Mitől indul be a férfi és mit akar a nő? Ez a különbség a férfi és a női nemi vágy között!

Borítókép: Mitől indul be a férfi és mit akar a nő? Ez a különbség a férfi és a női nemi vágy között! Forrás: GettyImages/franckreporter
Mennyire tér el egymástól a férfi és a női vágy? Mitől jön izgalomba a legtöbb nő és mire van szüksége egy férfinak?

A férfiaknál inkább a vizuális inger számít

A férfiak számára általában a vizuális inger viszi a prímet, míg nők esetében a látványnál sokkal fontosabb a lelki teljességérzés, az elégedettség a párkapcsolattal és meghatározó az is, hogy a párjuk szemén keresztül szépnek, kívánatosan lássák önmagukat. Férfiaknál gyakran már a látvány hatására előfordul a spontán merevedés. Nőknél viszont először jelentkezik az izgalom, majd ezután alakul ki a szexuális vágy.

Gyors numera vagy lassú szerelmeskedés

Nem igaz, hogy a férfiak többsége a gyors kielégülésre törekszik. Legalábbis azokra nem érvényes, akiket valódi, mély érzések fűznek partnerükhöz. Számukra ugyanis épp olyan fontos a társ kielégítése, mint hogy csupán a saját testi vágyaikra koncentráljanak. Egy valódi férfi-nő kapcsolatban az egymásra figyelés és az egymásra hangolódás épp úgy része a szexuális aktusnak, mint maga az orgazmus. Az persze más kérdés, hogy a férfiak hajlamosabbak egy-egy kósza numerára – legalábbis, ha hihetünk a statisztikáknak-, mint a hölgyek, akiket leginkább az érzelmeik vezérelnek.

Férfi és női vágy

A szakemberek a női szexuális vágynak három komponensét azonosították: az érzelmi közelséget, a szexuális ingerlést és a kapcsolattal való elégedettséget. A női vágy bonyolultabban működik és sokkal érzékenyebb, mint a férfi vágy. Sokan hitetlenkedve fogadják ezt, hiszen a különféle médiumokból azt a benyomást szerezhetjük, hogy minden magától, spontán működik, mintha a nőkön lenne egy on/off kapcsoló amellyel tetszés szerint irányítható a folyamat. Ám ahogy mondják a szexuálpszichológusok: „A nő testéhez a lelkén át vezet az út”, vagyis a női vágy szempontjából fontos tényező a nő érzelmi és fizikai elégedettsége.

Az orgazmus

A két nemnél a szexuális élvezet is eltérő. Nők esetén ugyanis rövidebb az ún. platófázis – az első izgalmat követő fázis, amelyet az orgazmus majd az elernyedés követ-, ezért többszörös orgazmus is előfordulhat.

Ha már orgazmusról beszélünk, azt is érdemes megemlíteni, hogy a szexuálpszichológusok megfigyelései szerint kétféle kielégülés létezik: a fizikai gyönyör és a lelki kielégülés. A kettő azonban nem mindig jár együtt. Előfordulhat orgazmus érzelmi kielégülés nélkül és fordítva érzelmi kielégülés is orgazmus nélkül. Sok nő számára a lelki kielégülés fontosabb az orgazmusnál. Korábbi szexuális traumák vagy lelki, fizikai bántalmazás hatására pedig gyakran gátolttá válik az orgazmuskészség.

Az is könnyen előfordulhat, hogy ugyan van testi gyönyör érzés, de a lelki kielégülést érzelmi problémák gátolják. Ezek lehetnek egyéni, vagy párkapcsolati vonatkozásúak. A nők számára a szexuális élet minőségét leginkább az határozza meg, biztonságban érzik-e magukat a párkapcsolatukban és elégedettek-e érzelmileg partnerükkel. A férfiak többségénél nincsenek ilyen gátak, egy számukra teljesen idegen, ámde gyönyörű hölgy látványának hatására épp úgy képesek akcióba lendülni, mintha a megszokott partnerükkel lennének együtt.

Vágyfokozó önbizalom

Sajnos a közösségi médiából felénk áradó hamis információdömping - az agyon retusált, tökéletes testek- hatására sok nőnek alakult ki szégyenérzete a saját testével kapcsolatban: mert nem elég nagy a melle vagy nem elég lapos a hasa a fotókon látottakhoz képest. És ha még a partner is tesz egy-két rosszindulatú megjegyzést, akkor a nő saját szexualitásába vetett hite úgy párolog el másodpercek alatt, mint hó a kánikulában.

Ennek pedig egyenes következménye, hogy a nő egészséges szexuális energiái gátlás alá kerülnek és a vágy elfojtódik. Hiszen a nő azt sem tudja elképzelni, hogy őt szépnek látja valaki, így nem tudja megélni saját nőiségét és szexualitását. A tökéletesség hajszolása alaposan kikezdheti az önbizalmunkat és ezen keresztül pedig a szexuális életünket is.

Az egészséges szexualitáshoz vezető út első fontos lépése tehát az önismeret, és az öntudat fejlesztése, illetve az, hogy tisztában legyünk a saját értékességünkkel. Ezen kívül lényeges, hogy a partnerünkhöz is egészséges kapcsolat fűzzön bennünket, melynek alapja a bizalom és egymás kölcsönös tisztelete és elfogadása kell legyen. A kielégítő szexualitásnak nem csak az a feltétele, hogy jól ismerjük saját testünket és testi-lelki vágyainkat, hanem az is, hogy a párkapcsolatunk valóban működőképes legyen és mindkét fél számára értéket képviseljen.

Íme néhány érdekesség a szexről a tudomány szemszögéből: