Félsz a szexuális intimitástól? Nem fogadod el önmagad? Változtass!

Borítókép: Félsz a szexuális intimitástól? Nem fogadod el önmagad? Változtass! Forrás: Getty Images
Az elutasítástól vagy az igazán bensőséges kapcsolattól való félelem általában az önmagunkkal szembeni elfogadás hiányára vezethető vissza. Ha nem érzed jól magad a bőrödben, nem vagy elégedett magaddal, akkor ez leginkább a megmutatkozástól, intimitástól való félelemként fog megjelenni a szexuális életedben.

Az első és legfontosabb lépés, hogy tedd fel magadnak a kérdést: Mit érzel, ha látnak? Hogy érzed magad, ha megnéznek? Mit jelent számodra, ha teljes egészében megmutatod magad?

A mindennapi életünkben, a hétköznapjainkban, és a napi feladataink során nagyon sokan látnak minket. Ha ezzel is gondunk lenne, akkor a modern világban elég nehezen tudnánk létezni.

Ám most nem erről a látszatról és megmutatkozásról van szó, hanem arról a fajta érzékelésről, mint amit az Avatar című filmben is láthattál: a felszínen túl, a lelkünk mélyéig látni és láttatni. Ha erre képesek vagyunk, akkor lényegében megengedjük a sebezhetőséget, maximális bizalommal fordulunk a másik felé, megmutatjuk teljes mivoltunkban magunkat. Ekkor megengedjük a másiknak, hogy közel kerüljön hozzánk, és belelásson legféltettebb titkunkba; valódi önmagunkba.

Ehhez a láthatósághoz és megmutatkozáshoz bátorságra és hajlandóságra van szükség. Ez a fajta megjelenés és megélés nagyon nehéz azok számára, akiknek problémái vannak a szexualitással és az intimitással. Azonban talán mégis az a legszomorúbb az egészben, hogy a legtöbb ember nem is tudja, hogy létezik és lehetséges ez a fajta láthatóság és megmutatkozás. Ha pedig ez így van, akkor egész életünkben szexuális és intimitási problémákkal fogunk küzdeni, és fogalmunk sem lesz a szeretkezésben rejlő valódi lehetőségekről és örömökről.

Amikor két ember szeretkezés közben mélyen egymás szemébe néz, a szívük teljesen megnyílik. Ekkor érzelmileg és fizikailag is teljesen jelen vannak, és nem számít, hogy milyen a kapcsolatuk a fizikai világban. Ekkor teljesen felfedik magukat egymás előtt, és teljes kiszolgáltatottsággal mutatkoznak meg egymásnak.

Honnan származnak a szexualitással és az intimitással kapcsolatos problémák?

Mint a legtöbb emberi, párkapcsolati probléma, így a szexualitással, és az intimitással kapcsolatos problémák is egészen a gyermekkorig vezethetők vissza és ahhoz köthetők, hogy szüleink hogyan bántak velünk, milyen mintákat tanultunk meg tőlük, és mit tanultunk meg mások által magunkról. Attól is függ, hogy milyen fajta szeretetet kaptunk, jó volt-e nekünk az, ahogy a szüleink szeretni tudtak minket, és milyen fajta kötődést alakítottunk ki.

Ha a kötődési stílusunk szorongó, vagy elkerülő, akkor sajnos önértékelési, és önbizalom hiányban is szenvedhetünk. Ennek pedig elkerülhetetlen hozadéka, hogy nem vagyunk képesek önmagukat sem szeretni. Az önszeretet hiánya befolyásolja azt a képességünket, hogy valóban bensőségesek legyünk másokkal, így hatással van a szexuális életünkre is.

Az igazi intimitás felkavarja és felszínre hozza minden elfojtott fájdalmunkat, traumánkat, és szenvedésünket, ami kellemetlenséggel járhat. Éppen ezért nem nagyon akarunk foglalkozni vele, hiszen nehéz érzelmek, energiák vesznek hatalmukba. Ahogy felelevenednek a negatív élmények és érzések, azon leszünk, hogy gyorsan visszadugjuk őket oda, ahonnan jöttek, és ha lehet, akkor még mélyebbre eltemetjük magunkban.

Előbb-utóbb azonban ki kell ezeket az érzéseket szabadítani, és foglalkozni kell velük, mert ha nem tesszük meg, annak súlyos következményei lehetnek, melyek újra meg újra felbukkannak, mint negatív, önpusztító minták.

Mivel a testiség megélése az a pillanat, amikor a legsebezhetőbbek vagyunk, ezért a negatív mintáink lesznek a legnagyobb hatással a szexuális életünkre. A szex pedig hatással van a kapcsolataink minőségére.

Hogyan lépj túl az intimitással kapcsolatos problémáidon?

Kommunikálj!

A mai világban nagyon sokat várunk a partnereinktől. Vágyjuk, hogy ő legyen a legjobb barátunk, a tökéletes szeretőnk. Szeretnénk, ha a szeretet és a szenvedély egyszerre lenne jelen, mégpedig a felelősséggel és a lelkiismerettel karöltve. A legfontosabb az, hogy elmondd az igényeidet! Minden kapcsolat megkívánja, hogy közöljük a másikkal, pontosan mit akarunk, és mik az igényeink.

Gyakorold a sebezhetőséget!

A sebezhetőség az intimitás kapuja. Ha kell, akkor térjünk vissza az alapokhoz, kezdjünk el újra kommunikálni, és fejlesszük szavakon keresztül az intimitást. Legyél nagyon őszinte, és érzelmi kommunikációval oszd meg a fájdalmadat és akár a küzdelmeidet is. Ez segít a belsőséges kapcsolat elmélyítésében Engedd meg magadnak a kiszolgáltatott helyzeteket, ne rettegj tőlük!

Lassíts!

A szemkontaktus fenntartása, és az érzelmi jelenlét nagy kihívás lehet az ágyban. Annak érdekében, hogy a teljesítés igényén túllépjünk, egyszerűen lassítsunk le, és gyakoroljuk a nem célorientált szexet. Ha nincs cél, és megfelelési kényszer, akkor elszáll az idő és megnyílhatunk a szeretet teljes megtapasztalása felé.

A társadalmi elvárások, és a globális kultúra arra késztet minket, hogy mindig mindent, és egyre többet akarunk. Nem a mélyebb intimitás iránti vágyunk a probléma, hanem a tény, hogy sem a testünk, sem az idegrendszerünk nincs arra kiképezve, hogy mélyebben éljük meg az intimitást. Egy tantra masszázs azonban megállíthatja az időt.

Tanulj meg tantra masszázst adni, hogy megváltozzon az intimitással való kapcsolatod. Neked is és a partnerednek is! Párkapcsolati problémáid megoldásához, önmagad megismeréséhez és boldogabbá tételéhez pedig ajánlom figyelmedbe a könyvemet.

Tari Valéria párkapcsolati tanácsadó írásait, gondolatait minden szerdán olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

https://99szazalek.blog/

https://kamadeva.hu/

Az intimitás megteremtéséhez jó indítás egy ölelés. Tudtad, hogy az ölelésnek 7 típusa van? A galériában megnézheted, pontosan melyek ezek!