Az orgazmusrés mélyebb, mint a nemek közötti bérszakadék

erotikus művészet,erotika,orgazmus,orgazmusrés Forrás: Zichy Mihály (1827–1906) rajza / Pinterest
A görög mitológiában egy ponton elhangzik, hogy a nők kilencszer jobban élvezik a szerelmet, mint a férfiak. A 21. századi kutatások nagyjából megerősítik ezt a feltételezést. Akkor miért jutnak kevesebbszer orgazmushoz a nők szex közben?

„A szexnek teljes mértékben kielégítőnek kell lennie két egymást szerető ember között, egy olyan dolognak, amelyből mindketten félelmek nélkül jönnek ki, amely jutalmazó, és amelytől többre lesznek készek” – írja Alex Comfort, a Szex öröme (The Joy of Sex) c. könyv szerzője. A valóságban ez az elvárás azonban aligha teljesül.

Nem csúcsdöntő adatok

A női orgazmust vizsgáló legújabb kutatások egyre nyomasztóbb adatokat mutatnak. A Journal of Sexual Medicine-ben megjelent egyik tanulmány házaspárokon végzett kutatásról ad jelentést. A férjek 87%-a mondta azt, hogy „következetesen megtapasztalják az orgazmust” szex közben, miközben a feleségek csupán 49%-a nyilatkozta ugyanezt. Ami azonban még zavaróbbá teszi a nemek közötti „orgazmusrés” problémáját, hogy a megkérdezett párok nem 40 éve éltek egy fedél alatt, hanem friss házasok voltak. Vagyis jogosan vetődhet fel a kérdés: ha a nők több mint felének nehezére esik eljutni a csúcsig a választott emberrel, akkor milyen reményeik lehetnek a fiatal lányoknak és nőknek az online társkereső appok és az egyéjszakás kalandok világában?

Az orgazmusrés feminista ügy, amely bizonyos szempontból sokkal fontosabb, mint a nemek közötti bérszakadék, hiszen olyan szívbevágó kérdéseket is érint, mint az intimitás, a kapcsolatok, a kommunikáció és a boldogság. Pedig a nők fizikailag úgy vannak felépítve, hogy elvileg jobban élvezik a szexet, mint a férfiak. Akkor mégis mi az oka ennek az áthidalhatatlannak tűnő különbségnek?

Forrás: Zichy Mihály (1827–1906) rajza / Wikimedia Commons

Erősebb a női orgazmusélmény

Persze anatómiai különbségek is szerepet játszanak a problémában, hiszen a nők csak akkor érhetik el az orgazmust, hogy valamilyen ritmikus, stimuláló nyomás éri a klitoriszukat, ám ha ez megtörténik, a legtöbb nőnek sokkal kirobbanóbb élményben lehet része, mint a partnerének (sajnos a férfiak által fogyasztott pornóvideók többségében nem sok minden utal arra, hogy a jó szeretőnek el kell sajátítania az orális szex művészetét).

Már kutatások is bizonyítják, hogy a női agyhullámok tízszer erősebbek orgazmus közben, mint a férfiaké, és az erősebbik nemmel ellentétben egy finom érintés vagy a kéz végigfuttatása a női test egyéb részein már önmagában is elég lehet a szexuális izgalom felkeltéséhez. Ami a péniszben található 4000 idegvégződést illeti, a női csiklóban épp a duplája, 8000 idegvégződés található. Egy átlagos női orgazmus négyszer hosszabb ideig tart, mint egy férfié; a nők csiklójának egyetlen funkciója a női öröm elérése. A férfiakkal ellentétben a nők többszörös orgazmusokat élhetnek át nagyon rövid időn belül. Mindezeket egybevéve akkor mégis miért van az, hogy a női orgazmust kábé olyan nehéz elérni, mint két evőpálcikával felemelni a hőmérőből elszabadult higanyt?

A női orgazmus a férfiak legkielégítőbb szexuális élménye

A The Journal of Sex Research megállapításai szerint a férfiak férfiasságérzetét csak fokozza, ha lehetővé teszik partnerük orgazmusát. A folyóiratban megjelent tanulmány szerzői 810 fős, 18 éves vagy annál idősebb heteroszexuális férfiból álló mintán végeztek vizsgálatot. A kutatók azt találták, hogy a férfiak szerint a női orgazmus szexuálisan az egyik legkielégítőbb élmény, amit egy férfi valaha átélhet. A kutatásban a férfiak azt jelentették, hogy sokkal férfiasabbnak érzik magukat, ha segítenek női partnerüknek elérni az orgazmust. Ez megmagyarázhatja, miért érzi a nők 70 százaléka, hogy színlelnie kell az orgazmust, szemben a férfiak 27 százalékával.

Sőt minél hosszabb ideig élnek párkapcsolatban, annál valószínűbb a tettetés – a nők 20 százaléka játssza meg az orgazmust egyéjszakás kapcsolatokban, és 31 százalékuk tetteti hosszú távú párkapcsolatban. Számos nő egyáltalán nem tapasztalt még orgazmust, sokan csak a 20-as éveik végén, 30-as éveik elején részesültek először ebben az élményben. A nők tekintélyes része pedig még ma is kellemetlennek érzi közölni partnerével, ha újra készen áll a gyönyörre.

Miért nem nyílnak meg a nők?

Bizonyára a legveszélyesebb tévhit az, hogy a női orgazmus a férfi méretétől függ, illetve az, hogy egy nő kielégítésére való képesség a férfiasság tükre. Amíg ezek a mítoszok uralkodnak, addig a nő nem tudja felvetni a problémát anélkül, hogy ne kelljen attól tartania, hogy megsérti partnere egóját vagy megkérdőjelezi a férfiasságát. Sok férfi pedig sértve érzi magát, ha egy nő előhozakodik ezzel a témával, pedig a készségek mindig fejleszthetők, és a siker hosszú kihagyás után is megtörténhet. Senki sem gondolatolvasó, mindenkinek lehetősége van megtenni mindent az orgazmusért. Ha egy nő megfelelő módon képes megközelíteni a témát, akkor a férfi valóban tudni szeretné, mit akar a partnerei. Még ha beszélni is kell róla, még ha időt is vesz igénybe (egy átlagos nő 20 perc alatt jut a csúcsra), a megfelelő partner tudni akarja, hogyan tudná kieléígteni a nőt ahelyett, hogy arra használná az ágyban, hogy a színlelt orgazmussal saját férfiasságát bizonyítsa.

Olvass még többet a témában, például arról, hogy lehet minden alkalommal orgazmusod!