10+1 dolog, amit nem tudtál a pesti kabarék fülledt, pezsgő világáról

kabaré,pesti kabaré,Heltai Jenő,Ady
Forrás: PZ

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Napokban jelent meg Körner András Költők a kabaréban című gazdagon illusztrált kötete, amelyből kiderül, hogy mennyi mindent köszönhet a 20. századi magyar kultúra a kabarék füstös és homályos világának.

Költészetet, magát a pesti nyelvet, mindent, ami köszönő viszonyban volt a kor társadalmi progressziójával. A pesti kabaré volt a múlt század első felében a punk, a rock & roll, minden, ami lázadó és sikkes, kb annak a megfelelője, ami most egy slam poetry est vagy egy elektro partyval egybekötött kiállítás megnyitó.

1. Budapesten kívül az Osztrák-Magyar Monarchiában csak Nagyváradon létezett kabaré, igaz az sem sokáig, csak 1910 és 1913 között. Viszont a pesti kabarétársulatok vendégszerepeltek vidéki nagyvárosokban, például Szegeden….

2. A pesti kabaré számos dologban különbözött a német vagy a francia kabarétól. Például nyugaton divat volt, hogy viccelődtek a homoszexualitással, sőt, a melegeknek is volt kabaréjuk, addig itthon ez a téma tabu volt.

3. 1923-ban a Gresham szuterénjében működő Pódum Kabarét bezárta a cenzúra a Horthyt, mint „lovas tengerészt” gúnyoló versike miatt…”Volt egyszer egy tenger/Azon volt egy ember/Felmászott a trónra/ Nem mászik le róla.”

pesti kabaré,revü,Ady
forrás: PZ
''Kábáré!''

4. A Newyork Kávéház száz nézőt befogadó bárjában viszont 1931-ben a mindössze két évig működő kabaréban engedélyezték a politikai szatírát, amit alapvetően a Kellér Dezső írt, aki ugyebár sajátos karriert futott be a szocializmus éveiben. Kellér szerint azért engedték azokat az esteket, mert „száz ember nevetése nem hallatszott az égig”.

5. Míg a nyugati kabaré kimondottan progresszív volt, nyitott a szociális változásokra, az az anarchizmusra, és az avantgardra, addig nálunk Ady verseinek megnezésítése volt a progresszió csúcsa, az avantgard hatások a konzervatívabb pesti kabarét elkerülték.

6. Sőt, inkább parodizálták az izmusokat. Előadták a Terézkörúti Színpadon Karinthy híres paródiáját, amelyben a Tarhonyaberger Anatol előadja futurista stílusban Petőfi Befordultam a konyhába című versét… Ugyancsak paródia szintjén kerül szóba az expresszionizmus is, amikor is előadták itt az Expresszionista dráma 36 felvonásban című jelenetet. (Összehasonlítva a Berlinben 1910-be alapított Újpatitkus Kabaréban már voltak a Der Sturm és a Die Aktion expresszionista folyóiratokból szemlézett versek is.

Nézd meg ezt is!

7. A pesti kabaré nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kialakult az ún. modern pesti nyelv, amely a jassz nyelvtől a zsidó szlengen át az irodalom nyelvi humoráig sajátos egyveleget alkotott és máig ott van a nyelvi fordulataink között. Például Heltai kitalálta a mozi műszót, míg az „anyám, én nem ilyen lovat akartam” Lovászy Károly dalának egyik refrénje.

8. A pesti kabaré abból a szempontból volt zsidó, hogy sok alapszerzőjük (Molnár Ferenc, Kemény Simon, Heltai Jenő, Nagy Endre, Szép Ernő, Somlyó Zoltán) zsidó származású volt, de az előadott műsorokban ritkán foglalkoztak a zsidó mindennapi élettel, ugyanakkor sok jelenetben – például a Hacsek és Sajókban – ott volt az a bizonyos összekacsintás.

9. A pesti kabarékban a költők versei alapvetően megzenésítve hangoztak el, néha előfordult hogy Heltai Jenő vagy éppen Szép Ernő maguk olvasták fel verseiket. Szép Ernő aztán letett arról, hogy szerepeljen, mert a lámpaláza nem tett jót az egyébként parádés szövegeinek.

10. Ignotus Babits első könyvéről írt recenziójában (Nyugat, 1909) megemlíti, hogy a magyar költők talán azért lettek olyan virtuózak, mert a kabarék világában tettek szert bizonyos technikai bravúrra.

10+1 Érdemes Ady hihetetlen népszerűségének okát részint abban keresni, hogy a pesti kabaré egyetlen egy költőt sem népszerűsített annyit, mint Adyt, akinek 28 (!) versét adták elő.

6 bizarr rémtörténet és szörny a világirodalomból:

Nézd meg a galériánkat>6 kép
6 bizarr rémtörténet és szörny a világirodalomból
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp szeptember 21.: az Oroszlánokban érik a váltás gondolata, a Szüzek hálásak a jelenlegi helyzetükért

A hét első munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzenetek várnak!

Kép
Petőfi és Szendrey Júlia zaklatott szerelme és a Szeptember végén

A 26 éves Petőfi Sándor és a 18 éves Szendrey Júlia 1847 szeptemberét Koltón töltötte a Teleki-kastélyban. A költő feltehetőleg gyakorta bámult ki nászutas lakosztályuk ablakából a vadregényes tájra, s mintegy mellékesen megírta a magyar irodalom talán legszebb szerelmes versét, a Szeptember végént.

Kép
Mosás 26 forintból? – Leteszteltem az Ecoegget

Mióta először hallottam róla, azóta ki akartam próbálni. Alig vártam, hogy a betárazott mosószerem elfogyjon, és cipekedés nélkül szerezhessem be az Ecoegget, ami rengeteg fantasztikus dolgot ígért!

Kép
3 dögös avokádós szendvics recept reggelre

Képtelenek vagyunk megunni az avokádót, és nem is akarjuk, hiszen számtalan fantasztikus hatása van a szervezetre. Mutatunk is 3 avokádós toast receptet, amiket érdemes bevezetned a reggeli rutinba!

Kép
A feleségemnek négy abortusza volt, mégis vele maradok

Örökre kitart a felesége mellett annak ellenére, hogy nagyon szeretett volna gyereket. De mi történt Katával? Dávid elmeséli.

Kép
Akkor most tényleg a kutyák is vegánok lesznek?

Több kutatás megerősíti, hogy a húsmentes kutyatáplálás még mindig jobb, mint a feldolgozott adalékanyagoktól hemzsegő konzervek és száraztápok, amikkel nap mint nap etetjük a kedvencünket.

Kép
Te melyik koronavírus pszicho-típusba tartozol?

Van olyan barátod, aki már akkor betárazott C-vitaminból és univerzális fertőtlenítőszerből, amikor Vuhan épp csak előkerült a hírekben? Vagy esetleg olyan, aki csak legyint: ugyan, ennyien influenzában is meghalnak! És te hogyan reagáltál, amikor szembesültél vele, hogy nem mehetsz be dolgozni?

Kép
Ki gondolta volna, hogy a bagoly lehet ennyire cuki?

„A baglyok nem azok, aminek látszanak!” – mondta Cooper ügynök a Twin Peaks-ben. Nem hát! A baglyok tök cukik!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem