Öt szakaszon megy át egy párkapcsolat, de a legtöbben a harmadiknál szakítanak

párkapcsolat,házasság,unalom,napló,szerelem Forrás: unsplash
Vezess naplót, hogy sose felejts el, miért is szerettél bele a másikba. És azt is tartsd észben, hogy néha te is pont olyan unalmas és idegesítő tudsz lenni, mint a pasid!

Jed Diamond, amerikai pszichoterapeuta, a thinkinghumanity.com állandó szerzője, azt mondja, hogy egy párkapcsolat, vagy nevezzük nyugodtan szerelemnek, öt szakaszon megy át jó esetben. Sokan a harmadik felvonásnál bedobják a törülközőt, de akik elég kitartóak, eljuthatnak az ötödik szintre.

1. Az első természetesen a szerelembe esés, amikor még minden szép, és könnyű. Az első lépcsőfokra könnyen lebbenünk fel, és legtöbbször ekkor még annyira elfogultak vagyunk a másikkal szemben, hogy gyakorlatilag tökéletesnek látjuk. Lehet, hogy néhány hibát észlelünk, de azt leginkább cukinak, vagy végtelenül kedvesnek látjuk.

Tanács: Írj naplót, próbáld megjegyezni, hogy mit szeretsz, mit csodálsz a szerelmedben!

2. Egy pár vagytok, és már időnként oszladozik a rózsaszín köd, de szó sincsen kiábrándulásról. Egyszerűen csak kezded igazán megismerni a másikat, kezded megismerni a tulajdonságait. Már nemcsak lángolóan szerelmes vagy, de megjelenik a szeretet érzése is, ami egy sokkal egyenletesebb, nyugodtabb tulajdonság. A legtöbb házasság ebben az időszakban köttetik. Sokan ekkoriban szinte biztosak abban, hogy a másikkal akarják leélni az egész életüket.

Tanács: Élvezd ki ennek az időszaknak minden pillanatát, de azért nem árt tudnod, hogy talán nem lesz mindig így. Jegyezd fel, miért fontos neked ez a kapcsolat, miért szeretnéd megőrizni és miért érdemes kettőtökért harcolni, ha netán valami probléma merülne fel!

3. Az egyik legnehezebb időszak ez a szakasz, ilyenkor a legtöbb pár feladja. Eljön a kiábrándulás időszaka, amikor már jól ismered a másikat, szinte előre tudod, hogyan viselkedik helyzetekben, mit mond, mit kérdez. Az egykor cuki hibái olykor annyira idegesítenek, hogy meg tudnál őrülni. Elkezdesz azon gondolkodni, hogy vajon tud-e még újat nyújtani? Gyakorlatilag bárki izgalmasabbnak tűnik nála…

Tanács: Gondolj arra, miért szerettél bele! Vedd elő a naplódat, és olvasd el, hogy miért szerettél bele! És ne felejtsd el, hogy ő is kiismert már, te sem vagy annyira izgalmas… kezdj el új színt vinni a kapcsolatotokba! Hidd el, a kopott réteg alatt, ha alaposan lekapargatod, ugyanolyan szép, mint régen!

4. Kialakul egy tartós, kiegyensúlyozott kapcsolat, ha túlélitek a harmadik szakaszt. Megérted, hogy mindenkinek vannak hibái, a kapcsolat pedig nem egy rózsaszín lányregény. Az elvárásaid kezdenek a valósághoz igazodni.

Tanács: Büszke lehetsz, hiszen nem adtad fel!

5. Véglegesen kialakul az összetartozás, amely igazi, biztonságos alapokon nyugszik. Az a fajta harmónia, amit régóta együtt élő pároknál látni, ahol elég egy-egy pillantás és a másik szólás nélkül érti.

Tanács: Mondd el másoknak is, hogy miként jutottatok el idáig!

Hogy próbálják meg kiheverni a szakítást a férfiak? Nézd meg a lenti galériánkat!