Miért nem jön a baba? Testi és lelki okok és természetes módszerek a fogantatásért

Borítókép: Miért nem jön a baba? Testi és lelki okok és természetes módszerek a fogantatásért Forrás: Getty Images
Nem minden pár olyan szerencsés, hogy azonnal vagy rövid próbálkozási idő után össze is jön a baba. Míg egyeseknél spontán, a kapcsolat korai szakaszában megtörténik a fogantatás, addig egyre több pár néz szembe fogantatási nehézségekkel. Utánajártunk milyen testi, lelki okok nehezíthetik a teherbeesést és hogyan lehet segíteni, ha a természetes módszerek hívei vagyunk!

Természetes körülmények között egy rendszeres, védekezés nélkül házaséletet élő pár nő tagja 20-25% eséllyel esik teherbe első próbálkozás után. Ez a szám sajnos nagyon alacsony. Viszont ha figyelembe vesszük a megtermékenyülés folyamatának komplexitását, talán nem is az. Több hormon, több száz kémiai-fizikai mechanizmus meghatározottan működő rendszerének kell egyszerre és pontosan működnie.

Ráadásul egy nő nem állandóan fogamzóképes. Egy hónapban általában egyetlen ovuláció van. Ezt az ovulációt kell elcsípni, ilyenkor termékeny a nő. Ez jellemzően az ovuláció előtti pár napra, illetve az utána következő 24 órára korlátozódik. Vagyis a 30 napból eleve csak legfeljebb 5-6 nap játszhat.

Ha az időzítés jó, akkor is ott vannak az olyan tényezők, mint a petesejtek, spermiumok minősége. Gyengébb minőségű petesejt nem biztos, hogy megtermékenyül. Ha mégis, akkor még le kell jutnia a petevezetőkön át a méhbe, be kell ágyazódnia, el kell kezdeni osztódni. És a gyengébb spermium sem biztos, hogy célba tud érni. Szerencsére próbálkozni többször is lehet és bizony kell is.

Miért nem jön a baba?

Egészségügyi jellegű problémák

Számos oka lehet a nehezített teherbeesésnek, amit mind a férfi mind a női oldalról meg kell vizsgálni. Jelenlegi tudásunk szerint mindkét oldal kb. ugyanolyan arányban „tehet” a fogantatás elmaradásáról. A női okok között gyakran az ovulációs zavarok, policisztás ovárium szindróma (PCOS), átjárhatatlan petevezetők, hüvelyi fertőzés, szerepel míg a férfi okok között az alacsony számú vagy túl lassú spermiumok, különböző fertőzések szerepelnek. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, számos egyéb ok is állhat az infertilitás mögött.A WHO több száz okot tart nyilván mindkét oldalt figyelembe véve.

Megállapíthatatlan tényező

A párok kb 15-20%-ánál nem megállapítható az ok, még az alapos orvosi vizsgálatok sem találnak semmiféle szervi elváltozást vagy egyéb indokot, ami bizonyíthatóan késleltetné a gyermekáldást. Ilyen esetekben akár pszichikai okok is szóba jöhetnek, és szakember segítségére van szükség. A meddőség lelki okainak kibogozása picit bonyolultabb, mint bekapni egy tablettát, vagy beadatni egy injekciót. Ám szervi ok nélkül ez is „csak egy” tünet, mely elfojtott, fel nem vállalt érzelmekről árulkodik. Megszüntetéséhez meg kell találni a gócpontot, azaz az őt létrehozó, és fenntartó okot, vagy okokat. A meglelt, tudatosult ok feloldja a feszültséget, s a tünet – mely esetünkben a meddőség – megszűnik.

Túlterheltség, stressz

A helytelen életmód: a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény mindennapok, a sok stressz is oka lehet annak, hogy testileg-lelkileg kimerülünk és sokszor ez tehető felelőssé a nehezített fogantatásért is, de a környezetszennyezés és a szervezetünkbe kerülő káros anyagok is rontják a teherbeesés esélyeit.

Természetes módszerek a fogantatásért

Nem minden pár számára a mesterséges megtermékenyítés a megoldás! És vannak, akiknél ez nem is indokolt, hiszen nincsen olyan szervi elváltozás vagy orvosi probléma a háttérben, ami gátolná a teherbeesést. Ilyenkor első körben érdemes az életmódunkon változtatni.

Optimalizáljuk a testsúlyunkat!

Köztudott, hogy az elhízás a baba-projekt ellensége, ezért érdemes - akár dietetikus szakember segítségével összeállított- megfelelő diétával, rendszeres mozgással formába hozni a testünket és ezáltal optimalizálni annak működését. Ez akkor is megéri, ha nem a fogantatás megkönnyítése miatt, hanem saját magunkért, a testünkért tesszük.

Iktassuk ki a káros anyagokat!

A szervezetünket terhelő káros anyagokat is érdemes kiiktatni az életünkből vagy legalábbis drasztikusan lecsökkenteni azok mennyiségét. Az alkohol például bizonyítottan csökkenti a termékenységet és a dohányzás is egyértelműen káros.

Bár a kávéval szemben megengedőbbek a szakemberek, azért azt sem érdemes túlzásba vinni: babavárásra készülve a napi 1 csészényi az ideális mennyiség.

Talán mondanunk sem kell, hogy a cukros üdítők, a kóla, az energiaitalok sem szolgálják a fogantatást, célszerű ezek fogyasztását is mellőzni vagy legalább minimálisra visszaszorítani.

Töltsük fel testünk raktárait vitaminokkal!

A kiegyensúlyozott táplálkozás legyen az alap, azt ugyanis semmiféle csodavitamin nem tudja pótolni. Emellett a következő vitaminok és nyomelemek segíthetnek felkészíteni a szervezetet a fogantatásra:

A folsav egyike a legrégebben ismert anyagnak, amely terhesség alatt védi az örökítő anyagot, a DNS-t, ezért már a terhesség előtt legalább 3 hónappal célszerű szedni.

A B6 vitamin javítja a peteérést, a B12 pedig emeli a spermiumszámot.

Mind a hormonális, mind az immunológiai működés szempontjából fontos nyomelem a cink. Hiányában kromoszóma károsodás és immunológiai zavarok léphetnek fel. Mindkét leendő szülőnek célszerű ezért a táplálkozását cink bevitelével kiegészíteni.

A szelén egy erős antioxidáns hatású nyomelem és alapvetően fontos a fogantatáshoz, a vetélés megakadályozásához, az autoimmun folyamatok gátlásához. Ezen kívül a spermiumszámot és a spermiumok mozgását is javítja.

A C- és D-vitaminok testünk nélkülözhetetlen támogatói. Antioxidáns kapacitásuk révén nem csak immunrendszerünket kapcsolják turbó fokozatba, de fokozzák a spermiumok mozgását és védik a DNS-t is az oxidatív stressztől.

Válogassunk a természet kelléktárából!

A palástfűből készült tea remek hatással van a progeszteron-termelésre, ami a beágyazódásért és a terhesség megtartásáért felel, méghozzá úgy, hogy a medence vérellátását serkentve vastagítja a méhnyálkahártyát és erősíti a méhet. Nem csak teherbeesést elősegítő gyógynövénykényt tartják számon, hanem a rendszertelen cikluson is segít. Növeljük a teherbeesés esélyét, ha málnalevél teával kombináljuk, de nem egyszerre. A málnalevél segíti a peteérést, és hosszabb ciklus esetén előrébb hozza a tüszőrepedést, ezért a ciklus első felében kell fogyasztani. A palástfű a beágyazódásnál játszik fontos szerepet, ezért ovuláció után kezdje alkalmazni!

A palásfű mellett a cickafark teáját is előszeretettel szokták ajánlani, azzal a különbséggel, hogy ezt a peteérés előtt kell alkalmazni, lehetőleg éhgyomorra! A cickafark az ösztrogéntermelésre van pozitív hatással, így a tüszőérést segíti, de ezen kívül a sárgatest termelődését is javítja.

Legyen újra jó a szex!

Sok fogantatási nehézséggel küzdő pár számol be arról, hogy az életük egyetlen dolog körül forog – akörül, hogy nem jön össze a baba- emiatt frusztrálttá válnak és egyre jobban eltávolodnak egymástól. A szexuális együttlétek pedig már rég nem az örömszerzésről szólnak, sokkal inkább egy feladat teljesítéséről, kötelességről.

Az elvárások megölik az intimitást, feszültséget okoznak. A tapasztalatok szerint minél tovább tart a teherbeesés, annál stresszesebbé válnak a párok. A megtermékenyítés valószínűségének növelése érdekében a nemi életet egyre pontosabban és tudatosabban igazítják a nő ciklusához, ami egyre tervezettebb együttléteket jelent. Így a stressz folyamatosan növekszik, és nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is kihat, amely hüvelyszárazsághoz vezethet.

Hüvelyszárazság esetén a síkosító helyreállítja a nedvességet, és így megakadályozza a kellemetlen súrlódást vagy akár a fájdalmat. Ám egyáltalán nem mindegy, hogy milyen síkosítót használunk! Aki gyermeket tervez, annak ugyanis a hagyományos síkosítók károsak lehetnek, mivel a legtöbb szokásos, kereskedelmi forgalomban kapható síkosító nem a nők termékeny napjaira van optimalizálva.

Tudtad? Termékeny napokon a hüvely pH-ja 7 körüli, így optimális a fogantatáshoz. A hagyományos síkosítók pH-ja 4,5 körüli, ezért túl savasak az optimális spermiumkörnyezethez.

Azonban már létezik fogantatást elősegítő síkosító, amely optimálisan tartja fenn a női szervezetben a természetesen előforduló, a petesejtek megtermékenyítésében fontos paramétereket! Miben rejlik az ereje? Optimalizálja a síkosságot a spermiumok mozgékonyságához, ezen kívül fenntartja az ejakulátum és a méhnyak nyálka természetes pH-értékét és nem fejt ki ozmotikus nyomást a spermiumokra, így nem károsodik a sejtszerkezet.

A fogantatást segítő síkosítót keresd a DM üzleteiben!

Ha már természetes módszerekről van szó, mutatunk 5 olyan pozíciót, ami a szakemberek szerint ugyancsak segítheti a fogantatást!