Mi az az erotikus aksi? Szexológusaink elmondják, hogyan töltsd fel

erotika,intimitás,pár,hálószoba,ágy,szex Forrás: Getty Images
"Tizenöt éve férjnél vagyok. Nagyon megtetszett egy új kollégám, hónapokon keresztül kerülgettük egymást, sokat őrlődtem, belevágjak-e egy titkos viszonyba, ám végül visszaléptem: nem lennék képes megcsalni a férjemet. De megmondom őszintén, most valahogy olyan üresnek érzem magam. Próbálok visszazökkenni az eredeti kerékvágásba, de elég nehezen megy. Sokszor olvastam a jó tanácsot: ilyen helyzetben 'forgasd bele az új szexuális energiákat az alapkapcsolatodba'. De azt hogyan kell?" – kérdezte olvasónk.

Ez a cikk az Éva egy korábbi lapszámában jelent meg először.

A kérdésre KINCSES GYÖRGYI tanácsadó szakpszichológus, szexuálpszichológus és SARKADI BÁLINT szexológus tanácsadó, pszichológus válaszoltak. Céljuk segíteni a hozzájuk fordulókat boldogabb párkapcsolatuk és élvezetesebb szexuális életük kialakításában. intimtanacsadas.hu

Van egy fogalom, amit mi gyakran használunk: az erotikus aksi. Töltögetjük, töltögetjük, ahol tudjuk. Elsősorban, jó esetben otthon. Sokszor elfelejtjük, hogy mi magunk vagyunk az egyik legfontosabb forrás.

Ha nem érezzük magunkat vonzónak (és nem is dolgozunk azon, hogy azok legyünk), ha a szex még csak eszünkbe sem jut, ne csodálkozzunk azon, ha a bennünket körülvevő „erotikus aura” elszürkül.

A legjobb persze az, ha a saját társunk pozitív visszajelzései, csillogó tekintete, egy-egy futó érintése is tartja bennünk a szintet. Na meg persze maguk a szexuális együttlétek. Igen, tudjuk, tizenöt év után, munka, gyerekek, háztartás és az élet számtalan egyéb terhe mellett a szex sokszor az utolsó helyre csúszik a teendők listáján (vagy olykor esetleg a hátad közepére se kívánod). Mégis érdemes törekedni arra, hogy a férjeddel a szeretkezések száma ne csökkenjen a kritikus szint alá (hogy aztán előbb-utóbb teljesen megszűnjön). Minden pár életében máshol van ez a lélektani határ: heti egy vagy havi kettő vagy félévente három?

Az a tapasztalatunk, hogy az adott szint alatt valahogy távolság költözik a felek közé, már nem mernek, nem tudnak, nem akarnak kezdeményezni, mellesleg már nem is beszélgetnek annyit, nem érdeklődnek egymás iránt, nem bújnak össze csak úgy, egyszóval: megszűnik közöttük az intimitás. Lemerül az erotikus aksi. Ilyenkor könnyen elcsábulunk, hogy külső töltőt keressünk, és egyszer csak nyitottabbá válunk a kollégák bókjaira.

Úgy látjuk, az intimitás eltűnésére a nők érzékenyebbek, és gyakran előfordul, hogy bár a megélt hiányérzet nem kizárólag szexuális jellegű, mégis egy szexkalandba hajszol bennünket. Talán veled is ez történt, de az utolsó pillanatban megtorpantál. Hogy mit tehetsz most? Érdemes elgondolkoznod azon, hogy mi hiányzott a férjeddel való kapcsolatodból. Egyáltalán: vele szeretnél maradni? Fő az őszinteség! Üljetek le és mesélj neki arról a hiányról, amit érzel.

Akár azt is elmondhatod, hogy megérintett valaki, de te nem vele, hanem a társaddal akarod megélni a vágyott élményeket.

Ismerünk olyan eseteket, ahol egy ilyen beszélgetés felrázta a majdnem megcsalt felet, és elkezdett jobban odafigyelni a társára. Persze a kapcsolat megújítása nem egyemberes feladat. Mindkettőtöknek erőfeszítéseket kell tennetek érte. Azt is megkockáztatjuk, hogy a szexuális együttléteket eleinte érdemes – a szó legjobb értelmében – „erőltetni”, amíg ismét megszokottá nem válik a korábbi élmények gyakorisága. Beszélgessetek, érdeklődjetek a másik iránt, mondjatok egymásnak szépeket. Egy szó, mint száz, töltsétek az (erotikus) aksitokat. Együtt.