JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Mi külön alszunk a férjemmel, és köszönjük, jól vagyunk

Borítókép: Mi külön alszunk a férjemmel, és köszönjük, jól vagyunk Forrás: Corina Rainer / Unsplash
Az úgy kezdődött, hogy valamelyik télen a férjem nehezményezte, hogy túl hangos a hálószobánkban a radiátor. Így kiköltözött a nappali kanapéjára, én meg egyedül maradtam a hálóban.

Nem akadtam ki, nem vettem sértésnek, hagytam, hadd menjen. Alvásban már egyébként is az összes létező verziót kipróbáltuk, amióta gyerekünk van:

1. hárman egy szobában: mi a franciaágyban, a gyerek a kiságyban.

2. hárman a nagyágyban.

3. én a gyerek szobájában, a kiságya mellé fektetett matracon, a férjem a hálószobában a franciaágyban.

4. a gyerek és én a franciaágyban, a férjem a nappali kanapén. (Erről gyorsan leszoktunk, mert nem jókat olvastam arról, mi lesz, ha együtt alszom a gyerekkel.)

Na szóval jött a fűtésszezon, a férjem pedig ment. És az az igazság, hogy ez bejött nekünk. Azóta már kétszer kitavaszodott, ergo nem zúg a radiátor, de így maradtunk. Én, aki pedig eléggé bújós vagyok, teljesen megszoktam az egyedül alvást, sőt, élvezem. Egyfajta autonómiának, szabadságnak élem meg. Jó érzés magamban elcsendesedni (és elterpeszkedni).

A férjem egyébként is azt mondja, miért is kéne az együtt alváshoz ragaszkodnunk, amikor alvás közben valójában mindannyian egyedül vagyunk. Ez igaz, de én mondjuk azt vallom, hogy azért az elalvás perceiben igenis van jelentősége annak, hogy van-e mellettünk valaki, vagy nincs. Szerencsére erről az élményről sem kellett azért végleg lemondanom, mert olykor mégis együtt alszunk. Amikor kedvünk tartja. És ez nagyon jó így.

Mellesleg két pszichológust is ismerek, aki elmondta nekem, hogy külön alszik a párjától, és ezt teljesen egészségesnek és normálisnak tartják.

A külön alvás előnyei:

  • a különböző életritmusok nem zavarják egymást
  • ha fel kell kelnünk a gyerekhez éjszaka, nem verjük fel a másikat is
  • szabadságérzés

A külön alvás hátrányai:

  • kevesebb intimitás
  • kevesebb spontán szex

Jelenleg lakásfelújítás és dizájnváltás miatt eladtuk a franciaágyat, így most én is a kinyitható kanapén hajtom álomra a fejem, a férjemmel együtt. Tudom, hogy ez sziruposan hangzik, de kézen fogva alszunk el: most éppen ez esik jól. Ha viszont megvesszük az új ágyat, akkor visszaköltözöm a kis hálószobába (ami ezentúl főleg az én birodalmam lesz), és már ezt is várom. Egyszóval: így is jó, meg úgy is jó. Talán ez a legnagyobb hozadéka a választásunknak – hogy megtapasztaltam a saját rugalmasságomat, illetve hogy bebizonyosodott: berögzült sémák nélkül is érvényes az összetartozásunk.

Akár külön, akár együtt alszotok: érdemes növényt is tenned a hálószobába, hogy édesebb legyen az álmod. Válogass ezek közül!