Végre itt a periódusos rendszer, ami közérthetően megmutatja, milyen módon találkozunk a kémiai elemekkel nap mint nap

periódusos rendszer,illusztráció,kémia
A rendkívül informatív, poszter formátumú periódusos rendszert a Boeing informatikus mérnöke állította össze ráérő idejében.

A kémia az egyik legnehezebb tantárgy, amivel az általános és középiskolás diák szembesülhet, és tele van olyan szavakkal, mint kovalens kötés és reakcióhő, meg olyan elemekkel, mint ozmium vagy kripton. Persze a kémiaórákon rendre elhangzik, hogy ezt vagy azt a gázt vagy fémet miben használják az iparban és hol köszön vissza a konyhánkban. De azért elhihetitek, hogy ennek a nehéz, elvont tudománynak a megértéséhez úgy kell egy ilyen poszter, mint egy falat kenyér:

Ezt a képes periódusos rendszert egy szoftvermérnök, Keith Enelvoldsen készítette. Minden elemhez láthatunk egy illusztrációt, amiből kiderül, hogy milyen körülmények között találkozhatunk a Földön előforduló kémiai elemekkel. Van köztük olyan információ is, amit minden gyerek tud – például hogy a nátrium a só egyik alapösszetevője –, de előfordulnak kevésbé ismert érdekességek is. Például hogy a stronciumot tűzijátékoknál használják, vagy hogy a szkandiumot kerékpárvázak előállításánál szokták alkalmazni. A xenon pedig fontos alapanyag erős fényű lámpákban és reflektorokban, többek között a fényképezőgépek vakuiban is.

Persze nincs olyan információ ezen a poszteren, amit ne lehetne megtalálni az interneten, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy végre egyben lehet látni a sokszor kimondhatatlan nevű elemek való életbeli funkcióját és ezáltal könnyebben meg is lehet barátkozni velük. Csak reménykedni tudunk benne, hogy magyarul is kiadják a posztert, amelyet egyébként meg lehet vásárolni ide kattintva.

Erről jut eszünkbe, nézd meg, hogyan használod a matematikai ismeretedet a hétköznapokban: