Borítókép: Veszélyben a nemzőképesség! - 5 szokás, amiről mindenképpen szoktasd le a párod, ha babát szeretnétek! Forrás: Pixabay

Veszélyben a nemzőképesség! - 5 szokás, amiről mindenképpen szoktasd le a párod, ha babát szeretnétek!

Nagyjából 100 nap szükséges ahhoz, hogy kifejlődjenek és megérjenek a spermiumok. Ennyi ideig tart, míg a leendő gyermeked apja javítani tud nemzőképességén, feltéve, ha felhagy pár rossz szokással.

Óvatosan a húskészítményekkel!

Ha egy férfi gyakran eszik virslit vagy bacont, egészséges spermiumai nagy részének búcsút inthet - derül ki egy, a Harvard Egyetemen végzett kutatás szerint, amely során 156, lombikbébi programban részt vevő férfi étkezési szokásait vizsgálták. „Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a feldolgozott húsok rontják, míg a halak javítják a sperma minőségét.” – mondja a kutatást vezető orvos, Myriam Afeiche. Halat tehát érdemes gyakran fogyasztani, vörös húst viszont csak ritkám, mert az nagyobb eséllyel tartalmaz növényvédő szereket és más, a hormonokra káros anyagokat.

Sportemberek lassítsatok, tespedők mozogjatok!

Ha kedvesed megrögzött sportoló, jobb, ha tudja, hogy a szervezet túlzott igénybevétele energiát von el a spermiumtermeléstől. Erős terheléskor a vitaminokra és ásványi anyagokra a tüdőnek, a szívnek, az agynak és az izmoknak van szüksége, a spermiumoknak így ezekből kevesebb jut. A rendszeres testmozgás persze fontos, de az erőedzés, a hosszútáv-futás vagy a terepkerékpározás nem a babatervezés időszakára való sportágak. Utóbbi már csak azért sem, mert kutatások szerint a kemény biciklinyereg prosztatára, herére és húgycsőre gyakorolt nyomása akár impotenciát is okozhat.

A másik véglet a mozgásszegény életmód. Egy felmérés szerint az aktívabb életet élő férfiak spermája 73%-kal több mint az ülőmunkát végző, és szabadidejükben heverésző társaiké. Ők nagy valószínűséggel egészségtelenül is táplálkoznak, így nagyobb eséllyel lesznek elhízottak. „A hasi zsírszövetben több ösztrogén keletkezik, ez csökkenti a tesztoszterontermelést, illetve olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek károsítják a hímivarsejteket. A has és combok szorosan körülveszik a herét megemelve annak hőmérsékletét, ami szintén nem előnyös.” – figyelmeztet az elhízás veszélyeire Dr. Szabó Ferenc andrológus.

Nem mindegy hány fok van odalent…

A herék nem véletlenül helyezkednek el testen kívül. A spermiumtermeléshez 32 °C kell, míg a testhő 37 °C körül van. Kísérletek igazolták, hogy a szoros alsónadrág csupán 0,3 Celsius fokkal növeli meg a herék hőmérsékletét, ami elhanyagolható. Sokkal nagyobb gondot jelent a tartós ölben laptopozás vagy a hosszú autóutak. A fűthető autóülés, a gyakori forró fürdőzés, és a szauna szintén nem ajánlott, ha azt szeretnénk, hogy minél hamarabb jöjjön a baba.

Önmegtartóztatás vagy nyúltempó?

Vannak gyereket akaró párok, akik visszafogják magukat a szexben, hogy aztán az ovuláció időszakában adjanak bele „apait-anyait”. Már bebizonyosodott, hogy nem ez a gyors siker módszere. A sperma mennyisége talán növelhető így, ám minősége romlik, ha hosszú ideig tárolódik a herében. A szakemberek azt javasolják, hogy gyermeknemzés céljából 2-3 naponta legyen együtt a pár.

Legyen vége a vad tivornyáknak

Nincs abban semmi rossz, ha életünk párja ebédhez megiszik egy pohár bort, vagy ha lazításként felhajt egy korsó sört egy húzós munkanap után. Egy nagyszabású ivászat viszont akár több hét elteltével is negatívan befolyásolja a spermiumtermelődést. Az alkohol lebontásakor keletkező acetaldehid toxikus hatással van a hímivarsejtekre, kialakulásuk időszakában kromoszóma rendellenességet okoz, tönkreteszi mozgásképességüket.

A dohányzás káros, ezzel mindenki tisztában van, és a gyereknemzés az egyik legnyomósabb ok a férfiak számára, hogy végleg felhagyjanak ezzel a rossz szokással. A cigivel együtt ugyanis legalább harmincféle, a fogamzást negatívan befolyásoló vegyi anyagot lélegzik be a leendő kispapa. S ha ez önmagában nem volna elég elrettentő: a statisztikák szerint a dohányzó férfiak gyerekeinél nagyobb a rák kialakulásának kockázata.

Visszafordítható károk

A legtöbb férfi számára érzékeny pont a spermavizsgálat, sokan egyfajta megmérettetésnek fogják fel. Pedig az eredmény egy pillanatnyi állapotot tükröz és véletlenül sem a férfiasság mértékét mutatja. Jó hír, hogy a sperma minősége jelentősen javítható, ha megszűnnek a káros környezeti és életmódbeli hatások. Ha a vizsgálat előtti három hónapban erre odafigyel a férfi, mindent megtett a legjobb eredményért. És természetesen a babáért!

Forrás: Zita West: Gyereket szeretnénk; Daily Mail

Ha még többet szeretnél tudni a termékenységedről, kattints a galériára: