A veszekedés művészet, bárki bármit mond

veszekedés,buddha Forrás: Fotó: Bruno Aguirre / unsplash.com
Vajon min múlik, hogy miképpen oldjuk meg a konfliktusainkat? Olvass bele a július–augusztusi Éva magazinban megjelent összeállításba.

És boldogan éltek, míg meg nem haltak...” A mesék abban a párkapcsolati szakaszban érnek véget, ahol az igazi történetek elkezdődnek. Márpedig az igazi történetek tele vannak bukkanókkal, amelyeken lehetőleg közösen kell túljutni. Kérdés, hogy hogyan.

A hozományod

Milyen konfliktuskezelési mintát hozol otthonról? Hogyan veszekedtek a szüleid? Már a kicsik is pontosan visszatükrözik a viselkedésükkel, milyen példát láttak a szüleiktől a nézeteltérések rendezésére. Az erősebb lerohanja és megalázza a másikat? A gyengébb meghunyászkodik és bedobja a törülközőt? Vagy éppen egyikük sem enged, és a végkimerülésig bántják egymást? Esetleg leülnek, megbeszélik a dolgot, és a végén még meg is ölelik egymást?

A szülők veszekedése frusztrációt kelt a gyerekeikben – kissé sematikus módon az a képzet alakul ki bennük, hogy a veszekedő felek nem szeretik egymást. (És hozzácsapják azt is: „én sem vagyok elég nekik ahhoz, hogy szeressék egymást”. Meg azt is, hogy „mindez veszélyes rám nézve, hisz elveszíthetem őket”.) Ezért igyekeznek akár egymás felé is terelni a vitatkozó szülőket, az erélyesebbek rájuk is parancsolnak, hogy öleljék meg egymást. Amikor velük vitázunk, azt kiabálják: „Nem szeretlek!”

veszekedés,párkapcsolat
Olvasd tovább a cikket a július–augusztusi Éva magazin 88. oldalára lapozva!