Az orgazmus 8 jótékony egészségügyi hatása: véd a szívbetegségek ellen, csökkenti a vérnyomást

Borítókép: Az orgazmus 8 jótékony egészségügyi hatása: véd a szívbetegségek ellen, csökkenti a vérnyomást Forrás: Getty Images
A szex nemcsak egy rendkívül intim és bensőséges cselekvés, hanem mással össze nem hasonlítható örömforrás is. Sokan nem úgy tekintenek a szexuális aktusra, mint egy olyan tevékenységre, mely rengeteg jótékony hatást gyakorol az emberi testre és elmére. Azonban az orgazmusnak számos olyan pozitív hatása van, mely folytán akár orvosságként vagy éppen terápiaként is tekinthetnénk rá.

Az orgazmus nemcsak a szexuális életünk része, hanem olyan jótékony hatásai is ismertek, mely kihat a test és az elme egészségére is. Ennek köszönhetően számos tudományos kutatás vizsgálja napjainkra azt, hogy milyen hatása van a rendszeres orgazmusnak az ember egészségére. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze.

Az orgazmus 8 jótékony hatása

1. Stressz kezelése és hangulatjavítás

Sokan nem is gondolnák, de a rendszeres orgazmus kiemelkedő hatással bír a stressz minimalizálására, mivel kifejezetten hangulatjavító hatása van. Az orgazmus után felszabaduló endorfinok boldogság és elégedettség érzését keltik, ezáltal pedig képesek a stressz enyhítésére és a szorongás radikális csökkentésére. A szervezetben megjelenő dopamin és oxitocin pedig segíti előhívni a pozitív érzéseket, ezzel hozzájárulva a relaxációhoz és ahhoz, hogy boldognak és kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat.

2. Fájdalomcsillapítás

Bár sokan nem tudják, az orgazmusnak fájdalomcsillapító hatása is van, mivel az aktus közben felszabaduló endorfinok nem csupán boldogságérzetet keltenek, hanem jelentősen csökkentik is a fizikai fájdalmat. Így legközelebb, ha rosszul érzed magad, próbáld ki, hogy fájdalomcsillapító helyett, inkább szeretkezel egyet. A hatás garantáltan elmaradhatatlan.

Forrás: Getty Images
Nem is gondolnád, mennyi jótékony hatása van az orgazmusnak.

3. Alvásminőség javítása

Szintén kevéssé köztudott tény, hogy az orgazmus bizony az alvásminőségünk javítására is képes, mivel az aktus közben felszabaduló oxitocin és prolaktin a nyugodt alváshoz is elengedhetetlen. Így amennyiben pihentetőbben és jobban szeretnénk aludni, érdemes lehet elalvás előtt egy gyors menetet beiktatni. Meglásd, utána sokkal jobban fogsz aludni.

4. Immunrendszer erősítése

Szintén nem elhanyagolható, hogy a rendszeres orgazmus komoly mértékben segít abban, hogy az immunrendszered erős és védekezőképes legyen. Ugyanis a szervezetben megemelkedő dopamin- és oxitocinszint képes erősíteni a sejtes immunitást, illetve növeli a fertőzésekkel és a betegségekkel szembeni ellenállást.

5. Önbizalomnövelés

Az orgazmus képes az önbizalom növelésére is, mivel mikor felszabadulnak az agyunkban a boldogsághormonok, hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelően el tudjuk fogadni önmagunkat és a testünket is. Tulajdonképpen kijelenthető, hogy a gyakori szexuális élet segít elfogadni önmagunkat és önbizalmat adni.

Forrás: Getty Images Hungary
Egy félórás szeretkezés alatt akár 150 kalóriát is elégethetsz.

6. Kiváló kardio edzés és jótékony hatással van a szív egészségére

Sokan nem gondolnak bele, de a szeretkezés egy komplex, több izmot is igénybe vevő mozgásforma, mely bizony nemcsak a szív-és érrendszer egészséges fenntartásához járul hozzá, hanem a vérnyomásunkat is karbantartja. Sőt, akár félóránként 150 kalóriát is elégedhetünk ennek hatására, ami heti három szexszel számolva 450 kalória is lehet egy héten. Sőt egyes kutatások még azt is kimutatták, hogy a szeretkezés a nőkben ösztrogén hormonokat termel, amely a hajat fényessé, a bőrt pedig ragyogóan simává varázsolja. Arról nem is szólva, hogy egy szexuálisan aktív test rendkívül nagy mennyiségű feromont bocsájt ki, amitől az ellenkező nem számára sokkal vonzóbbá válik az illető.

7. Segít az öregedés minimalizálásban

Fontos tudni, hogy az orgazmusnak a hormonális egyensúlyra is kiváló hatása van. így képes az öregedési folyamatok mérséklésre is. A szexuális stimuláció során ugyanis a felszabaduló hormonok hozzájárulhatnak a bőr öregedési jeleinek a csökkentéséhez is.

8. Kognitív előnyök

Az orgazmus nem csupán a testre, hanem az elmére is hatással van. Ugyanis elősegíti az agyi működéseket, továbbá növelheti a koncentrációt és az éberséget. Az elért kielégülés és öröm pozitív hatással lehet az életminőségre és a mentális jólétre is.

Mint ahogyan a fentiekben is említettük az orgazmusnak számos jótékony hatása van az egészségünkre és a testünk jólétére. Az orgazmus során felszabaduló hormonok és neurotranszmitterek pozitív hatást gyakorolhatnak a stresszre, a hangulatra, a fájdalomra, az alvásminőségre és az immunrendszerre. Emellett az orgazmus hozzájárulhat az intimitás erősítéséhez, a párkapcsolat mélyítéséhez, az önbizalom növeléséhez, és ezentúl még a kognitív funkcióikra is páratlan hatással van.