Mi minden ölheti meg a libidódat?

szex,párkapcsolat,libidó,vágyölő Forrás: szexsuli
Amikor először fogamzásgátlót kezdtem szedni, még a kilencvenes évek végén, azt vettem észre magamon, hogy annyira nincs is kedvem szexelni. Ahelyett, hogy megkerestem volna az okokat, először inkább szégyelltem magam, hogy mennyire béna vagyok már, hogy még szexelni sincs kedvem.

Ez a cikk a szexsuli.hu oldalon jelent meg először.

Először is nincs semmi, de semmi szégyellnivaló abban, ha alacsony a libidód, és semmit sem szabad erőltetni, ha nincs kedved hozzá. A szégyen helyett első körben beszélj erről a partnereddel: a szexuális kommunikáció annyira, de annyira fontos, hogy jól működő legyen egy párkapcsolat.

Nagyon sok pszichológiai, fiziológiai és környezeti oka lehet az alacsony libidónak.
mondja Leah Millheiser, a Stanford egyetem professzora.

Ott van például a fáradtság, a kimerültség és a stressz, ezek tökéletes vágyölők.” Például ilyenkor is jó lehet az időzített szex bevezetése, amiről már korábban írtam.

szex,párkapcsolat,gyógyszerek,libidó,menstruáció,hormonnok
Forrás: Unsplash/ Toa Heftiba
Mi minden ölheti meg a libidódat?

A hormonális ingadozások is befolyásolhatják az ember libidóját: a menstruációs ciklus, a terhesség és a menopauza során bekövetkező változások is alakíthatják a szexkedvet. De bizonyos gyógyszerek, például a hormonális fogamzásgátlók vagy antidepresszánsok is csökkenthetik a libidót. Szóval lehet a libidócsökkenés időszakos, de lehet krónikus is, és ilyenkor pláne érdemes keresni az okokat, mert valamilyen egészségügyi bajt jelezhet a háttérben.

Lehet, hogy fájdalommal jár a szex, és ezért nincs hozzá kedved: endometriózis, petefészek ciszta, vulvodynia (a hüvely környékén égető, viszkető fájdalom) vagy vaginizmus (a hüvely és a gát izmainak görcsös állapota) is okozhatja a fájdalmat. De keringési zavarok, szívbetegség, cukorbetegség is akadályozhatja, hogy a megfelelő helyre kerüljön a vér, így megakadályozza a szexuális izgalmat. Persze nem ijesztgetni akarok, csak szeretném, hogy lásd, nem érdemes az alacsony libidóra legyinteni, érdemes utánajárni, hogy van-e valami a háttérben.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni? Az az alábbi linken olvashatod.

Hogyan lehet felszabadult az együttlét akkor is, ha keresztbetesz a ciklusod?