Neked hány felesleges mobilod hever otthon? – Mit szólnál hozzá, ha életeket menthetnél velük?

telefon,jane goodall,okostelefon,afrika,újrahasznosítás
Forrás: pinterest/unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvánnyal és a Védegylet Egyesülettel karöltve, amelyben a magyar háztartásokban található, de használaton kívüli mobilokat célozzák meg.

Fogyasztói társadalmunk manapság úgy cserélgeti a tech cuccait, mint a fehérneműjét, aminek persze mások isszák meg a levét…

Gondolkodtál valaha azon, hogy honnan is érkezik hozzád az legújabb mobilod? Igen nyilván a boltból, oda pedig a gyárból, de honnan jönnek az alkatrészek és a bennük felhasznált nyersanyagok?

Csak megvesszük a legújabb modelleket és ha már nincs rá szükségünk eldobjuk vagy a fiók mélyére süllyesztjük őket, miközben fogalmunk sincs mennyi szenvedést okoz ez másoknak és mekkora kincset rejtenek magukban ezek a kütyük.

Hallottál már a koltán nevű ásványról?

Ezt az anyagot használják a mobilok előállításához, amelyet Afrikában bányásznak, felemésztve ezzel erdeiket és veszélyeztetve az ottani élővilágot, köztük a gorillákat és csimpánzokat. Hogy mielőbb megállítsák ezt a folyamatot a Jane Godall intézet elindította a „Passzold vissza TESÓ” szlogenű kezdeményezését, amelyben mobilokat gyűjtenek újrahasznosítás céljából.

Miért van szükség a mobilok újrahasznosítására?

A koltán nevű ércből nyerik a tantál nevű fémet. Ezt kondenzátor bevonatok készítésére használják, így megtalálható a mobilokban, a laptopokban, gps-ekben, táblagépekben. A világ koltán készletének 80% Afrikában található, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ugyanott, ahol a hegyi gorillák, Grauer gorillák, bonobók, a csimpánzok is élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat. Az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be.

2018-ban 5.100.000.000 mobil jutott a 7.6 milliárd emberre. 1996-óta 6.000.000 ember halt meg a koltán bányászat következtében. Számítások szerint ha a növekedési tendenciák ebben az ütemben folytatódnak 2025-re a 8.6 milliárdnyi emberiségből 5.9 milliárd előfizető lesz. Ebből következően 2020-ra a koltán kereslet meghaladhatja az 1000 tonnát.

Ha azonban a használt mobiltelefonokban található ásványok újrahasznosításra kerülnek, akkor ezen ércek bányászata csökkenni fog. – írják oldalukon.

Ha érdekel, hogy hogyan folyik a bányászat, és milyen konfliktusokat okoz mindez a térségben, akkor nézd meg az alábbi videót is!

A mobil gyűjtőpontok jelenleg még csak kialakítás alatt vannak. Ezek pontos helyszíneiről, indulásukról a Facebook oldalukon tájékozódhatsz!

Tovább olvasok
Airbrush smink: ha olyan tökéletes, miért nem ezt használja mindenki?

A smink, amit nem kenni, hanem fújni kell egy „retuspisztoly” segítségével – az airbrush technika a filmiparban terjedt el és számtalan előnye van. De akkor miért nem cseréltük le még erre az ecseteinket és az applikátorainkat?

Hírességek még híresebb keresztszülővel

A hónapokig vagy akár évekig tartó forgatások alatt sokszor igazi barátságok köttetnek, és úgy tűnik a kapcsolatok következő lépcsőfoka bizony a családi kötelék, amit a legjobb cimborák sokszor a keresztszülőséggel pipálnak ki.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem