izland,alkalmi szex,randi Forrás: Getty Images

Az ország, ahol a nők sokat hancúroznak, keveset randiznak

Az alkalmi kapcsolat teljesen normális, egészséges módja az ismerkedésnek Izlandon, és egyetlen nőt sem ribancoznak le miatta. Ám a szexuális szabadságnak természetesen megvannak az árnyoldalai.

Izland minden bizonnyal a Föld legliberálisabb országa, és ez a szexuális szokásokban is megnyilvánul. Szinte minden útikönyvben megemlítik, hogy a vikingek leszármazottai nagyobb szexuális étvággyal rendelkeznek és jobban odavannak az alkalmi szexért, mint bármely más nemzetek polgárai. És nem, ennek nem feltétlenül az az oka, hogy az izlandi élvhajhász, felületes nép, amelyet nem érdekelnek az érzelmek vagy a mély emberi kapcsolatok. Egyszerűen máshogy ismerkednek, mint Európa legtöbb részén. Vagy épp az Egyesült Államokban, ahol a három randi után menetrendszerűen jön az első szex (na jó, ez azért ott sem olyan egyszerű, mindenesetre létezik egy ilyen közhely). Izlandon azonban a testi egymásra találás gyakrabban előzi meg akár még a bemutatkozást is, mint bárhol másutt a bolygón.

Az, hogy randizzanak is, mielőtt ágyba bújnának, viszonylag új jelenség errefelé

– mondja Sigga Dogg izlandi szexológus–közíró, az Izlandi Szexológiai Egyesület elnöke. – Mint ahogy az olyan randik sem megszokottak, amelyek józanul és fényes nappal zajlanak le.”

Természetesen nem minden izlandi éli meg ezen a meglehetősen egyszerű módon a szexualitást, mégis a legtöbb izlandi tisztában van azzal, hogy az országnak van egy „szexuális oázis” imidzse.

A szexuális szabadosság évszázadokra nyúlik vissza

– A szex meglehetősen elfogadott, normális tevékenységnek számít – állítja Yvonne K. Fulbright izlandi–amerikai szexológus –, amióta 1707-ben himlőjárvány söpört végig az országon, ugyancsak megtizedelve a lakosságot. Hogy újra benépesedjen a sziget, Dánia királya törvényesnek nyilvánította, hogy minden izlandi fiatal nő hat gyereket hozzon világra, a családi állapotától függetlenül. A ‘törvénytelen gyerekek’ tehát nem számítottak többé szégyennek, ellenkezőleg: aki sok babát szült, még ha hajadon volt is, azt nagy tisztelet övezte, mint olyan személyt, aki feláldozta magát a hazáért.

Ez a hagyomány azt is eredményezte, hogy háromszáz-valahány évvel később a szerelem, ahogy azt mi ismerjük, olyan ritka Izlandon, mint télen a napsütés. (Oké, ez sem ilyen egyszerű, mint alább kiderül.)

– Az izlandiak nem nagyon randiznak – folytatja Fulbright. – Ezáltal kevésbé tanúsítanak elvárásokat azon a téren, hogy valami kapcsolatszerűség bontakozzon ki az alkalmi szexből. Mi egyenesebben kommunikálunk, nincsenek játszmák.

El se tudnám képzelni, hogy elmenjek egy amerikai filmekből ismert randira

– állítja egy 29 éves izlandi lány, Gemma, aki Los Angelesben él. – Abból olyan ciki helyzetek állhatnak elő. Inkább szexszel kezdek és ezáltal megtudom, hogy van-e köztünk kémia.

Gemma veleszületett „első a szex” késztetése része az izlandi protokollnak, amely leginkább abból áll, hogy ülsz a kocsmában, összeakadsz egy idegennel, hazaviszed magadhoz, szexeltek, aztán eldöntitek, hogy óhajtotok-e még találkozni.

– Tegyük fel, hogy összeállsz egy fickóval valami partin – mondja Dogg. – Ha jó volt a szex, akkor akár még el is mész egy randira, mert végül is már lefeküdtetek.

izland,fiatalok,randi,szex
Forrás: Getty Images

Férfi és nő egyenlő – az ágyban is

Mindezzel együtt az, hogy az alkalmi szex kultúrája ilyen elterjedt Izlandon, nem áll ellentmondásban azzal a ténnyel, hogy Izland a világ legfeministább állama. Ami azt illeti, ez szó szerint igaz. A Világgazdasági Fórum egy 2016-os jelentése szerint, amely a Global Gender Gap Report címet viseli, Izland nyolcadik éve az első helyen áll a nemek közötti fizetéskülönbség tekintetében, ugyanis itt a legkisebb a bérszakadék. A fenti jelentés szerint még számos más kategóriában is listavezető lett Izland. Ilyen például az oktatásban való részvétel, a gazdasági szereplők aránya férfiak és nők között, az egészségügy és a várható élettartam. 5 parlamenti képviselőből kettő nő. 2010-ben Izland lett az első ország, amely betiltotta a sztriptízt, a prostitúciót és az öltáncot, azt az üzenetet képviselve, hogy a nők, illetve az emberek általában, nem eladók.

Izlandon a nemek közti egyenlőség a szexuális kapcsolatokban is megnyilvánul. Például senki sem törődik azzal a különben tudományosan sem igazolt közhellyel, miszerint a férfiak megszállottjai a szexnek, a nők pedig vagy belemennek más, magasabb célok érdekében, vagy nem. Ehelyett az izlandi közvélekedés az, hogy a nők nem csak szeretik és kívánják a szexet, de azt is tudják, hogyan kérjék a jelenlevő férfiakat arra, hogy megkapják, amit akarnak, méghozzá többféle módon is, állítja Gemma.

Nem értem, miért gondolja azt annyi ember külföldön, hogy a nők nem akarnak szexelni

mondja. – Akarnak. Én is. És nem szégyellem. A férfiakat megfélemlíti a női szexualitás. Izlandon megtanuljuk eloszlatni ezt a félelmet azáltal, hogy elmondjuk a partnerünknek, miképp okozhatnak gyönyört nekünk. Így nem félnek többé tőlünk: szeretik tudni, hogyan működünk. Azért is mondjuk el nekik, mire vágyunk az ágyban, mert közvetlen kapcsolatunk van a saját testünkkel, a saját szexualitásunkkal. Ennek részben az az oka, hogy több tapasztalatunk van, részben pedig mindig is arra tanítottak minket, hogy normális és egészséges dolog felfedezni a testünket és megtudni, mi jó nekünk.

Dogg szerint Izlandon a szexuális felvilágosítás nőközpontú és szexpozitív módon történik. Ő a saját szexuális felvilágosító óráin is azt mondja a tinédzsereknek, hogy a maszturbáció „fontos módja annak, hogy megtanítsd a szeretődnek, mit szeretsz és mit nem, ez pedig alapvető jelentőségű üzenet a lányoknak”.

izland,szex,alkalmi kapcsolatok
Forrás: Getty Images

Az izlandiak nem érdekeltek tehát abban, hogy patológiás esetet lássanak azokban a nőkben, akik nem mutatnak kisebb érdeklődést a szex iránt, mint a férfiak. Ebben a befogadó légkörben az alkalmi szex egyszerűbb, hétköznapibb jelenséggé válik, amiben minden szereplő egyenlő.

Mondanunk sem kell, hogy Izlandon már nem is ribancoznak le senkit, és az ilyen jelentésű szavak valójában bóknak számítanak errefelé.

„Nem félek attól, hogy ribancnak neveznek. Aki Amerikában ribancnak számít, az nálunk magabiztos, összeszedett nő, aki jól érzi magát a bőrében.” – mondja Gemma.

És hogy minek neveznek valakit, aki 14 emberrel feküdt le egy hét alatt és egyikükkel sem akar a hálószobán kívül találkozni?

„Vagánynak” – jön a válasz.

A szex központi szerepe nem jelenti azt, hogy az emberek ne esnének néhanapján szerelembe és kötnének házasságot. A szerelem és a házasság nem olyan gyakori, mint Európa és Észak-Amerika más tájain, és a hozzáállásuk is más ezekhez az intézményekhez.

Gemmának eddig két komoly kapcsolata volt izlandi férfiakkal, és az egyikük össze is törte a szívét. A barátai közül sokan élnek tartós kapcsolatokban. Az érzelmek tehát nem hiányoznak – csak általában a szex után jönnek elő. „Azért lettem szerelmes, mert olyan szenvedélyes volt a szex” – emlékszik vissza Gemma.

A házasság is némileg másképp működik Izlandon.

Az izlandi nők szexuálisan és egzisztenciálisan egyaránt függetlenek, így aztán a házasság nem hasonlít a Disney-filmekre Izlandban. A legtöbb esetben kialakul egy párkapcsolat, amiből esetleg gyerek is születik, akit aztán évekig nevel a pár, mielőtt egyáltalán szóba kerülne a házasság.

– Van ez a szörnyű angol kifejezés: „széttört családok” – nyilatkozta egyszer a CNN-nek Bryndis Asmundóttir, aki szintén izlandi állampolgár. – Ha elválsz, valami eltörik. Izlandon nem ez a helyzet. Olyan kicsi és biztonságos környezetben élünk, a nőknek annyi szabadságuk van. Megválaszthatják, hogyan éljék az életüket.

Ennek a szexuális utópiának azonban vannak árnyoldalai is.

Először is: az alkohol. Izlandon az egyéjszakás szex kultúrája a kocsmakultúrához kötődik. Egy 2015-ös OECD-jelentés szerint az országan 35 százalékkal nőtt az alkoholfogyasztás 1992 óta. Ez összefügg azzal, hogy az utóbbi időben a bárok hajnali fél hatig tartanak nyitva.

Lehetnénk talán egy kicsit kevésbé részegek, amikor egymásnak esünk

– vélekedik Dogg, olyan felmérésekre utalva, amelyek szerint a részeg szex kevésbé kielégítő. A minőség fontosabb, mint a mennyiség, nemde? Ami viszont még ennél is aggasztóbb: az alkoholos befolyás alatti szex több „beleegyezési problémát” is felvetett az elmúlt években.

„Nehezebb izgalmi állapotba kerülni és eljutni az orgazmusig, ha részegen szexel az ember – magyarázza Dogg. – Számomra a szexnek mindig a gyönyörről kell szólnia, aminek feltétele a beleegyezés minden szereplő részéről és a megfelelő védelem. Az alkoholnak nem szabadna kifogásként szerepelnie ilyen helyzetekben.”

Természetesen a nemi betegségek is problémát jelentenek. Izlandon más országoknál magasabb arányban vannak jelen olyan betegségek, mint a chlamydia – egy újabb, ezúttal nem túl szerencsés kategória, amiben Izland listavezető Európában, méghozzá tíz éve már. Olyannyira ez a helyzet, hogy a betegség elnyerte a „reykjavíki kézfogás” becenevet. Mindez az alkoholhoz köthető, hiszen illuminált állapotban könnyebb hanyagolni az óvszert. Egy másik faktor a 2008–2011-es pénzügyi válság, aminek következtében bizonyos termékek, így az óvszerek ára is a csillagokba emelkedett, és más fogamzásgátló eszközök is elérhetetlenné váltak a fiatalok számára.

A szexuális szabadosság nem jelenti azt, hogy mindent szabad

Még Izlandon is léteznek, akik számára az alkalmi szex kultúrája inkább kellemetlen, mint menő. „Igen, a szabadság nagyszerű dolog, és a szex terén is élvezzük – állítja Johanna, egy 35 éves izlandi nő, emailben. – De ez nem jelenti azt, hogy Izland ideális hely lenne arra, hogy bárki idejöhessen dugni egyet. Mi nem arra vagyunk valók, hogy kielégítsük a külföldiek szexuális fantáziáját.”

Hovatovább még Izlandon sem „elvárás”, hogy bárki szingli legyen és fűvel-fával lefeküdjön. Az ilyesmi inkább korszakosan van jelen az izlandiak életében, akik szeretnének több tapasztalatot szerezni magukról és a testükről. A szexuális felszabadultság nem lehet mindenki számára tökéletes társadalmi modell.

Nézd meg ezt a galériát is: 9 étel, amit soha ne egyél szex előtt!