Állandó pénzügyi stressz? Tönkreteszi az ünnepeket és téged is

stressz Forrás: Unsplash.com
Túl kevés, túl gyorsan fogy, a hónap végét még látod, de ki tudja, mi lesz évek múlva?! Az anyagiak sok fejtörést okoznak, amin a közeledő ünnepek sem segítenek.

A minap egy barátnőmmel beszélgettem, akit éppenséggel nem vet fel a pénz, az idei év pedig kifejezetten húzós számára az új, egyedül finanszírozott albérlet és egyéb extra kiadások miatt. Mikor a karácsonyi készülődésre terelődött a szó, kiderült, hogy hetek óta masszív pánikban van, mert ha nem lenne elég a nyomás, hogy idén is elő kell rukkolnia valami tuti ötlettel minden családtag számára, még a pénz miatt is aggódhat. Persze rögtön elővettem a farzsebemből „a karácsony a szeretetről szól és nem az ajándékokról” dumát, de kiderült, hogy az ő családja nagyon ajándékpárti, úgyhogy kevés esély van arra, hogy alternatív irányba terelődjön az ünnep, arról nem is beszélve, hogy nem szeretné, ha a környezete aggódna az anyagi helyzete miatt. Ezért bármennyire is feszíti a helyzet, inkább kiköhögi valahogy az ajándékokat és megpróbál nem a gázszámlára gondolni két Mennyből az angyal között.

2019-ben nem nagyon akad olyan ember, akinek ismeretlenül cseng a stressz fogalma, a kiváltó okok listája pedig szinte végtelen: munka, kapcsolatok, időbeosztás – a dobogó első helyét azonban legtöbb esetben a pénz foglalja el.

Egy angol kutatás szerint a Z-generáció tagjainál komoly szorongást okoz a munkahelyi karácsonyi húzás, különösen akkor, ha nincs meghatározva értékhatár. Ilyen esetben az emberek többsége attól tart, hogy túl fukarnak gondolják az ajándék alapján. A felmérés szerint annak érdekében, hogy ne tartsák garasosnak őket, a dolgozók hajlamosak inkább túlköltekezni magukat még akkor is, ha ez később további stresszhez vezethet. A fiskális szorongás ugyanis – bár hivatalosan nem számít betegségnek – egyre általánosabb jelenség.

Mi is pontosan a stressz?

A testben beinduló kémiai reakció, ha – vélt vagy valós – veszélyhelyzetet észlel. Ha fenyegetve érzed magad, a szervezeted automatikusan generál egy szapora szívveréssel, felgyorsult légzéssel és feszülő izmokkal járó "stresszválaszt". Ennek célja, hogy megóvjon a bajtól, például azzal, hogy utolsó pillanatban rátaposol a fékre, mielőtt belerohannál az előtted lévő autóba. A testi épségedet óvó pillanatnyi mentőreakció mellett azonban vannak olyan krónikus stresszorok is, (mint az anyagi helyzet) ami folyamatosan fenntartja a feszültséget, ezzel komoly fizikai és mentális károkat okozva.

Kattints a galériára, hogy megtudd, milyen tüneteket okozhat, ha folyamatosan rágod magad a pénzügyeken!

Hogyan védekezz a pénzügyi stressz ellen?

  • Keress fel egy pénzügyi tanácsadót! Fogd meg a dolgot a racionális oldaláról és számolj le a mumusoddal. Lehet, hogy az elején némi nehézséggel fog járni, hogy pontosan kövesd a pénzügyeidet és be tudd építeni a javaslatokat, de ezzel a lépéssel végre visszaveheted az uralmat az anyagi életed felett.
  • A terápia mindig hasznos. Érdemes picit a dolgok mögé nézni, hogy miért feszít be ennyire a pénz kérdés. Amint rájössz, milyen mintákat követsz és honnan erednek a reakcióid, könnyebben tudsz változtatni rajtuk.
  • Találd meg a számodra megfelelő stresszmenedzsment metódust. Próbálj ki különféle sportokat, szánj időt arra, hogy fejleszd a meditációs képességeidet vagy épp kezdj el többet főzni magadnak.