JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Megvan a tudományos magyarázat: ezért jutnak el a nők kevesebbszer a csúcsra!

Borítókép: Megvan a tudományos magyarázat: ezért jutnak el a nők kevesebbszer a csúcsra! Forrás: Getty Images
Tény, hogy a nők nehezebben és ritkábban jutnak el a csúcsra, mint a férfiak, ám ennek az orgazmusszakadéknak nem csak biológiai okai vannak. A szakértők szerint egészen más tényezők is közrejátszanak ebben.

Csikló vagy pénisz – Egyre megy?

A férfi- és női orgazmus közötti különbségeket évtizedek óta szakértők ezrei kutatják. Mára már köztudott, hogy a férfiak sokkal többször érnek el a csúcsra, mint a nők, függetlenül attól, hogy éppen alkalmi partnerrel vannak együtt vagy a párjukkal. Sokáig úgy vélték, a jelenség hátterében pusztán biológiai okok állnak, de a legújabb kutatások arra világítottak rá, hogy egészen más tényezők állnak a háttérben.

David Ludden pszichológus a Psychology Today egyik cikkében azt ecseteli, hogy tulajdonképpen a férfi és a női nem szerv anatómiája nem is annyira különböző: a pénisz és a csikló hasonló felépítésű testrészek, mindegyikben rengeteg az idegvégződés, melyek megfelelő stimulálása egyformán orgazmushoz vezet.

Persze vannak alapvető anatómiai különbségek is, melyek hozzájárulhatnak az orgazmuskészség alakulásához és ezáltal a különbségekhez, de nem minden ezen múlik. A kutatások teljesen más, a háttérben húzódó okokra is rámutattak.

A Michigani Egyetem pszichológusai, Verena Klein és Terri Conley a Social Psychological and Personality Science folyóiratban megjelent cikkükben hívták fel a figyelmet arra, hogy önmagában a biológiai érv nem állja meg a helyét. A csiklóban ugyanis semmi nem utal arra, hogy kisebb valószínűséggel produkálna orgazmust, mint a pénisz, hiszen mindkettőben hasonló idegvégződések találhatók. Emellett pedig a nők több orgazmusra is képesek rövid időn belül, míg a férfiak számára ez korlátozottabb. Ezeket a tényeket szem előtt tartva pedig úgy vélik, a nőknek kellene többször a csúcsra jutniuk, nem pedig fordítva.

Nem érdemeljük meg az orgazmust?

A biológiai okokat kizárva azt vizsgálták, hogy a nemek közti orgazmusszakadék magyarázható-e a szexszel kapcsolatos társadalmi attitűdökkel. Sajnos, a nőkkel szembeni diszkrimináció a mai napig nem tűnt el, gondoljunk csak a fizetésekre: a férfiak ugyanazért a munkáért még most, a 21. században is több pénzt kapnak, még akkor is, ha a nő képzettebb és kompetenciák tekintetében is túlszárnyalja hímnemű munkatársát. A férfiak, társadalmai pozíciójukat tekintve is sokkal magabiztosabbak: ha megkérdezel egy nőt és egy férfit, az utóbbi jóval nagyobb valószínűséggel gondolja úgy, hogy neki jár a magasabb pozíció és fizetés, míg a nők hajlamosak alábecsülni saját értéküket.

Valahogy így lehet az orgazmussal is. Mivel köztudott, hogy a férfiak gyakrabban élveznek el, a nők ezt egyszerűen elfogadják, tényként kezelik, és kevesebb erőfeszítést tesznek a csúcsra jutásért. A férfiak ellenben minden alkalommal elvárják a gyönyört, sőt egyenesen kudarcnak élik meg, ha ez nem jön össze. Klein és Conley számos vizsgálatot is végeztek a témában. Az egyik során igazolták, hogy még a nők is azt hiszik, a férfiaknak több joguk van az orgazmushoz.

Egy másik vizsgálatban arról kérdezték a résztvevőket, miért gondolják úgy, hogy a férfiaknak jobban jár az orgazmus, mint a nőknek. Sokak szerint ez társadalmi okokra vezethető vissza, például, hogy általában a férfiak kezdeményeznek, ők dominánsak az ágyban, és a gyakori felfogás szerint maga a szex is csak a magömlésig tart. Mások biológiai tényezőket említettek, és az anatómiára vezették vissza a különbségeket. A szakértők szerint a magyarázatok egy része a társadalmi normák elfogadását mutatja, másik része pedig a szexuális ismeretek hiányára utal. Nincs okunk ugyanis azt hinni, hogy a női anatómia korlátozza a kielégülésre való képességet.

Klein és Conley tehát arra mutatott rá, hogy az orgazmusszakadék a nemi egyenlőtlenségeknek, a társadalmi attitűdöknek is köszönhető. Azonban nem feltétlenül csak arról van szó, hogy a férfiak önzőek, csupán a saját szexuális kielégülésükkel törődnek, és megtagadják szeretőjük szexuális szükségleteinek kielégítését, hanem arról is, hogy a nők is elfogadják azt a hozzáállást, miszerint a férfiaknak joguk van a kielégüléshez, számukra természetes és magától értetődő, nekik viszont nem.

Forrás: Psychology Today; Femina.hu

Vajon miben különbözik a férfi és a női orgazmus? Galériánkból megtudhatod!