édeshármas,szex, Forrás: Éva magazin / Getty Images

Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Ez a cikk az Éva egy korábbi lapszámában jelent meg.

A férfiak 95, a nők 87 százaléka fantáziál arról, hogy egynél több partnerrel szeretkezik egyszerre – szűrte le az amerikai Kinsey Intézet több mint négyezer, 18-87 év közötti felnőtt megkérdezésével végzett felmérése. Képzeletükben az esemény valahol az Eva Green dombor bájaival és kamasz srácok feszes testével elvarázsoló Álmodozók (Bertolucci, 2003) és a pornó oldalak hardcore 3some kategóriái között áll (vagy fekszik) félúton. A kurrens filmekben jócskán leolvadt a cukormáz az erotikus trojkáról. Inkább zavarbaejtő, mint izgató végignézni, ahogy a Netflix Easy című sorozatában a kisgyermekes pár, Orlando Bloom és Malin Akerman elcsábítja a bébicsőszt játszó Kate Micuccit. Még több buktatóval jár az első poliromantikus sorozatként beharangozott You Me Her öt évadon keresztül-kasul bonyolódó hármas felállása. A valóságban talán még ennél is katyvaszosabban alakulhat egy szex-háromszög. A felmérés elemzésében kerek perec leszögezik a kutatók, hogy a megvalósított szexuális fantáziák közül rendre ez végződik a legkiábrándítóbban.

A fejlett világban nagyjából minden ötödik-hatodik felnőtt keveredik élete során hármas szexbe, véletlenül vagy előre megfontolt szándékkal. Nagyjából annyian, ahányan macskát tartanak – és vélhetően legalább annyiféle indíttatásból, ahány fajta cicát választanak kedvencnek. A hármas lehet erotikus töltettel izzó közeli barátság eredeménye, lehet pusztán a fizikai érzés fokozása, párok esetében pedig gyakran a lanyhuló szexuális vonzalom és laposodó együttlétek felturbózásának eszköze. Ez utóbbi esetben a “harmadik” valóban oldalkocsiként működik a már összeszökött pár mellett (lásd szegény Kate Micucci esetét). A lehetséges bonyodalmakat tovább gubancolják a hagyományostól eltérő nemi identitás megnyilvánulásai. Itt még nem is az azonos nemű szexuális közeledést megengedő FFN, NNF, FFF és NNN felállásokról van szó, hanem a jó öreg “cisz”-szexualitás mellett megjelenő transz és gender fuild változatokról.

Pontosan ebben a tágabban értelmezett szexuális térben kontextualizálja a hármas szex jelenségét Dr. Ryan Scoats nemrégiben megjelent, hiánypótló könyve (Understanding Threesomes). A fiatal angol szociológus 50 interjú és több mint kétszáz felmérés eredménye alapján elemzi nemi identitás, szexuális normák és kapcsolati viszonyok szempontjából, hogy ki hogyan éli meg a hármas gabalyodás élményét.

Azon túl, hogy a hármas rendkívül komplex és sokrétű szexuális viselkedési forma és gyakran szerepel az emberek bakancslistáján csak úgy, az élvezet kedvéért, a kötet rávilágít a benne rejlő alapvető ellentmondásra: minden esetben a társadalmi normának tekintett monogám viszony elleni lázadásként, vagy annak megerősítéseként értelmezhető. Dr. Scoats szerint fontos szerepet kaphat az önazonosság, az individuális szabadság kifejezése és egy kapcsolat definiálása szempontjából, viszont épp emiatt komolyan veszélyeztetheti is a kapcsolatot.

A hármas szexet kipróbálók élménye ritkán találkozik az eredeti elvárásokkal, és többnyire sokkal földhözragadtabb, kifejezetten mondén esemény ahhoz képest, amire számítottak. Különösen azokra igaz ez, akik a párjuk kedvéért, egyfajta “önzetlen szexuális cselekedetként” álltak kötélnek, vagy biztonságos keretek között akarták kipróbálni homoerotikus vágyaikat. Igazság szerint párok esetében szinte minden esetben megfigyelhető bizonyos mértékű egyoldalúság: még közös egyetértés esetén is valamelyik fél inkább passzívan “belemegy a játékba,” míg a másik számára valóban fokozott izgalmat és vágyat jelent a hármas. Persze arra is van példa, hogy a mérleg az ellenkező oldalra billen idővel.

édeshármas,szex,
Forrás: Getty Images

Meglepő eredményt mutat a megkérdezettek életkori eloszlása is. Azt gondolnánk, hogy a bátran kísérletezők és fantáziálók a fiatalabb korosztályból kerülnek ki. Épp ellenkezőleg: a hármas szex leginkább a hosszú kapcsolatban élő negyvenes-ötvenes korosztály képzeletét foglalkoztatja, ami azt bizonyítja, hogy ez a fantázia a monogám kapcsolati normák határait feszegeti és az újdonság izgalmával hivatott felszítani az erotika lanyhuló tüzét. A fantáziáláshoz képest visszafogott megvalósítási arány azonban azt mutatja, hogy sokan a “csak lassan a testtel” elvéhez ragaszkodnak. A kalandozó nyitott kapcsolatok és házasságok elfogadottsága és gyakorlata ugyan növekszik, de a hármas felállás lelkileg fájdalmasan hozhatja testközelbe a legális félrelépést, váratlan komplikációs lehetőségekkel. Flört, addig elképzelhetetlen intimitás, féltékenység, az elkötelezettség illúziójának gyors szertefoszlása, önértékelési válság: ezek mind benne vannak a pakliban. Nem egy válaszadó arról számolt be, hogy egyáltalán nem az keltett féltékenységet vagy rosszallást a partnerében, mint amire számított. Az apró emberi gesztusok sokszor bántóbbak és felkavaróbbak, mint maga a buja együttlét. Már két ember kapcsolata is bonyolult, de milyen eredményre vezet egy háromismeretlenes egyenlet?

Mindehhez képest a vártnál negatívabb hozzáállást regisztrált a megegyezésen alapuló nyitott házasságok megítélésében a Kinsey Intézet nyitott kapcsolatok elfogadottságát vizsgáló kutatása. A monogámiát közös döntéssel felrúgó párokat szinte minden tekintetben negatívan ítéli meg a többség, gyakran még a szülői kompetenciájukat is megkérdőjelezik. Ugyanakkor a monogámia normája egyre nehezebben védhető és fenntartható, a kapcsolatok negyede hűtlenséggel végződik, a magukat párterápiára elszánók első számú indoka szintén a megcsalás. Meglepő tény az is hogy a nők hamarabb beleunnak a monogám kapcsolatba, mint a férfiak, és nehezebben találják hosszú távon szexuálisan kielégítőnek a partnerüket. Talán ez is a magyarázata annak, hogy a statisztikák szerint gyakoribb a két férfi, egy nő hármas felállás, mint fordítva. A hármas ilyen szempontból szolid megcsalásnak számít: a megalapozott kapcsolat biztonságában lehet szexuálisan kielégítő partnerekkel kapcsolatba lépni.

Az, hogy a hármas szex sokak számára továbbra is a fantázia világában marad, nagyban köszönhető a monogám kapcsolati normát jogi és kulturális szinten egyaránt preferáló társadalmi gyakorlatnak. Ezzel együtt a témát kutató szociológusok további nyitásra látnak tendenciát, mely lehetővé teszi, hogy a partnerek a meglévő kapcsolatok keretein belül találjanak megoldást elfojtott vágyaikra. Megszívlelendő tanulságként egy mérvadó tanulmány arra is rámutat, hogy a közös megegyezés és a nyílt kommunikáció adta megnyugtató biztonságérzet sokkal erősebb kohézió egy kielégítő kapcsolatban, mint a mindenáron forszírozott monogámia.

Mit mond az, akivel sokak megosztják a titkaik?

Mit mond az, akivel sokak megosztják a titkaikat?

Mester Dóra Djamila, szexuális nevelő: „Mesélhetnék a kultúra és szex viszonyáról, a média hatásairól, a statisztikákról, lélektanról. Ehelyett elmondok inkább három történetet, amit velem osztottak meg.”

„Az én első ’hármas’ élményem jó régen, az egyetemi évek alatt történt. Egy kis baráti társasággal hétvégi kiránduláson voltunk valahol a budai hegyekben. Ott volt az a srác, aki nekem akkoriban nagyon tetszett. És az a lány is, akinek meg én tetszettem. A kis kulcsos házban nem volt elég fekhely, így mi, hárman egy ágyon aludtunk. Pontosabban, telt velünk az éjszaka. Valami olyan félálomszerű tudatállapotban, amire másnap már egyikőnk sem emlékezett. Nem emlékezhetett. Tiltások bonyolult rendszere volt a testünkbe, agyunkba, lelkünkbe szőve. Ősz volt, hideg. Állig felöltözve töltöttük az éjszakát. Egy négyzetcentiméter bőrfelület nem volt szabadon, és mégis. Hihetetlenül izgalmas éjszaka volt. Ha behunyom a szemem, a testemben, a bőröm alatt emlékezem. Mi volt mindebben? Szerelem? Kaland? Kíváncsiság? Szabadságvágy? Az ismeretlen vonzalma? A van és a nincs, a szabad és a tiltott? Minden keveredett mindennel.”

--------

„Volt egyszer egy kalandom egy fiúval, aki nyitott kapcsolatban élt a barátnőjével. Nagyon fura volt. Fiatal voltam, kíváncsi. Egyetlen érzés maradt meg, ami a mai napig kísér. Már pucéran feküdtünk, ő rágyújtott és mondta, hogy ezt majd őszintén elmeséli a barátnőjének. Merthogy ők egymással lojálisak. Ezt a szót használta, lojális. Én viszont fázni kezdtem. Kiszolgáltatottnak, hülyén éreztem magam. Meglepett, hogy egyáltalán beszélnek ilyesmiről. Ez új volt. Eközben volt valami szexi abban, ahogy „róluk” beszélt. Tetszett ez a szabadság. És valójában tetszett az a szó, hogy lojális. Kíváncsi voltam a barátnőjére. Futólag már találkoztunk. Ezután viszont kifejezetten izgatott, milyen lehet ez a lány. Mennyire szexi, erős, ha valaki ilyen szabad kapcsolatban él. Utána még évekig volt velük egy visszatérő fantáziám. Ha meg kellene válaszolni, hogy mi lehetett ennek a fantáziának a hátterében, azt mondanám, hogy vágytam arra a minőségre, amit ők mint pár számomra képviseltek. Az volt szexi.”

-----

„Amikor megismertem a jelenlegi páromat, akivel immáron hosszú évek óta együtt élünk és gyereket nevelünk – mindketten kísérletező, nyitott, kíváncsi korszakunkat éltük. Mi mindenben egymást motiváljuk, inspiráljuk, az első pillanattól keressük a párkapcsolat számunkra megfelelő formáját. Amiben egyszerre jelen lehet a szabadság és összetartozás, autonómia és lojalitás. És ez a szexben is megjelent. Megtanultunk őszintén kommunikálni – magunkkal és a másikkal is. Megtanultuk, hogy vannak határaink és hogy azzal nincs semmi baj. Megtanultunk nemeket mondani. Egyáltalán felismerni, hogy a szex minden pillanatban alakulhat máshogy. Máshogy, mint ahogy elterveztük, vagy akár csak előző pillanatban gondoltuk, hogy alakulni fog. Megtanultunk megbízni egymásban. És magunkban. Megtanultuk mit kezdeni saját konfrontáló érzéseinkkel; milyen a saját testem reakcióival szembesülni, milyen féltékenységet érezni, a rettegést, hogy egyedül vagyok, hogy nem rám figyel. És aztán idővel megélni ennek az ellenkezőjét is; látni magamat a másik szemében tükröződni; a szépségem, vonzerőm, szabadságom, autonómiám mint vonzerőt. Megtanultuk milyen a másik fantáziájában szereplőnek lenni és milyen abból kilépni és a saját vágyamat követni. Milyen látni, megélni a másik autonómiáját, ahogyan egy másik embert érint. Felismerni, hogy más az intimitás és az erotika logikája. Minden alkalom mindig más volt, mindig valami mást tanított. Ilyenkor kinyitunk magunknak egy ajtót, és ezen nem egy másik lép be, hanem mi együtt lépünk ki az elvárásokkal, okoskodásokkal, korlátozásokkal, félelmekkel, szorongásokkal nyüzsgő világból egy olyan helyre, ahol mi írjuk a szabályokat.”

Mester Dóra Djamila szexuális nevelőként, trénerként dolgozik. Azon munkálkodik, hogy lehessen bűntudat és szorongás nélkül gondolkodni az erotikáról, szabadon megélni azt önmagunkkal és másokkal. Dolgozik nőkkel, férfiakkal, kamaszokkal, családokkal, fiatalokkal és idősekkel, gyerekkel és felnőttekkel, hátrányos helyzetűekkel, fogyatékkal élőkkel. Írt könyvet anyáknak, tanít tanárokat, szakembereket, rendszeresen jelennek meg írásai tanácsadó rovatokban. Jelenleg Hollandiában, Amszterdamban él. Honlapja: www.csakatestemenat.hu

Öt igazán szexi sorozat: