Kőrisbogárból ajzószer – íme a legősibb afrodiziákum receptje

Borítókép: Kőrisbogárból ajzószer – íme a legősibb afrodiziákum receptje Forrás: Getty Images (Ciungara)
Az emberiség minden korának mozgatórugója volt a vágy elérése, ezért akár bogarakat is fogyasztottak. Afrodiziákum gyanánt. De hogyan, és miért pont kőrisbogarat?

A szexuális vágy az idegrendszer, a hormonháztartás és az erek megfelelő működésének összjátéka gyanánt jön létre. Vannak azonban olyan vágyfokozó ételek, afrodiziákumok, amik pozitívan hatnak a rendszerre.

A görög mitológiából ismert Afrodité, a szerelem istennőjének neve ihlette meg a szexuális vágy felkeltésére szolgáló szerek elnevezését. Így lettek afrodiziákumok azok a növények, gyökerek, ételek, keverékek és állatok vagy azok testrészei, amik a vágykeltést, az orgazmus-készséget fokozták.

Ez utóbbi csoportba tartozik a kőrisbogárból készített ajzószer, ami hatását tekintve a középkor Viagrája lehetett.

A Micsoda nők voltak legújabb, és egyben második évadzáró utolsó részében Budai Lotti és Zubor Rozi vendége Jámbor Eszter volt. Négy nőről meséltek, akik nagyon sokat tettek a női szexualitásért. Az epizód támogatója a Lolipop.hu felnőtt webáruház volt. A weboldalon böngészve találtam arra az információra, hogy az Európa egész területén (Skandináviát leszámítva) és Ázsia déli részein őshonos, zöld fémfényű ízeltlábúból afrodiziákumot lehet készíteni.

Mikszáth Kálmán a Szent Péter esernyőjében hólyaghúzó izgonc néven említi a kőris, orgona és fagyal levelét fogyasztó bogarat. Nem véletlenül. A spanyol légy néven ismert rovart, miután kimúlt, kiszárították és finom porrá őrölték. A port elfogyasztva erősen égető érzés jelentkezett húgyúti területen. Nem túl romantikus, de a begyulladt nemi szervek érzékenyebbek és könnyen izgalomba jönnek.

Ennek oka az, hogy a kifejlődött rovar nemzőszerveiben kantaridin képződik. A C10H12O4 egy színtelen, szagtalan vegyület; nagy dózisban égési anyag vagy méreg, ám készítményként - borszeszben vagy kloroformban oldva -, történelmileg afrodiziákumként használták.

A kőrisbogáron kívül más nünükeféléket is felhasználnak nemi izgatószerként. Európában és Kínában egykoron

a cserebogarak, a szarvasbogarak vagy az orrszarvú bogarak főzetét, a szárított szitakötőket, a selyemlepkék bábjait, a porrá tört pajzsos poloskákat is szerelmi varázsszernek tekintették.
olvashatjuk Rosta Erzsébet és Rábai Attila: Hiedelmek, hagyományok, babonák című könyvében.

A kőrisbogárból készült legendás afrodiziákum, a spanyol csepp - ahogy a fentiekből is kiderülhetett - valójában egy méreg, amit túladagolva több haláleset kiváltója is volt, így mára a használata tiltott.

A cikk forrásai ITT, ITT, ITT, Chuck Palahniuk: Beautiful ​You és Jill Fullerton Smith: Amivel ​etetnek című könyve.

A galériánkban 8 olyan afrodiziákumot mutatunk be, amivel felpörgetheted a szexet.