Tényleg januárban fordul elő a legtöbb válás?

jegygyűrű,válás,házasság Forrás: Getty Images
Nem mindenkinek merül ki abban az újévi fogadalomtétel, hogy fitneszbérletet vesz – sokak számára mást jelent az új élet.

Január első felében megfigyelhető, hogy hirtelen megugrik a válás iránti érdeklődés – általában már a karácsony utáni napokban kiugróan sok embert foglalkoztat a gondolat. A Google keresőjébe az átlagosnál jóval többször írják be a válás szót, és a családjoggal foglalkozó ügyvédek telefonja is gyakrabban csörren meg. A jelenség természetesen nemcsak nálunk fordul elő: az Egyesült Államokban egyenesen a válás hónapjának nevezték el a januárt.

Az ottani szakemberek azzal magyarázzák a januári válási kedvet, hogy sokan az ünnepek miatt az új év elejére halasztják megromlott házasságuk felbontását. Az újévi fogadalmak idején sokan gondolják úgy, hogy nem szeretnének ugyanolyan boldogtalanul élni, mint az előző évben, és sokan nemcsak az egészségüket vagy a kondijukat szeretnék rendbe tenni, hanem a párkapcsolatukat is. És persze ilyenkorra elillan az az illúzió is, amit a karácsony miatt érzünk: az ünnep miatt rózsaszín szemüvegben látjuk a világot és a kapcsolatunkat – a hétköznapok visszatértével viszont szembesülhetünk vele, hogy ugyanott tartunk, ahol a karácsonyfa beszerzése előtt.

A nagy érdeklődés azonban nem feltétlenül jelent hirtelen nagy váláshullámot is: a legtöbben ilyenkor tájékozódás céljából keresik fel az ügyvédeket, és az internetes keresőkön is a válási gyakorlati menetét taglaló cikkekkel ismerkednek leginkább azok, akikben hirtelen feltámad a vágy, hogy változtassanak családi állapotukon. A szakértők szerint a válások megindításának valójában nem ez a főszezonja: a Washingtoni Egyetem munkatársai 2001 és 2015 közötti válópereket elemeztek és megállapították, hogy a válókeresetet a legtöbben márciusban és augusztusban nyújtották be – a téli és a nyári vakáció után. Az pedig már, hogy egy válás meddig húzódik el és mikor válik véglegessé, nem köthető hónaphoz vagy évszakhoz. Magyarországon békés megegyezés esetén (vagyis ha a pár úgy érkezik a bíróságra, hogy maguk közt mindenben megállapodtak) 3–6 hónapot vesz igénybe a válás, de ha a felek kevésbé készek az együttműködésre, akkor akár években is mérhető, amíg eljutnak a szétválasztásig.

A válás után kezdődik az új élet és ezt 40 felett is érdemes elhinni: