Hogy készítsd a piskótát, hogy tényleg szép magasra emelkedjen a teteje?

recept,piskóta,sütés,konyha
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha még nem próbáltál magad piskótát sütni, vagy próbáltad, de nem sikerült igazán jól, itt az én alapreceptem, ami nálad is beválik majd!

Most, hogy mind az otthonunkban töltjük a napjaink nagy részét (vagy az egészet), a konyhában is egyre többet forgolódunk. A járványügyi helyzet miatt sok üzlet, köztük cukrászdák is bezártak, ami rávezet minket a #handmade #homemade ételek és tárgyak készítésére. Jöhetnek jeles alkalmak, születésnapok, amikor ugyanúgy kellenek az apró figyelmességek, ha a nagyobb ajándékokról le is mondhatunk. Ez itt egy kipróbált piskótarecept, amely számtalanféle tortához kiváló.

Mutatom lépéről lépésre, hogyan is kell egy igazi jó, lágy piskótát elkészíteni.

Hozzávalók:

6 db M-es méretű tojás

6 evőkanál liszt (5 ek finom liszt, 1 ek rétesliszt)

6 evőkanál cukor (én porcukorral jobban szeretek dolgozni, így azt használtam)

1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

Olvasd el ezt is!

Elkészítés:

  1. Mosd meg a tojásokat! Fontos itt az elején megemlítenem, hogy a legjobb, ha szobahőmérsékletűek a tojások, nincsenek túlhűtve, ugyanis, ha sokáig állnak a hidegen, elkészítéskor ki tud csapódni rajtuk a víz, ahogy felmelegszenek, ezáltal már nem tudod szép habbá felverni a fehérjét. Igazából az egész piskóta lelke a tojás, így nagyon jól kell bánnod velük!😊
  2. Ha előkészítetted a tojásokat, szépen egyesével törd fel őket és válaszd külön a sárgáját a fehérjétől. Itt lehet elkövetni azt a hibát, hogy pici sárgája (rosszabb esetben sok sárgája) belecsúszik a fehérjébe (rá szoktunk legyinteni „jól van az úgy”), ami ugyancsak azt okozhatja, hogy nem lesz szép fehérjehabod. Márpedig az a legfontosabb, ugyanis az fogja megadni a tészta levegős szerkezetét, és szépen megemelni a piskótádat.
  3. Ha megtörtént a különválasztás, kezdd el felverni a fehérjét (lehetőleg géppel, mert kézzel sokáig tart). Útközben hozzáadhatsz egy csipet sót. Amint úgy látod (4-5 perc elteltével), hogy szép, sima, kemény habot kaptál, leállíthatod a gépet, ugyanis az sem jó, ha „túlvered”, mert összetörik a hab, ami megint csak azt okozza, hogy nem lesz szép magas piskótád. Apróságok, de sokat tesznek hozzá az eredményhez.
  4. A fehérje után jöhetnek a sárgáják. Cukorral együtt gyönyörű habos állagúvá lehet verni ezeket is. Tehát szép apránként hozzáadod a 6 db tojássárgájához a porcukrot és vaníliás cukrot. Használhatsz rendes vaníliát és citromhéját is, ha még izgalmasabbá szeretnéd tenni a tészta ízét. A krémet addig keverd, még fel nem oldódik benne minden cukor, amikoris teljesen kivilágosodik vanília színűre a krém.
  5. Ahogy ez megvan, a sárgájás keverékünkhöz hozzáadagoljuk a lisztet. Pont annyi evőkanálnyi kell, ahány tojást használsz. Ha mondjuk 10 tojásos piskótát készítesz, értelemszerűen 10 kanál lisztet és cukrot kell belekeverned. Ha egy „fitt” verziót szeretnél, a finomliszt helyett nagyon jól működik a rizs- vagy a zabliszt, cukor helyett pedig az eritrit.
    De maradjunk most a hagyományos verziónál! Az én trükköm, hogy a 6 kanálból 1 rétesliszt, a maradék 5 pedig finomliszt. Ezt hosszú gyakorlat során tapasztaltam ki, javítja a tészta állagát.Ahogy hozzáadtad a száraz alapanyagokat is, jöhet az utolsó lépés, amin még sok múlhat!
  6. Minden a mozdulatsoron múlik. Lehet, hogy eltart majd 10 percig is, de legalább edzel kicsit karra és biztos lesz a siker! 😊Ahhoz, hogy véletlenül se törd össze a fehérjehabot, egy spatulával, körkörös mozdulatokkal forgasd bele a krémbe. Nagyon fontos, hogy nem keverd, hanem forgasd addig, amíg szépen egyneművé nem válik a massza. Amint felvette teljesen a fehérjét a piskóta alap, mehet is bele a tortaformába/tepsibe. Sütőpapírral érdemes kibélelni a formát, ugyanis könnyebb dolgod lesz a végén, amikor kiszeded belőle a kész piskótát.
    Ha beleöntötted a masszát a sütőformába, érdemes picit megrázogatni, megütögetni, hogy a buborékok kimenjenek belőle illetve, hogy egyenletesen elterüljön és kitöltse minden pontját.
  7. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 35 percig süsd, tűpróbáig (ha beleszúrsz egy tűt, biztosan nem tapad rá a tészta). Előfordulhat, hogy a közepe picit nyers marad, ebben az esetben plusz 5 perc légkeveréses fokozatot indíts el.


    A piskóta használható tortaalapnak, vagy akár önmagában is megállja a helyét kis pirosgyümölccsel megszórva, valamilyen főzött krémmel megkenve.

Jó étvágyat!


A recepthez videót is készítettünk, nézd meg!

Tovább olvasok
Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem