Új trend: család helyett barátokkal tölteni a karácsonyt. Szabad ilyet?

Borítókép: Új trend: család helyett barátokkal tölteni a karácsonyt. Szabad ilyet? Forrás: Getty Images
Új trend gyűrűzik be az életünkbe. Egyre többen vannak olyanok, akik nem a családjukkal töltik a karácsonyt. Jó ez így?

„Idén elutazom a barátaimmal karácsonyra, de szilveszterre itthon vagyok!” –hangozhat el ez a mondat egy férfi vagy nő szájából egyaránt, ha azt az új trendet vesszük alapul, mely szerint ma már az is belefér, ha az ember a barátaival megy el karácsonyozni úgy, hogy a rokonait otthon hagyja.

Nem feladatunk e cikkel véleményezni ennek helyességét vagy épp helytelenségét, pusztán csak mint jelenséget mutatjuk meg nektek. Persze nehéz elmenni mellette úgy, hogy ne képzelnénk bele magunkat egyik-másik (család és a máshol ünneplő családtag vagy családtagok) helyzetébe.

Mert...

Vegyünk egy fiatal pár példáját, akik még épp nem házasok, de már annyi ideje élnek együtt, hogy ’életközösségük’ szemmel jól látható. Távol laknak a szüleiktől, így minden évben logisztikai ismereteiket bevetve számolják ki, mikor, hová, kinek a szüleihez mennek 25-én és 26-án. Hogy hogy?? 25-én és 26-án? Tehát a szentestét együtt töltik a családjuk, szüleik nélkül. Ez már hagyománytörés? Vagy tekinthető egy önálló döntésnek azzal kapcsolatban, hogy a szeretet ünnepén kivel ülnek egy asztalhoz?

És vajon az is megkérdőjelezhető karácsony kapcsán, ha egy gyerekes család úgy dönt, hogy a karácsonyt, kiszakadva a hidegből, a szürkeségből, a hajtásból inkább a világot járva, valamilyen csodás trópusi tájon élik meg?

Még meredekebbet kérdezek: mit szólnál ahhoz, ha a párod, akivel együtt élsz már évek óta, idén karácsony előtt pár nappal bejelentené, hogy a legjobb barátaival kivesz egy házat a Mátrában és ott ünnepel velük?

Most, hogy ezt leírtam, eszembe jutott George Michael Last Christmas c. dala, amiben még a Wham! énekeseként arra emlékezik 1986-ban, hogy az előző karácsonykor szeretett lány bizony már mással van együtt, pedig milyen perzselő és igaz szerelemnek tűnt az a kapcsolat, azon az 1985-ös karácsonyon. Ha a videót megnézed, bizony ott egy darab nagymama vagy nagypapa sincs, tehát csak a barátok ugranak fel karácsonyozni egy hegyi házikóba.

Galériánkban 4 történet jön arról, ki hogyan, kikkel ünnepli a szeretet ünnepét a klasszikus értelemben vett családi körön kívül