10+1 dolog, amit nem tudtál a pesti kabarék fülledt, pezsgő világáról

kabaré,pesti kabaré,Heltai Jenő,Ady
Forrás: PZ

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Napokban jelent meg Körner András Költők a kabaréban című gazdagon illusztrált kötete, amelyből kiderül, hogy mennyi mindent köszönhet a 20. századi magyar kultúra a kabarék füstös és homályos világának.

Költészetet, magát a pesti nyelvet, mindent, ami köszönő viszonyban volt a kor társadalmi progressziójával. A pesti kabaré volt a múlt század első felében a punk, a rock & roll, minden, ami lázadó és sikkes, kb annak a megfelelője, ami most egy slam poetry est vagy egy elektro partyval egybekötött kiállítás megnyitó.

1. Budapesten kívül az Osztrák-Magyar Monarchiában csak Nagyváradon létezett kabaré, igaz az sem sokáig, csak 1910 és 1913 között. Viszont a pesti kabarétársulatok vendégszerepeltek vidéki nagyvárosokban, például Szegeden….

2. A pesti kabaré számos dologban különbözött a német vagy a francia kabarétól. Például nyugaton divat volt, hogy viccelődtek a homoszexualitással, sőt, a melegeknek is volt kabaréjuk, addig itthon ez a téma tabu volt.

3. 1923-ban a Gresham szuterénjében működő Pódum Kabarét bezárta a cenzúra a Horthyt, mint „lovas tengerészt” gúnyoló versike miatt…”Volt egyszer egy tenger/Azon volt egy ember/Felmászott a trónra/ Nem mászik le róla.”

pesti kabaré,revü,Ady
forrás: PZ
''Kábáré!''

4. A Newyork Kávéház száz nézőt befogadó bárjában viszont 1931-ben a mindössze két évig működő kabaréban engedélyezték a politikai szatírát, amit alapvetően a Kellér Dezső írt, aki ugyebár sajátos karriert futott be a szocializmus éveiben. Kellér szerint azért engedték azokat az esteket, mert „száz ember nevetése nem hallatszott az égig”.

5. Míg a nyugati kabaré kimondottan progresszív volt, nyitott a szociális változásokra, az az anarchizmusra, és az avantgardra, addig nálunk Ady verseinek megnezésítése volt a progresszió csúcsa, az avantgard hatások a konzervatívabb pesti kabarét elkerülték.

6. Sőt, inkább parodizálták az izmusokat. Előadták a Terézkörúti Színpadon Karinthy híres paródiáját, amelyben a Tarhonyaberger Anatol előadja futurista stílusban Petőfi Befordultam a konyhába című versét… Ugyancsak paródia szintjén kerül szóba az expresszionizmus is, amikor is előadták itt az Expresszionista dráma 36 felvonásban című jelenetet. (Összehasonlítva a Berlinben 1910-be alapított Újpatitkus Kabaréban már voltak a Der Sturm és a Die Aktion expresszionista folyóiratokból szemlézett versek is.

Nézd meg ezt is!

7. A pesti kabaré nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kialakult az ún. modern pesti nyelv, amely a jassz nyelvtől a zsidó szlengen át az irodalom nyelvi humoráig sajátos egyveleget alkotott és máig ott van a nyelvi fordulataink között. Például Heltai kitalálta a mozi műszót, míg az „anyám, én nem ilyen lovat akartam” Lovászy Károly dalának egyik refrénje.

8. A pesti kabaré abból a szempontból volt zsidó, hogy sok alapszerzőjük (Molnár Ferenc, Kemény Simon, Heltai Jenő, Nagy Endre, Szép Ernő, Somlyó Zoltán) zsidó származású volt, de az előadott műsorokban ritkán foglalkoztak a zsidó mindennapi élettel, ugyanakkor sok jelenetben – például a Hacsek és Sajókban – ott volt az a bizonyos összekacsintás.

9. A pesti kabarékban a költők versei alapvetően megzenésítve hangoztak el, néha előfordult hogy Heltai Jenő vagy éppen Szép Ernő maguk olvasták fel verseiket. Szép Ernő aztán letett arról, hogy szerepeljen, mert a lámpaláza nem tett jót az egyébként parádés szövegeinek.

10. Ignotus Babits első könyvéről írt recenziójában (Nyugat, 1909) megemlíti, hogy a magyar költők talán azért lettek olyan virtuózak, mert a kabarék világában tettek szert bizonyos technikai bravúrra.

10+1 Érdemes Ady hihetetlen népszerűségének okát részint abban keresni, hogy a pesti kabaré egyetlen egy költőt sem népszerűsített annyit, mint Adyt, akinek 28 (!) versét adták elő.

6 bizarr rémtörténet és szörny a világirodalomból:

Nézd meg a galériánkat>6 kép
6 bizarr rémtörténet és szörny a világirodalomból
Tovább olvasok
Kép
Karantén utáni első koncert: fényesen tündöklő Kiscsillag

Hogy pontosan milyenek is lesznek a koncertek a karantén után, azt csak találgattuk eddig. Ismétlem: eddig. Ugyanis elmentem helyettetek egy Kiscsillag-koncertre, és most be tudok számolni arról, hogy a szép, új világban hogy is néz ki egy ötszáz fő alatti szabadtéri rendezvény.

Kép
Kísértetjárta helyek Magyarországon: borzongató fotók!

Kopottas falak, lepergő vakolat és síri csönd. Magyarországon is rengeteg az olyan elhagyatott hely és kísérteties épület, amelyekben egyszer csak megállt az idő.

Kép
Beyoncé nem is fekete, hanem ezt figyeld: olasz! Ja és az igazi neve...

Egy floridai politikus szerint az énekesnő az egész világot felültette.

Kép
A doktornő, aki nem csak Covid-teszteket elemez, hanem állatmenhelyt is alapított

Durván ezer kóbor kutyát mentett meg ez az indonéziai patológus orvosnő.

Kép
Napi horoszkóp július 7.: az Oroszlánok ügyei rendeződni látszanak, a Szüzeknek változtatniuk kell a siker érdekében

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, fontos dolgokat tudhatsz ugyanis meg a csillagjegyedből!

Kép
Ezért készít ki idegileg a Zoom-meeting

Lefagy a képernyő. Furcsa visszhangokat hallasz. Egy tucat arc mered rád a képernyőn. Itt zajlik a munkahelyi értekezlet, az aznapi intrika, a személyes míting. Aztán a munkaidő lejártával még csetelhetsz anyáddal is. És úgy érzed, nem bírod tovább a videózást: teljesen ki vagy facsarva. Létező szindróma a Zoom-kiégés.

Kép
Jennifer Lopezék új otthona egy valóra vált álom

Valószínűleg te is szívesen eltöltenél ebben a házban némi időt! A joy.hu összeállítása.

Kép
Emlékezz Ennio Morriconéra legismertebb dalaival

91 évesen elhunyt az Oscar-díjas zeneszerző.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem