JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Szex nélküli házasság: érdemes tovább küzdenünk a kapcsolatért vagy feladjuk?

Borítókép: Szex nélküli házasság: érdemes tovább küzdenünk a kapcsolatért vagy feladjuk? Forrás: Getty Images
A szeretkezés az egyik legnagyobb fizikai öröm, ami az ember számára elérhető. A szexuális együttlét elmélyíti a kötödést, a fizikai intimitást, növeli az oxitocin- és a dopaminszintet, és ezeknek köszönhetően javítja az életminőséget, a fizikai- és a lelki elégedettséget. Éppen ezért nem szabad beletörődnünk a szex hiányába, meg kell próbálnunk lángra lobbantani a szenvedélyt, a vágyat, és megélni minden fizikai örömöt.

A szex nélküli párkapcsolat nagyon gyakori velejárója a szenvedés, a meg nem értettség, a csalódás és a kiábrándulás, aminek egyenes következménye a tisztelet és megbecsülés hiánya, hosszú távon pedig akár a válás.

Hogyan jut el egy párkapcsolat a szex nélküli állapotig?

Számtalan oka lehet annak, ha egy kapcsolat szex mentessé válik. Előfordul, hogy eltávolodtunk a partnerünktől, de lehet kommunikációs probléma, esetleg korábbi feldolgozatlan trauma. Már nincsenek közös céljaink, semmi nem tart minket össze, és megkérdőjelezzük az egymás iránti szeretetünket is. Ráébredünk, hogy többé nem egy oldalon állunk, hogy más lett az utunk, és csak élünk egymás mellett. Nincs minőségi, együtt töltött idő, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy már nem tudunk beszélgetni sem egymással. Más lett a prioritásunk: a karrier, a munka, a gyereknevelés, a barátok. Ha ezt tapasztaljuk, érdemes őszintén magunkba nézni és feltenni a kérdést: mi változott meg, mi az, ami hiányzik, mire vágyunk.

A partnerrel való szexuális kapcsolat megszakadása nem egyik napról a másikra történik, hosszú ideig tartó folyamat és számtalan oka lehet: sok az elfojtott fájdalom, sérült a bizalom, és talán az őszinteség is hiányzik már. Nem tartjuk be az ígéreteinket, minősítjük a másikat, harcolunk, veszekszünk, ami mindig lefarag egy kicsit a kapcsolatból, ami a végül teljesen elfogy. Nem tudjuk megvalósítani a vágyainkat, álmainkat, céltalan az életünk, és már mi magunk sem tudjuk, hogy kik is vagyunk valójában.

Milyen következményekkel jár a szex nélküli házasság?

A magány és az elhagyatottság érzésének nyilvánvalóságán kívül pusztító következményei lehetnek mindkét félre nézve:

Megszűnik a bizalom

Amikor mélyebb szinten kapcsolódunk valakihez, akkor ösztönösen elkezdünk benne bízni. A közösen megélt szeretkezés a legszebb módja annak, hogy mélyebb kapcsolatba kerülhessünk a másikkal. A szexualitás összehangolja a testet, a szívet, a lelket, és a szellemet is. A jó szex elősegíti a jó közérzetet, megerősíti a közelség és valahova tartozás élményét, a bizalmat.

Felhalmozódnak a lelki sebek és a sérülések

A szexnélküliség, valamint az intimitás hiánya csalódottságot, frusztrációt okoz. Ez azt is eredményezheti, hogy passzív-agresszív módon kezdünk kommunikálni, vádaskodunk és minősítünk, megszűnik az egymás iránti tisztelet, ami rendkívül károsan hat a kapcsolatra. A folyamatos veszekedések, civakodások végül mindkét fél részéről érzelemmegvonáshoz vezetnek. Már nem mondjuk ki őszintén, mit gondolunk, mit érzünk, elnyomjuk magunkban a fájdalmainkat, vagy éppen a másikra hárítjuk, ami szintén rombolja a kapcsolatot. A szex minden partnerkapcsolat fontos része, és amikor ennek a gyakorisága drámaian lecsökken, akkor ennek a helyét a harag veszi át. Ez a fajta neheztelés aztán tovább fokozódik, és végül a keserűség mélyén találjuk magunkat.

Természetesen vannak olyan tényezők is, mint például betegség, ami a libidó csökkenését okozza, ezt azonban egy egészséges és jól működő kapcsolat tudja kezelni. Az igazi nehézség akkor keletkezik, amikor a szex hiánya krónikussá válik.

Elutasítottság érzése

Bár a szex hiánya nem jelent közvetlen elutasítást, de ha következetes a visszahúzódás, akkor megélhetjük az elutasítottság érzését, mert azt érezhetjük, hogy már megint nem kellünk. Emiatt méltatlannak érezhetjük magunkat, csökkenhet az önbizalmunk, az önbecsülésünk, és mindezt magunkra vesszük. Ezt követi aztán a tehetetlenség, a bizonytalanság, úgy érezhetjük, már nem szeretnek bennünket, nem vagyunk fontosak a másik számára. így aztán csorbul az önérzetünk, a büszkeségünk és a magabiztosságunk is.

Kapcsolódási vágy

Minden ember társas lény. Éppen ezért vágyunk a kapcsolódásra, így a vágyaink megélésére, és a szeretkezésre is. A nemi élet nem minden, de nagyon fontos része egy egészséges kapcsolatnak. Az orgazmus és a szex során az agyban felszabaduló vegyi anyagok segítenek a kapcsolat kialakításában és a kötődés elmélyítésében, érzelmi, energetikai, és spirituális köteléket hoz létre, vagyis kihat az emberi lényünk teljes spektrumára. Ezért is olyan rendkívül fontos a szex a párkapcsolatokban.

A hosszan tartó cölibátus azt eredményezi, hogy az egyik, vagy mindkét fél nyit mások figyelmére is. A szex hiánya nem feltétlenül vezet mindig hűtlenséghez és megcsaláshoz, de az ezzel kapcsolatos gondolatok sokkal hamarabb bekúsznak, mintha egészséges lenne a szexuális életünk. És jogosan engedjük meg magunknak ezeket a gondolatokat, mert természetünkhöz tartozik, hogy szeretve és elfogadva érezzük magunkat. Ha nem kapjuk meg mindezt a partnerünktől, akkor máshol fogjuk keresni, és végül meg is fogjuk találni.

Pornó

A szex hiánya miatt előfordulhat, hogy valaki a pornónézésben keres megoldást. Ám a szex hiányára nem lehet megoldás a pornó, mert az csak mélyíti a válságot, a távolságot a partnerek között. Ilyenkor az egyetlen kivezető utat az jelentheti, ha szembenézünk a problémáinkkal és őszintén beszélgetünk róla a társunkkal. Nagyon óvatosnak kell lennünk, hogyan kezeljük az érzékeny kérdéseket. Ha a pornóhoz nyúlunk, akkor a következő problémáink lehetnek: megoldatlan elvárások, gondolatok, érzések, viselkedési minták, és kapcsolatok. A valódi okok feltárására számtalan módszer létezik - a Kamadeva Tantra és Öröm szentélyben többek között ezzel is foglalkozunk-.

Véget vessünk a kapcsolatnak, vagy küzdjünk érte?

Az attól függ, hogy mi magunk mit akarunk. Az első és legfontosabb, hogy magunkba nézzünk és őszintén válaszoljunk a bennünk kavargó kérdésekre: Mit akarunk? Meg akarjuk menteni a kapcsolatot, vagy véget akarunk neki vetni? Mi számunk a legjobb?

Azt is érdemes számba venni, hogy ha a kapcsolat ellaposodott, az nem feltétlen csak a szex hiányának köszönhető! Több szempont is szerepet kaphat - bizalom hiánya, tisztelet hiánya, kommunikációs nehézségek, megbecsülés hiánya -, ezért az érzéseinket és érveinket alaposan meg kell vizsgálni.

Ha nem akarjuk megmenteni a kapcsolatot, akkor nincs mit tenni, őszintén meg kell beszélni a partnerrel, le kell zárni a múltat - és fel kell dolgozni-, majd tovább kell lépni, és megnyitni egy következő fejezetet. Önfeláldozás miatt nem érdemes együtt maradnunk!

Ha pedig azt választjuk, hogy megmentjük a kapcsolatot, akkor álljunk is bele, és tegyünk is érte! Mindketten! Csak az egyik fél nem elég hozzá!

Mit tehetsz a szex nélküli kapcsolat megoldásáért?

Mindenekelőtt tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Mit érzel a párod iránt?
  • Mi a véleményed a kapcsolatotokról?
  • Milyen gondolatokat táplálsz a másik iránt?
  • Negatívan, vagy pozitívan nézel a másikra?
  • Határozd meg az alapvető érzéseidet a másik iránt! Legyél őszinte magaddal!

Amit a kapcsolatról gondolsz, olyan energia van benne a kapcsolatban. Érdemes a partnereddel elbeszélgetni a hálószobán kívül, ki hogyan éli meg a hétköznapokat és a szex hiányát. Ha nincs szilárd kapcsolat kettőtök között, akkor kétségtelenül szenvedést fog jelenteni a szexuális élet.

A párkapcsolat korai szakaszában - a randevúk idején- rengeteg erőfeszítést teszünk annak érdekében, hogy lenyűgözzük a partnerünket és ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy vonzódjon hozzánk. Ám miután belemelegedtünk a kapcsolatba, már nem annyira fontos, hogy a párunk kedvében járjunk. Ez azért is van így, mert már biztonságban érezzük magunkat, és úgy gondoljuk, hogy nem kell tovább próbálkoznunk.

Azonban, ha képesek vagyunk új készségek elsajátítására, - akár a tantra masszázs adására-, akkor hatással lehetünk a szexuális vágyra is. Ha mindkét partner hajlandó belemerülni valami újba, - legyen az tánclecke, együtt zenélés, kreatív rajztanfolyam, utazás vagy bármi más-, akkor megint képesek leszünk arra, hogy lenyűgözzük a párunkat, és újra kívánatossá tehetjük magunkat a szemében. Ez önmagában elég lehet ahhoz, hogy újra fellobbantsuk a nemi vágy lángjait.

Egy másik módszer a szexuális élet felébresztésére a közös szórakozás. A közös szórakozás köteléket építhet, és egy új szemszögből láthatunk rá az életünkre. Ha együtt nevetünk és szórakozunk, akkor a szexuális életünk is javulni fog!

Tari Valéria párkapcsolati tanácsadó írásait, gondolatait minden szerdán olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

https://99szazalek.blog/

https://kamadeva.hu/

Nézd meg a galériában a 10 leggyakoribb okot, ami szexmentes kapcsolathoz vezet!