Hogyan vészeld át a szakítást? 5 tipp

Borítókép: Hogyan vészeld át a szakítást? 5 tipp
Egy kapcsolat vége mindig fájdalmas, ám tanácsaink segítségével elejét veheted annak, hogy az egészséged is rámenjen!

Párkapcsolati terapeuták szerint szakításkor ugyanaz történik velünk, mint amikon szerelembe esünk: nem tudunk sem enni, sem aludni, le-fel liftezik a gyomrunk és folyton csak az az illető jár az eszünkben. Ám míg ezek a "tünetek" a kapcsolat elején boldoggá tesznek, mivel valami új, valami szép kezdetét reméljük, szakítás után pokolian szenvedünk tőlük, hiszen életünk egy szakaszának a végét jelzik.


Fotó: Mladen Bozickovic/500px.com

A szakítás komoly hatással lehet az egészségünkre, bizonyítottan hormonális változásokat idéz elő a szervezetünkben, ráadásul ha elhanyagoljuk a mindennapi szükségleteinket, akár egy súlyos betegség is lecsaphat ránk. Íme az 5 legfontosabb tennivaló annak érdekében, hogy ezt megelőzzük!

1. Szüntess meg minden kommunikációt az exeddel!
Tudományos kísérletek, megfigyelések bizonyítják, hogy ha beszélsz vagy találkozol azzal, aki iránt még mindig táplálsz érzelmeket, felmegy a vérnyomásod, szapora lesz a pulzusod – a rendszeres kapcsolat egyre csak növeli a vágyat iránta. Épp ezért, az egyetlen hatékony módja annak, hogy minél gyorsabban kiheverd a csalódást, hogy a kapcsolat lezárása után legalább 30 napig semmilyen érintkezés nincs köztetek.

2. Lelkizz okosan!
Nincs abban semmi rossz, ha egy óriás tejeskávé vagy egy üveg bor mellett kibeszéled a barátnőddel a veled történteket – egy ilyen beszélgetésnek, ha okosan csinálod, terápiás hatása van. Ám ha a beszélgetés folyamatosan oda kanyarodik vissza, hogy a pasi mekkora egy szemét, illetve, hogy most épp hol-kivel-mit csinálhat – rossz úton jársz! Ez esetben ugyanis, ahelyett, hogy feldolgoznád a veled történteket, rögeszméddé válik a szakítás és az elvesztett férfi, ez pedig késlelteti a sebek begyógyulását. Beszélj inkább magadról, a jövőbeli terveidről, a folyamatról, amin át kell esned ahhoz, hogy újra önmagad legyél, és arról, mik vagy kik segíthetnek neked ebben. Arra is figyelj, hogy több vállra támaszkodj – nem fer egyetlen barátnődre terhelni minden bánatodat!


Fotó: Sean Archer/500px.com

3. Térj vissza régi jó szokásaidhoz!
Mivel minden komoly kapcsolat kompromisszumokkal jár, bizosan neked is voltak korábban olyan szokásaid, amelyek a kapcsolat alatt kikoptak az életedből. Szingliként eljártál esténként kocogni, de az utóbbi időben inkább siettél haza a szerelmedhez? Nos, ideje újra előkotorni a futócipőt. Ez csak egy példa – ha alaposan utánagondolsz, rengeteg olyan dolog eszedbe juthat, ami korábban örömet szerzett neked, ám az utóbbi időben elhanyagoltad. Érdemes visszatérni ezekhez a hobbikhoz, szokásokhoz – hidd el, ez nem pótcselekvés!

4. Hanyagold a közösségi médiát!
Kétség nem fér hozzá: egy szakítás után a Facebook nem a legjobb barátod! Fájdalmas nap mint nap szembesülni azzal, hogyan éli tovább életét vígan a világ, látni, olvasni a közös barátok posztjait, netán azt is látni, merre jár az exed (ismerd be, úgysem bírnád ki, hogy ne kutakodj utána). Épp ezért tanácsos néhány hétre felfüggeszteni a profilodat, és hosszas csetelés helyett inkább személyesen talákozni a barátokkal, rokonokkal.

5. Küzdd le az aggodalmaidat!
"Jaj, mi lesz most velem? Egész életemben egyedül leszek! Kész, nekem már annyi!" Ismerős gondolatok? Ezek a legalattomosabb félelmeink, amik nem várt pillanatokban törnek ránk. Ne hagyd, hogy elhatalmasodjanak feletted! Ahányszor eszedbe jut egy-egy hasonló rémisztő gondolat, tudatosan mondogasd magadnak az ellenkezőjét: "Nincs vége a világnak! Ezután jön még csak a legjobb! Tudom, időbe fog telni, de újra jól leszek! Biztosan megtalálom az igazi szerelmet!"

Ha úgy véled, kicsúszott a talaj a lábad alól, fogadd meg a szakértő tanácsát! A pszichológus javaslataiért klikkelj!