Neked hány felesleges mobilod hever otthon? – Mit szólnál hozzá, ha életeket menthetnél velük?

telefon,jane goodall,okostelefon,afrika,újrahasznosítás Forrás: pinterest/unsplash
A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvánnyal és a Védegylet Egyesülettel karöltve, amelyben a magyar háztartásokban található, de használaton kívüli mobilokat célozzák meg.

Fogyasztói társadalmunk manapság úgy cserélgeti a tech cuccait, mint a fehérneműjét, aminek persze mások isszák meg a levét…

Gondolkodtál valaha azon, hogy honnan is érkezik hozzád az legújabb mobilod? Igen nyilván a boltból, oda pedig a gyárból, de honnan jönnek az alkatrészek és a bennük felhasznált nyersanyagok?

Csak megvesszük a legújabb modelleket és ha már nincs rá szükségünk eldobjuk vagy a fiók mélyére süllyesztjük őket, miközben fogalmunk sincs mennyi szenvedést okoz ez másoknak és mekkora kincset rejtenek magukban ezek a kütyük.

Hallottál már a koltán nevű ásványról?

Ezt az anyagot használják a mobilok előállításához, amelyet Afrikában bányásznak, felemésztve ezzel erdeiket és veszélyeztetve az ottani élővilágot, köztük a gorillákat és csimpánzokat. Hogy mielőbb megállítsák ezt a folyamatot a Jane Godall intézet elindította a „Passzold vissza TESÓ” szlogenű kezdeményezését, amelyben mobilokat gyűjtenek újrahasznosítás céljából.

Ha érdekel, hogy hogyan folyik a bányászat, és milyen konfliktusokat okoz mindez a térségben, akkor nézd meg az alábbi videót is!

A mobil gyűjtőpontok jelenleg még csak kialakítás alatt vannak. Ezek pontos helyszíneiről, indulásukról a Facebook oldalukon tájékozódhatsz!