Miről árulkodik a párok testbeszéde?

párok testbeszéde Forrás: Getty Images
A párok testbeszéde legalább olyan érdekes olvasmány lehet, mint egy jó könyv, tele megfejtendő helyzetekkel, rejtélyekkel. Segítünk, hogy könnyebben tudd olvasni a jeleket, és tudd, mikor van minden rendben, illetve mikor nincs.

Szavakkal állíthatja bármelyik pár, hogy milyen boldogok és szerelmesek. Ami persze, simán igaz lehet, de előfordulhat, hogy még bennük sem tudatosodott egy-két komoly probléma. Egy dolog nem hazudik: a párok testbeszéde, lássuk hát a legárulkodóbb jelzéseket!

Ez az 5 jellemző biztosan igaz egy boldog pár testbeszédére

Az arcunkon 43 izom található, így nem meglepő, hogy az arc a legárulkodóbb testrészünk. Ez akkor is igaz, ha egy párt figyelsz: gyakran pillantanak egymásra? Mosolyognak? Esetleg enyhén felhúzzák a szemöldöküket is, vagy észreveszed, hogy kitágul a pupillájuk? Ezek nagyon jó jelek: annak ösztönös jelzései, hogy két ember igazán szereti egymást.

A csókról biztosan tudod, hogy elég pozitív jelzés a párok testbeszédében, de mi a helyzet a homlokcsókkal? Ez a lágy és féltve óvó gesztus a szexológusok szerint erős érzelmi intimitást mutat. Ráadásul a homlokon lévő ajkak melegsége és nyomása stimulálja a tobozmirigyet, amelyben örömöt és mentális jóllétet kiváltó anyagok szabadulnak fel. Szóval ezért olyan kellemes dolog homlokcsókot kapni, nem mellesleg pozitív üzenete is van a külvilág felé.

Ezt közvetítheti az is, ha egy pár tagjai egymás felé hajolnak. És ehhez nem is kell feltétlen beszélgetniük, elég, ha a kanapén ücsörögnek egymás mellett, és mindketten a másik felé dőlnek, ösztönösen. A szakemberek szerint, ha felsőtestünkkel valaki felé hajolunk, és arcunkat az övéhez igazítjuk, az a valódi érdeklődés jele.

Szintén az őszinte érdeklődés jele lehet a nyitott tenyér. Ha azt látod egy páron, hogy nyitott tenyérrel mutogatnak beszélgetés közben, az azt jelzi, hogy őszintén érdekli őket, amit a párjuk mond. Figyelnek rá, nyitottak a véleményére és arra, hogy végighallgassák.

Érdekesnek tartod annak a baráti párnak a viselkedését, akik gyakran tükrözik egymás mozdulatait? A szakemberek szerint ez a mind a női testbeszéd, mind a férfi testbeszédben fontos viselkedés nagyon pozitív, ugyanis azt jelzi, hogy két ember teljesen szinkronban van, és bejönnek egymásnak. A szakértők szerint ha valakivel sok időt töltünk együtt, és vonzónak tartjuk, az – többnyire tudat alatt – a viselkedésmódjának utánzására késztet.

Amikor a párok testbeszéde hűtlenséget sejttet

Persze, az nem újdonság, hogy a félrelépő hajlamos kerülni a szemkontaktust. Ám a tudósok szerint van még valami, amire érdemes odafigyelni. Ez pedig a következő: ha a párod korábban mindig élvezte a hosszú öleléseket, és szeretett szájon csókolni, most viszont inkább az arcodra ad puszit és megveregeti a hátad, mint egy barátnak, az gyanúra adhat okot. Persze, lehet, hogy csak feszült, vagy valami más probléma húzódik meg a háttérben. De ha éles a váltás a korábbi viselkedéséhez képest, és nem múlik el egy-két héten belül, esetleg más viselkedésbeli változások is társulnak hozzá, akkor inkább tartsd nyitva a szemed!

5 jel, amikor a párok testbeszéde nagy gondot sejttet

Képzelj magad elé egy boldog párt, amint épp sétálgatnak egy árnyas parkban. Hogyan látod őket magad előtt? Ha tippelnünk kellene, úgy, hogy egymás mellett mennek, kéz a kézben, mintha egy láthatatlan vonal mentén haladnának előre. De ha egy pár járása ettől nagyon különbözik, egyikük folyton előremegy, túl kis helyet hagy a másiknak, vagy nem figyel arra, egyáltalán sétál-e még mellette a párja, az vörös zászló a kapcsolatra nézve.

Azt mondják, egy pár közös intim zónája valahol 0 és 45 centi közt van. Ha azt látod, hogy ennél állandóan több köztük a különbség, vagy az egyikük folyton kihátrál ebből, az nagyobb problémára utalhat, mint az, hogy valakinek aznap épp nagyobb a térigénye.

A szem a lélek tükre, és ez a párok testbeszéde szempontjából is igaz. Láttál már olyan párt, ahol a felek szinte sosem néztek egy irányba? Vagy egyikük mindig forgatta a szemét? Jól sejted, ez utóbbi mindig rosszallást vagy bosszúságot jelez a partnerrel szemben. És bár egyszer-egyszer rendben van, de ha állandósul, az messze nem jelent egyet a boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolattal.

De mit jelent, ha valaki mondjuk a nyakánál babrál, vagy a saját vállát simogatja, mintha megvigasztalná önmagát? A szakértők szerint semmi jót. Erős érzelmi szituációra utalhat, illetve a nyak vagy a torok megérintése gyakran azt jelezheti, hogy valaki eltitkol valamit a másik elől.

A túl gyors kézmozdulatok sem számítanak jó jelnek a párok testbeszéde szempontjából. De az sem, ha egyikük csípőre tett kézzel szigorúan beszél a másikkal, ez ugyanis túl erős kontrollt sugallt, amire semmi szükség egy egészséges kapcsolatban. De ha egyikük vagy mindketten keresztbe teszik a karjukat, az sem jelent jót. Ez ugyanis a védekezés jele, az „eddig és ne tovább” egyértelmű üzenete.

Forrás1
Forrás2
Forrás3
Forrás4

Galériánkból még többet megtudhatsz a testbeszédről!