Kutatás bizonyítja, kivel szólhat örökre a szerelem: ha hasonló hozzád, nyert ügyed van

Borítókép: Kutatás bizonyítja, kivel szólhat örökre a szerelem: ha hasonló hozzád, nyert ügyed van Forrás: Getty Images
A mondás, miszerint az ellentétek vonzzák egymást, közismert. Azonban lehetséges, hogy ez az állítás hamis, és az ismerkedések alapja a hasonló a hasonlót vonzza elv?

A kapcsolatokban nagy vonzerővel bír, ha a másik nagyon más, mint mi. Ilyenkor pontosan az ismeretlen vonz, ami bennem nincs meg, de a másik fél a mestere.

Ez természetesen igaz a párkapcsolatokra és a barátságokra is. A nagy amplitúdóval működő kapcsolatok izgalommal vannak tele, rengetek energiát és figyelmet vesznek ki belőlünk, főleg az első szakaszban. Sokszor kihívásokkal teli, amit eleinte a lendület és a kíváncsiság elfed, ám hosszútávon ezek az ellentétek, amelyek annyira izgalmassá tették a másikat, sokszor olyan napi kihívássá alakulnak át, amelyeket nem feltétlen tud minden kapcsolat megugrani.

Görgess lejjebb, ha kíváncsi vagy rá, hogy a boldog párkapcsolatban élők mi mindent tesznek meg a másikért!

A szakértők szerint – és saját tapasztaltom alapján – azt gondolom, hogy kell lennie egy közös alapnak, ami azt takarja, hogy az alapértékek, amelyekre az ember gondolkodása és kapcsolatai épülnek, átfedésben kell, hogy legyenek a másik emberével. Amikor megvan a közös alap, akkor arra lehet erős bázist építeni, és észre kell venni azokat a különbözőségeke, amelyekben a másik ember több és jobb, így folyamatosan tudunk tőle tanulni és fejlődni együtt, egymás mellett, egymásért.

Létezik egy pszichológiai kutatás, mely szerint akkor tudunk értékelni bizonyos tulajdonságokat a másikban, ha bennünk is meg van, hiszen ahhoz tudunk kapcsolódni, amit már ismerünk magunkban. Példának okáért, akkor tudom valakiben értékelni, hogy nagylelkű, ha bennem is meg van ez a tulajdonság.

15 éve vagyok együtt a férjemmel és nálunk pontosan ez a modell működik. Az alap értékeink nagyon hasonlóak és sok mindenben ugyanúgy gondolkodunk. Természetesen vannak olyan dolgok, amelyben más a véleményünk és mást gondolunk, és ilyenkor nagyon jó kicsit belelépni a másik ember „papucsába”, és megnézni vajon ő miért úgy gondolja. Ez segít abban, hogy én is tudjak fejlődni és nézőpontot váltani.

Sok esetben a párok nemcsak belsőleg, de külsőségekben is a hasonlót keresik, sőt évek alatt valahogy egymáshoz idomulnak minden szempontból. Te ismersz olyan párokat, barátokat akik elkezdtek külsőségekben is hasonlítani egymásra?

Lapozd végig a galériát, amelyben olyan párokat mutatunk, akik akár testvérek is lehetnének.

Segíts, hogy mi is megismerjünk Téged!

Játékos ismerkedésre invitálunk, melyhez ki sem kell mozdulnod otthonról. Töltsd ki kérdőívünket és nyerj egy családi wellness hétvégét a Zala Springs Golf Resortba! Az első 1000 kitöltő garantált nyereménye a tavaszi InStyle magazin digitális kiadványa.

A játék 2023. május 16. 12 órakor indul és 2023. május 31. 23:59-ig tart.