Hiányzik a Planetárium? Megtaláltuk az utódait – igen, többet is!

planetárium,pécs Forrás: Cseri László, Zsolnaynegyed.hu
Évek óta zárva a budapesti Planetárium, semmi hír arról, hogy valaha is újranyitnák. Megnéztük, hol vannak hasonló programok.

Míg csillagvizsgálók továbbra is működnek Budapesten (ahol ideális esetben professzionális távcsövel tekinthető meg az égbolt), a Planetárium, ahol kupolára vetítenének, edukációs programok zajlanának, már két éve bezárt, és sajnos úgy tűnik, még hosszú évekig nem lesz. Szerencsére azért van más lehetőségünk.


Zselici Csillagpark

Modern épület, melyben A Zselici Tájvédelmi Körzet területén nyílt, 2009-ben nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet. Elsősorban csillagvizsgáló, de jó idő esetén fantasztikus az éjszakai égbolt még szabad szemmel is. Az ország egyik legjobb távcsövén keresztül bámulatos látványban lesz részünk, hiszen itt minimális az égbolt fényszennyezése, amit városi csillagvizsgálókról nem mindig lehet elmondani.
Ha saját távcsövünk van, de nem tudjuk használni, beállítani, itt abban is segítenek.

A filmvetítéses programok időjárástól függetlenek, így nem kell “félni”, hogy fölöslegesen jövünk.

zselicicsillagpark.hu

Aktuális programokról ITT találni frissített listát.
A csillagvizsgáló éjszakai programjaira kötelező a regisztráció.

csillagászat,zselic
Forrás: Zselici Csillagpark Facebook

Pécsi planetárium

A Zsolnay negyedben található planetáriumban 8 méter átmérőjű kupolára (félgömbre) vetítenek, ráadásul Európa egyik legjobb felbonású vetítőjével.

Nincs állandó nyitvatartása, a zsolnaynegyed.hu oldalon találhatók meg az aktuális programok. Kizárólag előadóval látogatható, viszont nagy előny, hogy az előadók a csillagászat legjobbjai (Dr. Gyenizse Péter, Dr. Nagyváradi László és Dr. Pirkhoffer Ervin).
A programok között olyan izgalmas lehetőségeket is találunk, mint pizsamaparti, melyen általános iskolások ott is alhatnak.

A kupolás vetítések mellett itt is üzemel csillagvizsgáló, természetesen időjárástól függő nyitvartással.

zsolnaynegyed.hu/planetarium

planetárium,bécs
Forrás: Planetarium Vienna

Bécsi Planetárium

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk – főleg így, az adventi vásáros időszak közeledtével –, hogy egyszer töltsön el egy egész napot (vagy hétvégét) bécsi múzeumok látogatásával. Érdemes Bécs-kártyát használni, ami a kedvezményes belépők mellett egyben a tömegközlekedésre is feljogosít. A közlekedési és műszaki múzeum fantasztikus (hivatalos nevén Bécsi Műszaki Múzeum), itt most épp a Holdraszállás évfordulója kapcsán fut egy időszaki kiállítás október 6-ig.

A bécsi planetárium nagyon népszerű, rengetegféle vetítés fut, így a budapesti planetáriumot évek óta hiányolóknak itt végre újra van hol ámulniuk, bár a narráció sajnos csak német nyelvű.

vhs.at/de/e/planetarium

Olvasgass elképesztő tudományos tényeket a galériában: