Milyen a személyiséged? Megmondjuk, mi a fontos neked a szexben!

Borítókép: Milyen a személyiséged? Megmondjuk, mi a fontos neked a szexben! Forrás: GettyImages
A Big Five nevű személyiségteszt elárulja, milyen a szexuális életed, mit szeretsz és hajlamos vagy-e a hűtlenségre.

Justin Lehmiller amerikai szexuálpszichológus szerint szexuális életünk számos vonatkozása összefüggésbe hozható azzal, hogy az 5 legmeghatározóbb személyiségvonás közül melyik jellemez bennünket a leginkább. A Big Five - a személyiségpszichológia egyik legfontosabb személyiségmodellje - szerint az 5 meghatározó személyiségvonás: a nyitottság, a lelkiismeretesség, az extroverzió, a barátságosság és az érzelmi stabilitás.

Nyitottság

Az új dolgokra fogékony nyitott személyek intellektuálisan kíváncsiak és aktív képzelőerővel rendelkeznek. Többet álmodoznak és nagyobb szexuális fantáziával bírnak. Liberálisabb szexuális attitűdök jellemzik őket, és szexuális életüket tekintve elégedettek, körükben kevésbé valószínű a szexuális diszfunkciók kialakulása.

Lelkiismeretesség

A lelkiismeretes emberek nagyobb önfegyelemmel rendelkeznek és a spontaneitás helyett szeretnek mindent előre megtervezni. Általában konzervatívabb attitűdök és inkább konzervatívabb szexuális magatartás jellemzi őket. Ez az attitűd valamint magas szintű önfegyelmük szolgálhat magyarázattal arra, miért is hajlamosak kevésbé a hűtlenségre.

Extrovertáltság

Az extrovertáltak nyíltak, szociálisak és kifejezetten keresik a kapcsolatot másokkal. Szexuálisan nagyon aktívak, ami nem csak abban nyilvánul meg, hogy gyakrabban fantáziálnak a szexről, de abban is, hogy sokkal gyakrabban is művelik, ami általában több alkalmi szexuális viszonyt is jelent. Az extrovertáltak kevésbé hűségesek, mivel a világra nyitottabb embereket állandó kíváncsiság hajtja, hogy valami újat kipróbáljanak és ez érvényes a párkapcsolataikra is, éppen ezért nagyobb valószínűséggel csalják meg párjukat, mint introvertált társaik.

Barátságosság

Azokat az embereket nevezi a személyiségpszichológia barátságosnak, akik gondoskodóak, figyelmesek és empatikusak, azaz sokat törődnek mások érzéseivel. A barátságos emberekre kevésbé jellemző a szexuális agresszivitás, és párjukat is ritkábban csalják meg. A barátságos emberek kevésbé érdeklődnek a szex iránt, kevesebb szexuális kapcsolatuk van, így alkalmi viszonyuk is kevesebb. Annak ellenére azonban, hogy kevesebb szexuális élményről számolnak be, kevesebbet szexelnek, sokkal inkább elégedettek szexuális életükkel.

Érzelmi stabilitás

Az érzelmileg labilis emberek nem tudják jól kezelni a stresszes helyzeteket, és még a legkisebb bosszúságok miatt is képesek rossz hangulatba kerülni. Könnyen ingerültté válnak, és ez kihat a szexuális életükre is. Az érzelmileg instabil emberek kevésbé képesek ellazulni és ráhangolódni a szexre – talán ez lehet az oka annak, hogy kevésbé elégedettek szexuális életükkel.

Végezetül azért fontos megjegyezni, hogy a legtöbb ember nem kategorizálható be csupán az egyik vagy másik személyiségtípusba, általában keverednek a vonások. Ugyanakkor az, hogy valaki introvertált, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy boldogtalan a szexuális élete, főleg ha közben barátságos típus, aki nyitott az új tapasztalatokra.

Forrás: Psychological Bulletin

Így fokozhatod jógával szexuális energiáid: