Mit csinálnak a férfiak, miközben a nők szeretkeznek?

szex Forrás: Getty Images
Egy önismereti csoportban elhangzott a kérés: a résztvevők írjanak szavakat, amik a szexről, szeretkezésről jutnak az eszükbe. Volt ott szenvedély, intimitás, gyöngédség, láz, egybeforrás… a nők részéről. Miközben a férfiak egyszerűen csak szexeltek.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Vajon miért van az, hogy míg a nők a szexhez általában az érzelmek és az intimitás felől közelítenek, addig a férfiak szexualitáshoz való viszonya, ezzel együtt nyelvhasználatuk is inkább spontán, kielégülésközpontú? Egyáltalán: ez a „szerepfelosztás” vajon még ma is érvényes?

Ébredő nők

„Valóban hagyományosan inkább a nőkre jellemző az, hogy nehezen tudják kettéválasztani a szerelmet és a szexualitást, ők beszélnek akár talán túlfinomkodva is a témáról – mondja Kincses Györgyi, az Intim tanácsadás rendelő szexuálpszichológusa. – De ez nem feltétlenül baj, ha közben ismerik az igényeiket. Csalódáshoz inkább az vezet, ha a romantikus szerelemfelfogás mellett nem igazán tudják, mire vágyik a testük, és nem képesek azt kommunikálni.”

Bár ez az utóbbi időben határozottan változik. Annak ellenére, hogy a családokban még ma is sokszor tabutéma a szex, a fiatalok ma már nagyon könnyen hozzáférhetnek szexuális tartalmakhoz. És itt nemcsak a pornóra gondolunk – amiről később még lesz szó –, hanem a női magazinok cikkeinek sorára is, amelyekből fiatal nők ezrei tanulják meg, hogy igenis legitim, ha vannak testi igényeik, amelyeket szabad néven nevezni.

Cizellált elvárások

Manapság tehát egyre több a modern nő, aki tudja és ki is fejezi, hogy mit akar – mennyiségileg és minőségileg is –, ami nagyszerű. Kivéve, ha olykor átesik a ló túlsó oldalára, elvéve a férfitól a vezető, irányító szerepet. Kincses Györgyi terápiás tapasztalatai szerint ugyanis az ágyban a legtöbb pár akkor érzi jól magát, ha megvan a hagyományos szereposztás. Úgy tűnik, a legtöbb nő azt szereti az ágyban, ha a férfi erős, irányító, tudja, mit akar, és mestere az intenzív, szenvedélyes szexnek. Persze a kezdeményezés joga a nőket is megilleti, de fontos, hogy egyik fél se erőltesse a szexet, mert akkor a másik inkább menekülni fog.

És a férfiak?

A férfiak szexualitással kapcsolatos attitűdjét a velük szemben támasztott elvárások erősen befolyásolják. A maszkulin problémakezelés – ami sok férfit jellemez – arra ösztönzi őket, hogy a problémákat megoldják, és ne beszéljenek róla. Emiatt lehetséges, hogy a férfiak kevésbé osztják meg érzelmeiket, nehézségeiket a párjukkal, miközben igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a kapcsolat jól működjön.

A szexuális felvilágosítás hiánya és a pornóipar fejlődése a pornófilmek karikaturisztikus világát követendő példának állítja be mindkét nem számára.

Az injekciókkal felturbózott pornólovagok gépiesen lenyomott numerái a férfiakat arra tanítják, hogy a szex testedzés, nem szükséges sokat lelkizni hozzá, ugyanakkor teljesíteni kell, szó szerint rendelkezésre kell állni, mint egy robot.

Sarkadi Bálint, a Budapest Pszichológia szexuálpszichológusa, klinikai szakpszichológus szerint a férfiakban nagyon is megvan a hajlandóság a minőségi szeretkezésre, sokukat nem vonzza a szexkatona szerep, ők azok, akik egy szimpla dugásnál nagyobb intimitásra vágynak, és még szavaik is vannak hozzá. Igen ám, de ez meg nagyon sok nő számára kevés, nem elég férfias. Sok pár épp azért keresi fel a szexuálterápiás rendeléseket, mert a nő, aki pontosan tudja, mit, hogyan, hányszor szeretne, nem érzi partnerét eléggé macsónak, aki képes lenne szenvedélyesen „odakenni” őt a falhoz.

Mi a megoldás?

Hogyan legyél karrierépítő modern nő a munkahelyeden és a párjára rajongóan felnéző, odaadó feleség odahaza? És a férfi hogyan legyen hős macsó és egyben megértő, gyengéd partner, akivel lelkizni is lehet? Nem könnyű feladat, de a boldogságotok érdekében érdemes dolgozni rajta. A jó szex tanulható, sőt minden partnerrel újra kell tanulni, és a legjobb hír, hogy – akár terápiás segítséggel – még a régi partnerrel is újra lehet lobbantani a lángot: