Mérgező kapcsolatok anatómiája - Avagy menekülj a drámakirály(nő) elől!

Borítókép: Mérgező kapcsolatok anatómiája - Avagy menekülj a drámakirály(nő) elől! Forrás: GettyImages/ Vincent Besnault
Sokszor mélyen benne vagyunk egy mérgező kapcsolatban, mégsem ismerjük fel. Pedig érezzük, hogy valami nem jó, hogy nem működik, mégis ugyanazokat a köröket rójuk és képtelenek vagyunk kilépni.

A mérgező kapcsolatok anatómiája

Mérgező kapcsolat az, amikor két ember érzelmileg függ egymástól - vagyis jóváhagyásra várnak a másiktól és azt is elvárják, hogy a partnerük tisztelje őket, miközben önmagukat elfogadni és tisztelni képtelenek. Éppen ezért állandóan visszaigazolást keresnek.

Az egészséges kapcsolat az, amikor két ember érzelmileg kölcsönösen független egymástól - vagyis helyeslik és tisztelik egymást, mert helyeslik és tisztelik önmagukat is, ezért elsősorban nem kívülről várnak visszaigazolást.

A mérgező kapcsolatok túléléséhez drámára van szükség. A mérgező emberek - mivel nem szeretik és tisztelik önmagukat-, elképzelni sem tudják, hogy valaki szeretheti és tisztelheti őket. Ha valaki szeretettel és tisztelettel fordul hozzájuk, akkor nem bíznak benne, vagy nem fogadják el. Ergo a mérgező emberek csak olyan emberektől tudnak „elfogadni” szeretetet – vagy legalábbis olyan érzést, amiről azt feltételezik, hogy az szeretet-, akiket ők maguk sem szeretnek és tisztelnek.

Most akkor hogy is van ez? Két ember, aki nem szereti és tiszteli sem önmagát, sem a másikat, miért van mégis együtt? Nyilvánvalóan azért, mert bizonytalanok és folyamatosan megerősítésre várnak. A bizonytalan ember retteg attól, hogy otthagyják vagy hogy lelepleződik a valódi énje – mi van akkor, ha rájön a partnerem, hogy én igazából egy örök vesztes vagyok?- és fél attól is, hogy a párja elutasítja őt, legyen szó akár a legjelentéktelenebb dolgokról, például egy ételrendelésről.

Az ilyen típusú embereknek szüksége van az állandó tesztelésre: a másik ember valóban vele akar-e maradni, lenni és ezeket a teszteket drámák létrehozásával hajtják végre.

A dráma az, amikor valaki feleslegesen idéz elő konfliktusokat, melyeknek igazából semmi értelmes sincs. A drámák csak átmenetileg fedik el a problémákat, ugyanis a mögöttes bizonytalanság továbbra is fennáll.

Tehát a mérgező párnak hamarosan újra drámainjekcióra lesz szüksége, hogy egy értelmes kapcsolatnak látszó bohózatot fenntartsanak.

Dráma a köbön

Az egészséges kapcsolat ezzel szemben elkerüli a drámát, mert abban a felek úgy gondolják, hogy a felesleges konfliktus elvonja a figyelmet a kapcsolat valódi értelméről. Az egészséges emberek egyszerűen nem tolerálják a drámát. Azt várják egymástól, hogy vállalják magukért a felelősséget, mert csak így tudnak egymásra vigyázni.

Az egészséges kapcsolatok ahelyett, hogy szeretetük és kölcsönös támogatásuk megerősítésére konfliktusokat generálnának, inkább nagyobb teret engednek a szeretetnek és támogatásnak.

A mérgező emberek saját negatív érzelmeik okán is képesek háborút indítani a másik ellen. Ekkor a partnert okolják rossz kedvükért, szenvedélyük elvesztéséért, és azért, hogy a dolgok már nem olyanok, mint régen voltak. A drámával három dolgot szeretnének elérni:

  1. Új értelmet adni a kapcsolatnak, ami szenvedélyesebb és izgalmasabb
  2. Végül egyetértésbe kerülni
  3. Bebizonyítani, hogy mégis szeret a másik, és minden jóra fordulhat

Ám akárhogyan is nézzük, ez csak dráma, ami nem hoz eredményt. Így napok vagy hetek múlva megint felüti a fejét a bizonytalanság, és a drámakirályok és királynék ismét kezdik rosszul érezni magunkat. Úgy gondolják, újabb drámára, újabb bizonyítékra van szükség.

Szintén a mérgező kapcsolatokra jellemző, hogy nem találnak izgalmat, értelmet a kapcsolatban, ezért előfordulhat, hogy azt a kapcsolaton kívül keresik. Néhány félrelépés lehet, hogy egy darabig elfedi a bizonytalanságot, azonban az önszeretet, az önbecsülés és önmagunk tiszteletének a hiánya ily módon bizonyosan nem pótolható, ezért hosszú távon nem hozza meg a várt eredményt.

Egy egészséges kapcsolatban, ha alábbhagy a szenvedély vagy nehezebb időszakot élünk meg partnerünkkel, olykor elég az is, ha felelevenítjük a közös emlékeket: “ Hűha! Emlékszel azokra a remek éjszakákra, amiket valaha együtt megéltünk? Valahogy hiányoznak nekem.”

Minden változik: mi magunk, a partnerünk és a minket összekötő érzések is. Ha azonban odafigyelünk egymásra, a köztünk lévő szeretet és tisztelet tágul, növekszik és évek múltán is képesek leszünk megtalálni az izgalmat, a szép pillanatokat az életünkben.

Íme 5 jel, hogy toxikus kapcsolatban élsz:

Szeretnél változtatni a kapcsolatodon, de nem tudod, mit tegyél? Szeretnél boldogabb, harmonikusabb kapcsolatban élni? Akkor szeretettel ajánlom a Tari Valéria 99% Légy az egyetlen! című könyvemet, vagy valamelyik tanfolyamot, ahol te is valódi nővé válhatsz, akinek megbecsülésben lehet része egy harmonikusabb kapcsolatban.

Tari Valéria párkapcsolati tanácsadó írásait, gondolatait minden szerdán olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

https://99szazalek.blog/