JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Jön a férfi fogamzásgátló? Az első eredmények biztatóak

Borítókép: Jön a férfi fogamzásgátló? Az első eredmények biztatóak Forrás: Getty Images (gorodenkoff)
A férfi fogamzásgátló tabletta első kísérletei ígéretes eredményeket hoztak a tudósok szerint: a szer képes meggátolni a spermiumok úszását.

Nagy lépés lehet a fogamzásgátlás területén a férfi fogamzásgátló, aminek első tesztjei
bizakodással töltötték el a tudósokat. A tabletta hatóanyaga ugyanis néhány órán át blokkolja a spermák úszását aktiváló jelző fehérjét, a szolubilis adenil-ciklázt – ez pedig elég hosszú idő ahhoz, hogy ne érjék el a petesejtet.


A férfi fogamzásgátló hormonmentes, és nem kell majd rendszeresen szedni, hanem az
együttlétek előtt, igény szerint lehet bevenni egyet. Így a férfiak akár napról napra dönthetnek a termékenységükről.

Hormonmentes, visszafordítható férfi fogamzásgátlás


A tudósok azt mondják, ez az egyik előnye az általuk vizsgált megközelítésnek, hogy nem fogja „kiütni” a tesztoszteront és nem okoz semmilyen hormonhiányos mellékhatást a
férfiaknál.

Viszont arra is figyelmeztetnek, hogy ahogy a női, úgy a férfi fogamzásgátló tabletta sem nyújt védelmet a nemi betegségek ellen.

Hogyan kell majd használni a férfi fogamzásgátlót?

Az elképzelés szerint a felhasználók szex előtt körülbelül egy órával vehetnének be egy tablettát, utána pedig figyelni kellene az órát, hogy mikor múlik el a hatása. Ez egyesek szerint sokat elvehet a szeretkezés spontaneitásából, mások viszont örülnének egy ilyen fogamzásgátló lehetőségnek.

Az egyelőre TDI-11861 néven emlegetett szer hatása körülbelül három órát át tart a kutatók szerint, és számukra úgy tűnt, 24 óra alatt teljesen kiürült a szervezetből. Vagyis utána a „kis fickók” mozgásával megint minden rendben volt.

A tudósok egyelőre egereken végeztek kísérleteket, a melyeket először nyulakon végzett teszteknek kell követniük ahhoz, hogy embereken is tegyenek néhány próbát.

Forrás

A lenti galériában a régmúlt "fogamzásgátló" módszereiről mesélnek Hollywody sztárok.