Intimitás terhesség alatt: hogyan szítható a vágy?

nő,férfi,terhesség,intimitás Forrás: Unsplash
Öt hónapos terhes vagyok, és kezd ritkulni nálunk a testi érintkezés, már nem kívánom annyira. A férjemnek viszont – bár egy kicsit aggódik, hogy árthat nekem vagy a babának – cseppet sem csökkent a libidója. Mit tegyünk, hogy megőrizzük a lángot? – kérdezi olvasónk.
Szakértőink

Kincses Györgyi tanácsadó szakpszichológus és Sarkadi Bálint szexológus tanácsadó, pszichológus. Céljuk segíteni a hozzájuk fordulókat boldogabb párkapcsolatuk és élvezetesebb szexuális életük kialakításában. Intimtanacsadas.hu

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Fontos tisztázni, hogy ha nincs orvosi ellenjavallata, akkor igenis szabad szerelmeskedni. A babának nem árt sem a közösülés, sem az orgazmus. Neked sem, feltéve, hogy van kedved hozzá. Persze meg kell találni a megfelelő pózt, hogy ne érje nyomás a hasadat. A férjed félelmei tehát nem indokoltak, nem kell tartózkodni a szextől. Ráadásul sok kismama arról számol be, hogy ilyenkor, a második trimeszterben élvezi a legjobban: már elmúltak a kezdeti időszak esetleges rosszullétei, de még nem érzik magukat bálnának.

Az itt leírt helyzet mindkettőtök részéről igényel egy kis rugalmasságot. Mindenekelőtt jó lenne, ha nyíltan beszélnétek róla. Próbáljátok megérteni és elfogadni egymás igényeit: a férjed azt, hogy te most kevésbé kívánod a szexet, te pedig azt, hogy ő továbbra is gyakran szeretné. Attól, hogy épp nem vágysz a behatolásra, még összebújhattok és örömet szerezhetsz neki. Persze nem lenne jó, ha ez az egyoldalúság általánossá válna, de miért ne törekednétek arra, hogy megadjátok egymásnak, amire a másik vágyik?

Sok férfival előfordul, hogy a várandós feleségét más szemmel kezdi nézni: egyszeriben meglátja és túlmisztifikálja benne az anyát és elválasztja magában attól a nőtől, akivel szeretkezni szokott. Szerencsére úgy tűnik, a te férjeddel nem ez a helyzet. A praxisunkban arra is láttunk példát, hogy a magát elhanyagolva érző férfi másvalaki karjában keresi az intimitást – a mi véleményünk szerint a házastársak közös felelőssége, hogy ne fajuljon idáig a helyzet.

Egy szó mint száz: lehet, hogy most egy kicsit ritkul közöttetek a testi szerelem – de az legyen jó! Legyetek türelmesek egymással, és ha épp van hozzá kedved, jelezd a párodnak, kezdeményezz te!

Természetesen nem lesz sokkal könnyebb a helyzet a baba megszületése után sem. Keveset beszélünk róla, de a hormonális változások miatt megváltozik a nedvesedés: sok nőnek egy ideig kellemetlen a behatolás. Jó, ha tudod, mielőtt kétségbeesnél, hogy ez már így marad: az eredeti állapot rendszerint visszaáll, sőt, nem egy nőről tudunk, akinek sokkal felszabadultabb lett a nemi élete a szülés után.

A baba megszületésével felborul, majd újrarendeződik a család élete. Anyává és apává váltok, miközben igyekeztek megőrizni magatokban a nőt és a férfit. Forduljon ez a nő és férfi továbbra is szeretettel egymás felé, legyenek nyitottak és türelmesek. Ahogy cseperedik a baba és beáll az új élet ritmusa, remélhetőleg minden könnyebb lesz és sikerül egymásra fordítani egy-egy lopott félórát. Sok örömet kívánunk!

Ui.: Mindezt úgy írtuk, hogy feltételezzük: alapvetően jó köztetek a légkör és benne a nemi élet is. Ugye senki nem várja egy romokban heverő kapcsolattól, hogy „majd a gyerek helyrehozza”? Szó sincs róla. Inkább az ellenkezője történik. Ha nem működik a szex, arra nem érdemes közös életet berendezni és gyereket vállalni. Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy a fiatal párok egyre tudatosabbak. Többen kerestek már fel bennünket azzal, hogy szeretnék rendbe hozni a szexuális életüket és a párkapcsolatukat, mielőtt belevágnak a babaprojektbe.

A szexuális életetek a baba érkezése után sem lesz a megszokott. Íme: