Borítókép: Miért fontos egyáltalán biológiai szempontból a női orgazmus? Forrás: Europress

Miért fontos egyáltalán biológiai szempontból a női orgazmus?

A férfiak orgazmusa kulcsfontosságú a szaporodás szempontjából. Oké, de a nők orgazmusának mi a funkciója? Mi kíváncsiak vagyunk, és te?

Az orgazmus az egyik legszuperebb dolog az életben, nélküle jóval szegényebbek lennénk. De miért van rá szükség a nők esetében? Milyen megfontolásból alakította úgy természet ősanyánk, hogy a nők is élvezzenek, ne csak a férfiak? Erre a kérdésre már rengeteg tudós kutató kereste a választ.

Nemrég a brit Portmouth University egy pszichológus kutatója, Diane Fleischman publikálta a témába vágó tanulmányát egy szaklapban. A tanulmányból az derül ki, hogy a gyönyör érzése mindkét nemnél jutalomérzet, egyfajta pozitív megerősítés, amely tulajdonképpen a nemi együttlétért „jár” a résztvevőknek. De attól, hogy nem minden esetben jutunk el a csúcsra, a pozitív megerősítés még hatásosabb, írja a pszichológus.

„Ha egy félkarú rablóba pénzérmét dobsz és minden alkalommal, amikor meghúzod a karját, ugyanannyi összeg esik ki belőle, az sokkal kisebb megerősítést ad neked, mint amikor szabálytalan időközönként, előre nem látható módon sok pénzt kapsz – magyarázza Fleischmann a tanulmányában. – A szexuális viselkedés sokkal variábilisabb a nőknél, mint a férfiaknál. Vagyis a megerősítés is esetenként változó: nagyobb valószínűséggel jutnak el a nők az orgazmusig olyan férfiakkal, akiknek különleges tulajdonságaik vannak. De ezekkel a férfiakkal is változó a megerősítés gyakorisága és intenzitása, következésképp gyakrabban keresik fel őket szexuális interakció céljából.”

Vagyis Fleischmann szerint a gyönyör motiváló erőként hat a nőkre, hogy kapcsolatot keressenek a férfiakkal, éspedig olyanokkal, akik speciális tulajdonságokkal (bármit is jelentsen ez) rendelkeznek. Ez végül arra ösztönzi őket, hogy mindig ugyanahhoz a partnerhez térjenek vissza.

A nők orgazmusának még egy pszichológiai funkciója van: hatalomérzetet ad a szexuális partnerüknek, akinek a társaságában megtörtént a dolog.

Oké, eddig volt a pszichológiai és szociálpszichológiai magyarázat. De hol van ebből a biológia? Van-e a női orgazmusnak olyan biológiai szerepe, mint a férfi ejakulációnak, amely ugyebár elengedhetetlen a szaporodás szempontjából?

„A tény, hogy a nőknek van orgazmusuk, bizonyíték arra, hogy annak van valami feladata” – válaszolja a kutató tanulmányában, egyúttal elismerve, hogy a tudomány még nem tudta kideríteni, mi is ez a feladat.

Egy amerikai evolúciókutató biológus, Michaela Pavlicev szerint „az orgazmust még mindig a szaporodást motiváló erőként” magyarázzák, a probléma csak az, hogy „sokkal könnyebben és megbízhatóbban lehet eljutni az orgazmusig maszturbáció vagy nők közti szex útján”. Pavlicev hipotézise szerint egyébként régebben volt evolúciós szerepe a női orgazmusnak, de ez már „kiveszett”.

Miben különbözik a női és a férfi orgazmus? Mutatjuk galériánkban!