JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Csak a pornó - Avagy leáldozóban a szexuális kultúra?

Borítókép: Csak a pornó - Avagy leáldozóban a szexuális kultúra? Forrás: GettyImages/Westend61
Felnő egy generáció, aki a pornófilmekből tanul, akinek nincs szexuális kultúrája, aki azt hiszi, hogy a valóság is olyan, mint a felnőtt filmek, de a hús-vér nővel már nem tud mit kezdeni. Mégis mire (nem) jó a pornó?

Alapvetően a pornófilmek által hihetetlen módon kicsavarodik a szexualitás. A forgatásokon szinte kivétel nélkül ajzószereket, vágyfokozókat használnak. Gondoljunk csak bele, hogy egy 6-8 órás forgatás a férfiak részéről elég komoly állóképességet kíván. Itt már nemcsak gyógyszereket meg zseléket, hanem injekciókat is bevetnek annak érdekében, hogy meghosszabbítsák a merevedés időtartamát. A néző pedig már ezeket az összevágott, feltuningolt jeleneteket látja, és amikor megnézi a filmet, akkor onnan vesz mintát.

Amikor kiderül, hogy ő nem képes erre a produkcióra, kisebbségi érzése lehet.

Mit tesz a gyerek, ha a szülő nem beszél vele a szexualitásról? Be fogja írni a keresőbe, mert ő már kiskorában megtanulja, hogy a Google a barátja, és töménytelen mennyiségű ilyen filmre fog találni. Tehát elkezd szocializálódni ezeken a szexfilmeken és a pornófilmeken, ami egy teljesen kicsavart valóság, azon túl, hogy nyilván minden érzelmi létet és vágyat nélkülöz.

Ezt veszi alapértelmezettnek, hogy testeket kell használni és az egymás testét ki kell zsigerelni.

Ezt elkerülendő, tessék minél hamarabb elkezdeni a szexualitásról beszélgetni a gyerekkel, őszintén, az ő szintjén! Nem azt mondom, hogy a nagyon pici gyereknek azonnal össze kell rombolni a pillanatnyi világképét, és azt kell mondani neki: “Kisfiam, nagyon nagy hazugságban élsz, ha azt hiszed, hogy a gólya hozza.”

De az ő nyelvén igenis el lehet mondani neki, hogy hogyan működik az emberi test, hogyan az érzések és a szexualitás. Nem kell elébe szaladni ennek a dolognak, mint egyébként ahogy ezt én anno tettem, merthogy megkérdezte az én óvodás gyerekem, hogy hogyan születik a gyerek, és én ezt az ő nyelvén elmondtam neki. Majd másnap az óvónő mondta: “Gábor, érdekes dolog történt, mert a gyerek kiállt a csoport közepére és a többieknek elmondta, hogy hogyan születik a gyerek, és azért itt nagyon sokan még azt hiszik, hogy a gólya hozza. Ez abszolút nem baj, csak hát ő egy kicsit begyorsította ezt a folyamatot.”

Nehogy azt higgyük, hogy teljesen ki tudjuk zárni az interneten a gyerekre ömlő irdatlan mennyiségű szexualitást, kificamodást, és mindenféle bizarrságot, de nagyon jelentős mértékben tompítani tudjuk ezeket a hatásokat.

A pornónak azonban van még egy alattomos veszélyforrása, ugyanis ha azt a kérdést tesszük fel, hogy a pornó stimulál-e, akkor arra határozott igen a válasz. Ezzel nincs is baj, sőt. Azonban a stimulációból nagyon hamar "túlstimuláció" lesz. Hozzászokik az illető, hogy egyetlen kattintás, és máris más helyszínen, mással, másokkal, máshogy csinálhatja, persze csak virtuálisan, de jó esélye van, hogy előbb-utóbb kevés lesz az otthoni csomag, az már nem olyan izgalmas, és az elméje elkezd vágyakozni a “tárhely- és csomagbővítés” opciói felé.

A változás fájdalmas lehet, de semmi sem olyan fájdalmas, mint megrekedni valahol, ahová nem tartozol. Készítettem neked egy ingyenes videó sorozatot ami segít elindulni egy boldogabb jövő felé. ITT találod!

Pilát Gábor írásait, gondolatait minden csütörtökön olvashatod az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

www.pilatgabor.hu

www.facebook.com/tabuk.nelkul.a.parkapcsolatrol

www.instagram.com/pilatgabor