Öt élethelyzet, amikor neked való lehet a spirál – és négy, amikor nem

spirál,fogamzásgátlás
Ha fogamzásgátló módszerek kerülnek szóba, legtöbbünknek a tabletta jut eszébe, pedig ezen túl is vannak lehetőségek. A spirál például egy remek eszköz, de érthető, ha első hallásra kicsit viszolyogsz a méhen belüli megoldás gondolatától. Dr. Gullai Nóra nőgyógyásztól most összegyűjtöttünk róla minden fontosat, amit tudnod kell.

Szóval neked való a spirál például ilyen esetekben:

1. Ha hosszabb távra keresel fogamzásgátló módszert. Tévhit, hogy még nem szült nők esetében nem szabad spirált alkalmazni.

2. Ha nem szeretnél gyógyszert szedni a feledékenység rizikója vagy a tabletták lehetséges mellékhatásai miatt, esetleg hajlamod van a trombózisra, ami miatt nem szedhetsz ösztrogént.

3. A hormonkibocsátó spirál a vérzés és a görcsök mértékét jelentősen csökkentheti, ahogy akár az endometriózishoz kapcsolódó fájdalmat is.

4. A menopauza környékén a spirálból folyamatosan felszabaduló progeszteron védi a méh nyálkahártyáját a kiegyensúlyozatlan ösztrogénhatástól, így mérsékli a hiperplázia (szövetszaporulat) és a méhnyálkahártyarák kialakulásának esélyét.

5. Ha biztos vagy benne, hogy évekig nem akarsz (újra) teherbe esni. Szülés után közvetlenül is felhelyezhető a spirál, bár szerencsésebb várni addig, amíg összehúzódik a méh, mert úgy kisebb a kilökődés vagy elmozdulás veszélye. Terhességmegszakítás után, még ugyanabban az altatásban felhelyezhető a spirál, és ezzel elkerülhető a beavatkozással járó kellemetlen érzés is.

Nem neked való azonban a spirál, ha...

1. ...egy-két éven belül gyermeket szeretnél. Az ok ekkor sem egészségügyi, hanem racionális: az ára miatt rövid távon nem gazdaságos az eszköz használata.

2. Ellenjavallt torzult méhüreg, például egy mióma okozta jelentős bedomborodás esetében.

3. Wilson-kór esetén (ami réztárolási zavart jelent) a réztartalmú spirálokat a biztonság kedvéért nem javasolják.

4. A felhelyezés idejét átmenetileg eltolhatják olyan akut problémák, mint egy gyulladás vagy rendellenes hüvelyi vérzés.

spirál,fogamzásgátlás
Olvasd tovább a cikket a novemberi Éva 110. oldalától!