JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Fodor Zsana: Számokban méred a párkapcsolatod?

Borítókép: Fodor Zsana: Számokban méred a párkapcsolatod? Forrás: Getty Images
Kit így, kit úgy érinti, ha a korára terelődik a szó. Mia azon töpreng, vajon mi a francot mondjon, ha egy pasi megkérdezi tőle, hány éves. Talán azért jön zavarba, mert már rég nem az első, vagy a második, de még csak nem is a harmadik X-et hagyta maga mögött. Lassan azonban be kell látnia, neki lehet, hogy nem is a korával van baja egy ismerkedésnél, hanem azzal, hogy egy párkapcsolatban mekkora teret ad a számoknak.

Amikor a sokadik vele egykorú pasival ismerkedik meg Mia, és valamiért nem akar működni a dolog köztük, elgondolkozik azon, mi a franc baja van neki, és megvitatja ezt a barátnőjével.

Egyszerűen a velem egykorúakkal nem ugyanazt akarjuk az élettől!
győzködi Mia a barátnőjét.

Ne mondd már, hogy egy pasi a koroddal szokott foglalkozni! Legtöbbször már a biológia is átveri az embert. Van, aki idősebbnek néz ki, mint ahány éves, van, aki fiatalabbnak.

Eszébe jut Miának, mikor azt mondják neki a pasik, legalább tíz évet letagadhatna a külseje alapján. De ekkor még csak félig vannak az igazságtól. Örömmel tölti el, ha dicsérik, tényleg vigyáz is az alakjára, sportol, ahogy ideje engedi, egészségesen táplálkozik, és megteszi a tőle telhetőt, hogy jó formában tartsa magát. De mi van akkor, ha szellemileg is jóval fiatalabbnak érzi magát, mint a valóság?

Oké! Tegyük fel, adott egy ötvenéves nő. Mit kezdjen egy ötvenes férfival, ha ő negyvenesnek néz ki, és szellemileg 35-nek érzi magát? Akkor a fickó igen jól jár, és örül, mint az elveszett csavarhúzónak, ami elkerül végre a garázs mélyéről. Na látod, itt baj! Ne én legyek már a szülinapi ajándék. Mert ez csak neki jó. De én mit kapok? Egy ötvenes férfit, aki sokszor idősebbnek néz ki, mint amennyi. És nem látok benne semmi vonzót. Akkor szerintem nem is a korával van gondod. Mit szólsz hozzá, ha csavarunk egyet a dolgon? Az ötvenes férfi ismerkedjen a kissé korosabb nőkkel, én meg egy nálam fiatalabb férfinál keresem a boldogságom. Ez jó ötlet, de nem biztos, hogy kivitelezhető. A férfiak a fiatal husira ácsingóznak. De szerintem nem itt van a kutya elásva.

Miának kedvét szegi a gondolat, és újra kétségek közé kerül. Mi lenne, ha egyszerűen nem válaszolna, ha egy pasi a korát kérdezi? Azt felelné: annyi vagyok, amennyi.

Megvan! A legjobb megoldás, a tagadás! Nem hiszem, hogy ez akkora hiba lenne részemről. Mi, hogy hazudsz a korodról? Nem gondolod, hogy ez máris rossz kezdet?

Mia értetlenkedik, és meggyőződése, hogy egy jó kapcsolat nem csak a testi, hanem a lelki összhangon is áll vagy bukik. Ha a biológiai és a szellemi kor nincs közel azonos szinten a férfi és a nő között, az utak elágazó irányba húznak.

Azt mondják – kezd bele Mia barátnője a magyarázatba –, hogy az a legjobb felállás, ha egy nő valamennyivel idősebb férfival él, mert akkor a szellemi koruk kiegyenlítődik. Ha már ennyire kivagy ettől a témától. Csakhogy:

Ha egy harmincas pasit megpróbál egy harmincas nő rávenni, hogy gyerek, meg lakodalom, az esetek többségében a pasi gatyát felhúzva menekül az első határátkelőig. Aztán meg sem áll, míg egy jó távoli országba nem ér.

Mia elgondolkodik ezen. Elvált már attól a férfitól, akivel a húszas éveiben hozta össze az élet, ha jobban belegondol, a környezetében tízből majdnem a fele kapcsolat zátonyra futott a húszas éveikben kötött házasságokat tekintve. És ők azok, akik újra belevágnának.

Azt mondod, nem itt van a kutya elásva. Akkor hol? A számokban. Gondolj most csak a számokra! Mi lenne a legfontosabb számodra, amikor egy férfival találkozol?

A lelki társamat keresném benne, aki nem foglalkozik a korommal, és elfogadja, hogy a ruhám mérete utoljára húszévesen volt 38-as, és így is tetszem neki; aki nem nézi, hány számjegyű a fizetésem, hisz tudok magamról gondoskodni; aki nem tartja számon, hány gyerekem van, mert nem az ő feladata felnevelni őket; aki…

Mia szava elakad, kezd megnyugodni.

Látom érted már – feleli Mai barátnője. – Egy normális pasi nem a számokkal, hanem veled foglalkozik. Sok olyan párt ismerek, ahol a pasi fiatalabb, mint a nő, vagy közel sem olyan magas a fizetése, mint a párjának, de még olyan is van köztük, akik mindkét oldalról ugyanannyi gyereket visznek az új párkapcsolatba.

Egy boldog párkapcsolat minőségét nem a számok határozzák meg, hanem egészen más.

Egyszer fent, egyszer lent. Női sorsok az élet útvesztőjéből. Olyan történetekről olvashatsz Fodor Zsana írásaiban, amelyek HIT-et adnak neked. Nincs más dolgod, mint: Higgy magadban, Ismerd fel és Tégy érte!

Galériánkban olyan sztárpárokat találsz, akik a nagy korkülönbség ellenére is összekötötték az életüket!