Mi az a „jekyllkedés” és miért csinálják a pasik?

férfi, nő, társkeresés, párkapcsolat, verbális bántalmazás Forrás: Getty Images
Egyik pillanatról a másikra iszonyatosan berág, elküld a melegebb éghajlatra és csak aláz és aláz, csak azért, mert már nem akarsz tőle semmit – ugyanaz a pasi, aki első látásra annyira helyesnek tűnt a Tinderen. A jelenségnek a virtuális társkeresés világában már neve is van: ez a „jekyllkedés”; a jó és rossz énje közt vívódó Dr. Jekyll sztorija után.

Vad vizekre evezik mindaz, aki manapság netes társkeresőkön ismerkedik. Igaz, hogy egy randi applikáción keresztül rengeteg olyan emberrel hozhat össze a sors, akikkel könnyen lehet, hogy soha nem találkoztál volna össze a való világban. A netes ismerkedés ugyanakkor ad egy nagyfokú bátorságot is, ami szintén nem biztos, hogy visszaköszönne egy személyes találkozás során.

Az éterben viszont sokan túlzottan is felbátorodnak és a monitor mögé bújva jóval többet engednek meg maguknak, mint a valóságban.

Férfiak alázzák úgy a nőket mindössze pár perc beszélgetés után, mintha csak egy több éves kapcsolat végén adnának hangot "nemtetszésüknek". Csupán azért, mert a nők visszautasítják őket. A jelenség nevet is kapott, mégpedig a híres Dr. Jekyll és Mr. Hyde sztori alapján. Adott a kíváncsi tudós, Dr. Jekyll; aki saját természetének kettősségére ráébredve addig-addig kísérletezik, amíg felfedez egy olyan szert, amellyel a másik, gonosz énje testet tud ölteni. Ő lesz Mr. Hyde. Amikor a doktor Hyde alakjában van, úgy érzi, bármit megtehet, és meg is teszi.

Ez a benső barát, akit tulajdon lelkemből hívtam elő, és útjára engedtem, hogy cselekedjék kedve szerint.
idézet a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete című Stevenson regényből.

Ha egy első benyomásra tök normális pasi a viselkedésében hirtelen 180 fokos fordulatot vesz, - „vadállattá” változik - és nyomdafestéket nem tűrő stílusban kommunikál veled, esetleg még fenyegetőzik is; akkor ő „jekyllkedik” veled.

Az ilyesfajta verbális bántalmazás, megalázás oka pedig rendszerint a visszautasítás; amit a pasi képtelen „lenyelni” és kényszert érez arra, hogy akkor is ő kerekedjen felül a nőn; legalább szóban. Ezt a szélsőséges viselkedést pedig csak táplálja a netes világ súlytalansága, személytelensége – mondják szakértők.

S hogy mit tegyél, ha ilyet tapasztalsz? A közösségi felületek kifejezett előnye ilyenkor, hogy viszonylag egyszerű dolgod van: ne ülj fel a provokációnak, ne szállj vele vitába és ne foglalkozz vele; egyszerűen tiltsd le. A biztonság kedvéért érdemes képernyőfotókat csinálnod az ominózus társalgásról, hogy adott esetben legyen rá bizonyítékod. Szélsőséges eseteket pedig jelenthetsz is az üzemeltetőknek.

S ha azt szeretnéd, hogy minél többen rád találjanak, íme néhány tipp, hogyan tűnj ki a "tömegből" a netes társkeresőn!