Kell-e még ügyet csinálnunk a korkülönbségből egy párkapcsolatban 2023-ban?

Michael Douglas,Catherina Zeta Jones,korkülönbség,párkapcsolat Forrás: Getty Images
Miért beszédtéma még mindig, ha nagy a korkülönbség a két partner között egy párkapcsolatban? Két történet következik a generációkat áthidaló szerelemről.

Ez a cikk eredetileg a bbc.co.uk oldalon jelent meg.

2018-ban az Oaklandi egyetem kutatói tudományosan is bebizonyították azt, amit amúgy is lehetett sejteni: az emberek gyanakvással tekintenek azokra a párokra, akiknél nagy a korkülönbség, mivel azt feltételezik, hogy az ilyen kapcsolatban az egyik fél mindenképpen kihasználja a másikat. Akkor pedig még inkább úgy gondolják, ha az idősebb fél férfi. Érdekes módon az idősebbek általában nyitottabbak az ilyen kapcsolatokra, mint a fiatalok.

„Azok a párok, akiknél nagy a korkülönbség, felkeltik az emberek érdeklődését” – magyarázza Tiffany Wright párkapcsolati szakértő , aki szerint sokan gondolják azt, hogy az ilyen párok „valamit valamiért” kapcsolatban élnek – például az egyik fél szexet nyújt egy bizonyos életszínvonalért cserébe.

Wright szerint „a legfontosabb, hogy a párnak – kortól függetlenül – közös tervei legyenek a jövőre. Ha ez nincs így, a kapcsolat előbb-utóbb széthullik. A nagy korkülönbségű partnereknéll gyakran előfordul, hogy az egyik fél gyereket akar, míg a partnere már rég túl van a gyerekvállaláson. Az ilyen dolgokban kell közös nevezőre jutni, ha a pár szeretne együtt maradni.”

Tényleg számít a korkülönbség 2023-ban? Két történet következik olyan pároktól, akik között nagy volt a korkülönbség.

Nem számít: „Sokan megkérdőjelezték a kapcsolatom valódiságát”

Zahra 23 éves, a férje, Stepan pedig 37 éves.

22 voltam, amikor egy könyvesbolt kávézójában megismertem Stepant. Az egyetemi vizsgáimra gyakoroltam, amikor megkért, hogy figyeljek a táskájára, amíg elmegy a mosdóba. Ezután a laptoptöltőmet kérte kölcsön. Végül feladta az indokok keresését és beszélgetni kezdett velem. Össze voltam zavarodva, még soha senki nem közeledett felém így ezelőtt. Hijabot hordok, ami általában elrettenti az embereket, ha akarom, ha nem. De Stepant nem zavarta. Másnap elmentünk randizni a Tate Modern múzeumba, és már akkor tudtam, hogy hosszú távra tervezek. Egy évvel később összeházasodtunk.

Amikor megismerkedtünk, én 22 voltam, Stepan pedig 36. Ő abban az életszakaszban volt, amikor már készen állt a megállapodásra. Számomra kulturális és vallási okok miatt fontos volt, hogy összeházasodjunk, holott sokan az én koromban még nem állnak készen erre. Már a kezdetektől szó volt a házasságról: Stepan is tudta, hogy ez egy komoly kapcsolat és nem ijedt meg tőle. 16 hónappal azután, hogy kölcsönkérte a laptoptöltőmet a kávézóban, Stepan áttért az iszlámra és megkérte a kezemet.

Egyedül a tapasztalatainkban látszik a köztünk lévő korkülönbség. Néha nehéz, hogy Stepan már rég túl van valamin, ami nekem teljesen új. Ebben nem tudom őt utolérni. Sokkal több kapcsolata volt, mint nekem valaha lesz. Azzal, hogy hozzámentem, meghoztam egy komoly döntést, ami nagy felelősséggel jár. Néha azt érzem, hogy nem vagyok megfelelő a számára, hogy a korom miatt nem vagyok elég sikeres és hogy valaki más jobban illene hozzá.

A gyerekvállaláson is sokat gondolkodom, ami lehet, hogy nem így lenne egy fiatalabb partnerrel. Egy gyerek megváltoztatná a terveimet, hiszen a karrierem háttérbe kerülne. Stepan már nagyon szeretne családot alapítani, de elfogadja, hogy én még nem állok rá készen.

A kapcsolatunk jól működik. Az emberek tele vannak negatív előítéletekkel, sokan megkérdőjelezik a kapcsolatunk valódiságát. Még mindig szenzáció, ha egy kapcsolatban nagy a korkülönbség – szerintem meg kell mutatni az embereknek, hogy egy ilyen kapcsolat is működőképes. Persze minden kapcsolat más, de nekem csak pozitív tapasztalataim vannak.

IGEN: a nagy korkülönbség rossz dinamikához vezethet

Alex most 27 éves. 19 volt, amikor megismerte a 34 éves Samet.

Az első pillanattól kezdve vonzódtunk egymáshoz. Karácsonyi szünetem volt az egyetemen és hazautaztam az ünnepekre. Egyik este bulizni mentem a helyi night clubba. Sam és én egymásra néztünk és mindketten vigyorogni kezdtünk… Tudtam, hogy Sam jóval idősebb nálam – udvarias és simulékony volt. Akkoriban még nem vállaltam fel, hogy meleg vagyok, csak pár hónapja veszítettem el a szüzességem az egyetemi gólyabálon. Sam jóképű volt, én pedig csak egy vékony kissrác voltam – hihetetlen érzés volt, hogy egy ilyen karizmatikus férfi érdeklődik irántam.

Viszonyt kezdtünk, ami két éven át tartott. Olyankor találkoztunk, amikor hazautaztam az egyetemről. Sam egy koktélbárban dolgozott, gyakran jártunk hozzá a barátaimmal. A haverjaim nem tudtak kettőnkről, pedig mindig botrányosan flörtöltünk egymással és tovább maradtam, mint a többiek.

Korábban mindig heteró férfiak tetszettek meg és a szüzességemet is egy olyan sráccal vesztettem el, aki nem jött be igazán. A Sammal való kapcsolatom nagy lépés volt számomra – együtt voltam egy idősebb férfival, akit tényleg vonzónak találtam.

Aztán minden összedőlt. Az egyik szünetem alatt megismertem egy másik srácot és beszélgetni kezdtünk. Megemlítettem Samet, mire azt mondta: „Ő egy igazi tapló. Nagyon jól néz ki, de összetörte a szívemet… Egy időben találkozgattunk. Különlegesnek éreztem magam vele, aztán egyszer csak eldobott magától. És ezt megcsinálta minden meleg sráccal a városban.”

Borzalmasan éreztem magam. Rájöttem, hogy Sam egy kisvárosi Casanova – ami nekem különleges volt, számára nem jelentett semmit.

Később azon gondolkoztam, hogy vajon jobban érezte-e magát miattam. 19 évesen és kevés tapasztalattal elbűvölő férfinak láttam Samet. Valójában viszont csak egy 35 éves fickó volt, aki egy kisvárosi bárban dolgozik. Lehet, hogy egy fiatal srác rajongásától jobban érezte magát, vagy csak nem tudott kapcsolatot kialakítani vele egykorú férfiakkal.

Most szingli vagyok, de azóta is szinte csak idősebb férfiakkal randiztam. Nem tudom, hogy ez Sam miatt van-e, de szeretem, ha valaki tud irányítani egy kapcsolatban.

Szerintem a nagy korkülönbség egészségtelen erőviszonyokat okozhat egy kapcsolatban. Persze lehet jó is egy ilyen kapcsolat… Én csak azt bánom, hogy Sam miatt azt éreztem: kihasználtak.

Nézzétek meg az utóbbi évek legérdekesebb felfedezéseit a szexről!