10+1 dolog, amit nem tudtál a pesti kabarék fülledt, pezsgő világáról

kabaré,pesti kabaré,Heltai Jenő,Ady
Forrás: PZ

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Napokban jelent meg Körner András Költők a kabaréban című gazdagon illusztrált kötete, amelyből kiderül, hogy mennyi mindent köszönhet a 20. századi magyar kultúra a kabarék füstös és homályos világának.

Költészetet, magát a pesti nyelvet, mindent, ami köszönő viszonyban volt a kor társadalmi progressziójával. A pesti kabaré volt a múlt század első felében a punk, a rock & roll, minden, ami lázadó és sikkes, kb annak a megfelelője, ami most egy slam poetry est vagy egy elektro partyval egybekötött kiállítás megnyitó.

1. Budapesten kívül az Osztrák-Magyar Monarchiában csak Nagyváradon létezett kabaré, igaz az sem sokáig, csak 1910 és 1913 között. Viszont a pesti kabarétársulatok vendégszerepeltek vidéki nagyvárosokban, például Szegeden….

2. A pesti kabaré számos dologban különbözött a német vagy a francia kabarétól. Például nyugaton divat volt, hogy viccelődtek a homoszexualitással, sőt, a melegeknek is volt kabaréjuk, addig itthon ez a téma tabu volt.

3. 1923-ban a Gresham szuterénjében működő Pódum Kabarét bezárta a cenzúra a Horthyt, mint „lovas tengerészt” gúnyoló versike miatt…”Volt egyszer egy tenger/Azon volt egy ember/Felmászott a trónra/ Nem mászik le róla.”

pesti kabaré,revü,Ady
forrás: PZ
''Kábáré!''

4. A Newyork Kávéház száz nézőt befogadó bárjában viszont 1931-ben a mindössze két évig működő kabaréban engedélyezték a politikai szatírát, amit alapvetően a Kellér Dezső írt, aki ugyebár sajátos karriert futott be a szocializmus éveiben. Kellér szerint azért engedték azokat az esteket, mert „száz ember nevetése nem hallatszott az égig”.

5. Míg a nyugati kabaré kimondottan progresszív volt, nyitott a szociális változásokra, az az anarchizmusra, és az avantgardra, addig nálunk Ady verseinek megnezésítése volt a progresszió csúcsa, az avantgard hatások a konzervatívabb pesti kabarét elkerülték.

6. Sőt, inkább parodizálták az izmusokat. Előadták a Terézkörúti Színpadon Karinthy híres paródiáját, amelyben a Tarhonyaberger Anatol előadja futurista stílusban Petőfi Befordultam a konyhába című versét… Ugyancsak paródia szintjén kerül szóba az expresszionizmus is, amikor is előadták itt az Expresszionista dráma 36 felvonásban című jelenetet. (Összehasonlítva a Berlinben 1910-be alapított Újpatitkus Kabaréban már voltak a Der Sturm és a Die Aktion expresszionista folyóiratokból szemlézett versek is.

Nézd meg ezt is!

7. A pesti kabaré nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kialakult az ún. modern pesti nyelv, amely a jassz nyelvtől a zsidó szlengen át az irodalom nyelvi humoráig sajátos egyveleget alkotott és máig ott van a nyelvi fordulataink között. Például Heltai kitalálta a mozi műszót, míg az „anyám, én nem ilyen lovat akartam” Lovászy Károly dalának egyik refrénje.

8. A pesti kabaré abból a szempontból volt zsidó, hogy sok alapszerzőjük (Molnár Ferenc, Kemény Simon, Heltai Jenő, Nagy Endre, Szép Ernő, Somlyó Zoltán) zsidó származású volt, de az előadott műsorokban ritkán foglalkoztak a zsidó mindennapi élettel, ugyanakkor sok jelenetben – például a Hacsek és Sajókban – ott volt az a bizonyos összekacsintás.

9. A pesti kabarékban a költők versei alapvetően megzenésítve hangoztak el, néha előfordult hogy Heltai Jenő vagy éppen Szép Ernő maguk olvasták fel verseiket. Szép Ernő aztán letett arról, hogy szerepeljen, mert a lámpaláza nem tett jót az egyébként parádés szövegeinek.

10. Ignotus Babits első könyvéről írt recenziójában (Nyugat, 1909) megemlíti, hogy a magyar költők talán azért lettek olyan virtuózak, mert a kabarék világában tettek szert bizonyos technikai bravúrra.

10+1 Érdemes Ady hihetetlen népszerűségének okát részint abban keresni, hogy a pesti kabaré egyetlen egy költőt sem népszerűsített annyit, mint Adyt, akinek 28 (!) versét adták elő.

6 bizarr rémtörténet és szörny a világirodalomból:

Nézd meg a galériánkat>6 kép
6 bizarr rémtörténet és szörny a világirodalomból
Tovább olvasok
Kép
Milyen nemű babát várok? Kipróbáltam pár módszert – elárulom, bejöttek-e!

Kipróbáltam pár házi, internetes, kalkulátoros és néhány „ösztönös” módszert, illetve tesztet, hogy megtudjam – ha már az ultrahangon volt olyan kedves 18 hétig nem megmutatni, hogy vajon milyen nemű gyermeket hordok a szívem alatt.

Kép
10 könyv, ami szerintem csodás karácsonyi ajándék lehet

Én imádok könyvet kapni, és szeretek azt is adni, mert olvasni jó, megismerni más embereket, más történeteket, kicsit más életét élni - szerintem ennél nem sok jobb ajándék van!

Kép
Nyugi, nyugi, 4+1 ajándéktippünk is van a rohanásmentes Karácsonyhoz

Ismerős ugye, amikor december második hetében tudatosul, hogy most már napokban is vissza lehet számolni karácsonyig és körülbelül a fél család ajándékbeszerzése még lóg a levegőben? Ilyenkor jön a gyors agyalás, a bújtatott kérdezősködés, amiről azonnal levágják, miért is faggatózol. Aztán kezdetét veszi az ajándékvadászat üzletről üzletre. Idén viszont, ha a december 3-6. közé eső JOY Napok Xmas Speciallal tartasz, karosszékben ülve, otthonról, rohanás nélkül kezdheted meg az ünnepi készülődést.

Kép
eCAR 2020/ Volvo XC60 Polestar Engineered - Veszettül nyugis

A Volvo azok választása, akik kerülik a feltűnést, mégis olyan autóra vágynak, ami hasít, mint egy sportkocsi, tökéletesen ergonomikus, plusz olyan biztonságos, mintha soha el sem hagytuk volna az anyaméhet.

Kép
Különleges videót mutatott családjáról Madonna - mind a 6 gyermekével együtt pózol

Tündéri videóval büszkélkedett el nemrég Madonna, aminek az a különlegessége, hogy mind a hat gyermeke szerepel rajta!

Kép
Kigyógyultál a Covidból? Ezt a vizsgálatot érdemes elvégeztetni!

Több Covid gyógyult panaszkodik arra, hogy a gyógyulás után nem tudják úgy folytatni a mindennapjaikat, ahogy korábban tették. A vírusfertőzés okozta tünetek súlyosságától függetlenül is megnehezítheti a munkát a kimerültség, a csökkent terhelhetőség, bizonyos kitartó fájdalmak. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa felhívta a figyelmet arra a vizsgálatra, amit nem csak szívbetegeknek ajánlott elvégezniük azután, hogy túl vannak a Covidon.

Kép
Napi horoszkóp december 3.: a Kosok több vasat tartanak a tűzbe, az Ikrek igazi barátok

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Kép
Anne Hathaway nem tökéletes feleség, és nem is akar annak látszani

Anne Hathaway kendőzetlen őszinteséggel osztotta meg gondolatait az anyaság nehézségeiről.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem