A nagy O, avagy érdekességek az orgazmusról

Borítókép: A nagy O, avagy érdekességek az orgazmusról Forrás: Éva Magazin/ Getty Images
Egyfelől egyszerű reflex az autonóm idegrendszer nem tudatos tevékenységeinkért felelős részében; másfelől igazi misztérium. Fun factek következnek az emberi orgazmusról.

Mary Roach, a popkultúra avatott ismerője egy mulatságos előadásában néhány kevésbé ismert kutatást mutatott be. Ezek egyike volt az a meglepő tény, hogy a genitális stimuláción kívül számtalan dolog válthat ki kéjérzetet. Van, akinek a mellbimbó- vagy a szemöldöksimogatás válik be, létezik „térdorgazmus”, de eshetünk önkívületbe egy fogmosástól is. Roach ráadásul ismert egy nőt, aki már attól elélvezett, ha csak rágondolt, s tudományát demonstrálta is Roachnak egy utcai padon. A mentális felizgatás egyébként – saját bevallása szerint – Lady Gagánál is jól működik.

Már az embrióknak is csak azon jár az eszük! A Journal of Ultrasound in Medicine nevű szaklap 1987-ben leközölt egy méhen belüli maszturbációról szóló cikket, ahol ultrahangos képekkel demonstrálta, hogyan ragadja meg a magzat maszturbációra emlékeztető mozdulattal a péniszét.

A kielégülés központja a gerincvelői ideg mentén, az úgynevezett keresztcsonti ideggyökben található, amit ha egy elektródával stimulálunk, orgazmust váltunk ki. Amennyiben ezt az ideget oxigénnel látjuk el, akkor olyan agyhalott személyek is „elélvezhetnek”, akiknek van szívverésük, s egy leendő szervátültetés miatt lélegeztetőgépen tartják őket.

1999-ben Izraelben egy férfi elkezdett csuklani, és hiába próbált meg mindent, a rekeszizom akaratlan görcse egyszerűen nem akart elmúlni. Így telt el jó néhány nap, mígnem az illető szeretkezett egy jót a feleségével, s láss csodát, a csuklás varázsütésre elmúlt. A férfi elmesélte az esetet az orvosának, aki publikált egy esettanulmányt a történtekről, és többek közt azt javasolta benne, hogy a szingli csukló emberek próbálkozzanak a maszturbálással.

Az 1900-as évek elején a nőgyógyászok feltételezték, hogy amikor egy nőnek orgazmusa van, az összehúzódások felszippantják a spermát a méhnyakon keresztül, és gyorsan eljuttatják a petesejthez, jelentősen megnövelve így a fogamzás esélyét. Voltak, akik azt hitték, a kielégülés egyenesen nélkülözhetetlen a teherbe eséshez, és arra biztatták a férfi akat, hogy a feleségeket mindenképpen elégítsék ki. Az orvosok állítólag Mária Terézia teherbe eséséhez is a „szeméremajkak csiklandozását” ajánlották.

William Masters és Virginia Johnson az ötvenes években már szkeptikus volt a spermafelszívás elméletével kapcsolatban. Öt nőnek mesterséges spermát tartalmazó pesszáriumokat adtak, amelyekben röntgenen keresztül is kimutatható anyag volt. A nők a röntgengép előtt maszturbáltak, a tudósok meg lesték, hogy felszívódik-e a sperma, de ennek semmi jelét nem látták. Az állatvilágban viszont akad példa erre: Dániában a disznókat egy ideje szexuálisan stimulálják, és azóta hat százalékkal emelkedett az ellési ráta.

Ha már állatok: a disznók vagy a kutyák a fülük mozgatásával fejezik ki, ha elélveznek, a hím medvemakákó arcára viszont elnyílt szájjal ül ki az élvezet, akár a nyugati embernél. Ezt a jelenséget a nőstény majmoknál is megfigyelték, de csak akkor, ha egy másik nősténnyel párzottak.

A negyvenes években Alfred Kinsey ki akarta számítani a kilövellt ondó által megtett távolságot, mert úgy hallotta, hogy a sebesség, amivel az ondó megérkezik a méhnyakhoz, fontos tényező a nemzőképesség szempontjából. 300 férfit hívott a laborjába, és egy mérőszalag és egy filmfelvevő segítségével megmérte az eredményt. A férfiak háromnegyedénél épp csak kilöttyent az anyag, a rekorder azonban majdnem 2 és fél méternyit teljesített.

Egy elmélet szerint a többszörös orgazmus valójában azoknak a vegetatív reflexeknek az átélése, amelyek a csúcspontot követik.

A nők egy része nem él szexuális életet, amikor menstruál, mások azonban ilyenkor is szívesen hancúroznak. Utóbbiak közül többen is arról számoltak be, hogy kizárólag a piros betűs napokon képesek orgazmust átélni.

Valaha a férfiak nem igazán foglalkoztak mással a saját örömükön kívül. Elképzelhetetlen volt, hogy egy rendes feleség a hitvesi ágyban aktív legyen, s míg a férfiélvezetnek csalhatatlan jelei voltak, a női izzás mélyebben bújt meg, ezért sokáig a létezését is kétségbe vonták. Ma már tudjuk, hogy a női orgazmus nem városi legenda, sőt, az agyban lejátszódó folyamatok sem különböznek férfi és nő között, mert az eksztatikus élményt mindkét nem nagyon hasonlóan írja le.

Az angolul dysorgasmiának elnevezett jelenség fájdalmas orgazmust jelent: általában a hasüregben keletkezik a kielégülés alatt vagy után, és sok minden okozhatja a szexuális traumáktól kezdve az endometriózisig. Nőknél és férfiaknál egyaránt előfordul, és nem azonos a fájdalmas magömléssel, mivel a kellemetlen érzés ejakuláció nélkül is bekövetkezhet.

Egy nyugati és ázsiai származású személyek bevonásával végzett 2018-as kísérlet eredménye azt mutatta, hogy míg a fájdalom azonosítása az emberi arcon minden kultúrában hasonló, addig az orgazmus kifejezését gyakran egész másként értékeljük. A nyugati kultúrában inkább a félig nyitott száj, a keletiben viszont a mosolygós arc a kielégülés legfőbb ismérve.

Állítólag száz emberből egy kínzó fejfájást él át, amikor orgazmusa van. A fájdalom a néhány másodpercnyi szúrástól a hosszú órákon át tartó gyötrelemig ível, s férfiaknál háromszor gyakrabban fordul elő, mint a nőknél. Ugyanakkor ennek az ellenkezője is igaz: az orgazmus sok embernél nemcsak a fejfájás, de az ízületi fájdalmak mértékét is csökkenti.

A spontán orgazmus csábítóan hangzik, de azok, akik túl gyakran élik át, inkább kétségbeesetten akarnak szabadulni tőle. Van, aki tíz, húsz, vagy akár száz alkalommal élvez el naponta, és egyáltalán nem örül neki: gondoljunk bele, milyen lehet, ha valaki munka, bevásárlás, vagy a gyerekkel való játék alatt is folyamatosan kielégül. Irigyeljük? Na ugye.

Vannak férfiak, akik orgazmus után közvetlenül influenzaszerű tüneteket produkálnak: erős fáradtságot éreznek, belázasodnak, folyni kezd az orruk. Az ok nagy valószínűséggel az, hogy allergiásak a saját ondójukra. Szerencsére már van megoldás, a kellemetlen tüneteket a spermából adott bőrinjekció-kúrával lehetséges enyhíteni.

A végére hagytuk a legjobb hírt: bizonyos kutatások szerint a negyvenes–ötvenes–hatvanas nők – sőt, az idősebbek is! – sokkal jobban élvezik a szexet, és jóval elégedettebbek az orgazmusaikkal, mint fiatal sorstársaik. Az okok valószínűleg a szorongások csökkenésében és a saját testünk évtizedek alatt lezajló kiismerésében gyökereznek.

Hogy lehet hosszabb és intenzívebb az orgazmusod? Kattints pár tippért!