JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Hány nagy Ő létezik? Avagy kinek való a poliamoria?

Borítókép: Hány nagy Ő létezik? Avagy kinek való a poliamoria? Forrás: Getty Images
Sokan azt gondolják, hogy mindenkinek csak egyetlen lelki társa van, és csak egyetlen nagy Ő létezik az életükben. Éppen ezért az is előfordul, hogy egész életükben kutatnak, vagy várják a nagy Ő érkezését… és észre sem veszik, hogy közben elszáll felettük az idő. Mások azonban úgy érzik, hogy egyetlen egyén nem tudja kielégíteni minden kapcsolati szükségletüket, ezért jobban érzik magukat, ha több partnerrel veszik magukat körbe.

A poliamoria, vagy más néven a konszenzusos non-monogámia eltér a poligámiától. Többet nyújt, hiszen ebben az esetben egyszerre több intim - érzelmi és szexuális elköteleződés alapú- kapcsolatban úgy vesz részt az illető, hogy az összes érintett fél teljesen tudatában van a kapcsolódási formával, és bele is egyeznek ebbe.

A poliamoria különbözik a nyitott kapcsolattól, és gyakran összekeverik a többnejűséggel is. Egy ilyen jellegű kapcsolat nyitottságot, elfogadást, egyetértést, bizalmat, jó kommunikációs készséget, világos és átlátható határokat, és kölcsönös tiszteletet követel. Bár a féltékenység érzése itt is felmerülhet - különösen akkor, ha új partner csatlakozik-, és a gyermekneveléssel kapcsolatos viták is megzavarhatják a harmonikus kapcsolatot.

Hogyan működnek a poliamor kapcsolatok?

Néhány poliamor embernek van elsődleges és több alkalmi kapcsolata. A másodlagos kapcsolathoz azonban az elsődleges partner beleegyezésére van szükség, akivel általában házasok, vagy elkötelezettek. Az alapszabályokat is az elsődleges partnerrel fektetik le, és megbeszélés alapján dől el, hogy mikor randevúznak a másodlagos partnerrel, vagy milyen fajta intimitás megengedett. A kutatások szerint a bonyodalmak ellenére a poliamoria kapcsolatokban nagyobb az elégedettség, a bizalom, a stabilitás, és az elköteleződés.

Poliamor kapcsolatok hátrányai

A poliamor kapcsolatok nem olyan gyakoriak, azonban egyre nagyobb az érdeklődés az irányukba. Fenntartásuk kihívás lehet, hiszen nehéz olyan partnert találni, aki hajlandó azonos őszinteséggel jelen lenni, és elfogadni az alapszabályokat. Különösen olyan kultúrában, ahol a monogámia támogatott, és a poligámia erkölcstelennek számít, vagy tiltott. Általában olyan közösségek jönnek létre, amelyben “poli” emberek találkozhatnak. A konszenzusos non-monogám kapcsolat lényegesen több munkát igényel, mint egy házasság, mivel egyszerre több személy változó szükségleteit kell kielégíteni.

Kinek ajánlott a poliamoria?

Olyan embereknek, akik szeretik a társas interakciót, és képesek egyszerre több emberbe is beleszeretni, nagy a szexuális étvágyuk, nyitottak, le tudnak mondani a társ birtoklásáról, és hajlandóak új tapasztalatok megszerzésére.

Ha jobban belegondolunk, amikor megszületik a második és harmadik gyermekünk, akkor egyiket sem szorítjuk háttérbe vagy szeretjük kevésbé, legfeljebb ugyanolyan minőségben, másképp szeretjük őket, mert mást tudnak nekünk adni. A szeretet ugyanis végtelen. Miért ne működhetne ez egy kapcsolaton belül is? Általában a birtoklás tényezője az, ami megakadályoz ennek még csak az elképzelésében is. Azonban ha kivesszük a birtoklást a kapcsolatból, akkor máris más szemszögből látjuk az eseményeket.

Ha képesek vagyunk nyitottak lenni, elengedni a birtoklást, és a helyébe elfogadást és szeretetet helyezni, akkor akár még működhet is a poliamor kapcsolat. Legyünk nyitottak a változásra, és az újra, és ha szükséges, akkor kísérletezzünk, hogy megtudjuk, mi számunkra a legjobb!

Tari Valéria párkapcsolati tanácsadó írásait, gondolatait minden szerdán olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

https://99szazalek.blog/

https://kamadeva.hu/

Mi sülhet ki egy édeshármasból? Íme 9 sztori!