Minden, amit egy rossz kapcsolatban tanultam a jó kapcsolatról

párkapcsolat,festmény Forrás: Danielle Levis/Unspalsh
A szerelem sosem elég. Nem elég hozzá, hogy boldogok legyünk. És ezt az igazságot kapcsolataink során tapasztaljuk meg.

Tudom, hogy nem vagyok egyedül, aki élt már diszfunkcionális kapcsolatban. Ismerek embereket, férfiakat és nőket, akik bizonytalannak, ostobának, taszítónak és szeretetre méltatlannak érezték magukat a választottjuk mellett. Én is voltam már így. Ez az érzelmi erőszak, aminek áldozata voltam, megfosztott az önbizalmam maradékától is, nem beszélve az emberiségbe vetett bizalmamtól.

De most, évekkel később, látom ennek a rossz kapcsolatnak az előnyeit. Mert erősebb lettem tőle. Szembesültem vele, hogy megkérdezzem magamtól: mit akarok egy kapcsolattól, egy későbbi szerelemtől és mit tehetek azért, hogy javuljon az önbecsülésem.

Elolvastam egy csomó önsegítő könyvet az önbizalomról, az önszeretetről, az egészséges kapcsolatokról, átfésültem az internetet is. Megtanultam meditálni, bízni az intuíciómban és felhagytam azzal, hogy mindenkinek meg akarjak felelni és hogy puszta gyávaságból mindenki más érdekeit a magaméi fölé helyezzem.

Az évek során kialakítottam magamban egy laza szabályrendszert arról, hogy milyen számomra az egészséges párkapcsolat, és ezt most megosztom veletek: