Borítókép: 10 érv, amiért muszáj megmutatnod ezt az egy emojit kamasz gyerekednek

10 érv, amiért muszáj megmutatnod ezt az egy emojit kamasz gyerekednek

A legnagyobb óvszermárka ezt az emojit javasolja „nem hivatalosan” a biztonságos szex jelképének.

Szeretnéd, hogy a lányod, fiad szexuális élete biztonságos legyen?

Én igen. Már csak azért is, mert a fiam két napja ki sem lát a mobiljából, egyfolytában csak a lányokkal csetel. Ez vadiúj szokás nála, de sejtettem, hogy eljön ez a korszak is.

Másrészt ifjúkoromban én is követtem el meggondolatlanságokat, így túlestem három anonim AIDS-teszten is (egyszer Hollandiában, másszor Svájcban, végül Magyarországon), felnőtt koromban pedig a válásom után, egy új párkapcsolat küszöbén, puszta kíváncsiságból újra elmentem egyre. A negyedikre. Hogy mi köze mindennek egymáshoz? Íme:

1. Egy kutatásban 16–35 év közötti fiatalokat kérdeztek meg: 60%-uk bevallotta, hogy kényelmetlenül érzi magát, ha szexről kell beszélnie.

2. 72%-uk szerint egyszerűbb, ha érzelmeiket hangulatjelek segítségével fejezik ki.

3. Több mint 75%-uk hangulatjeleket használ a szex megvitatásához is!

4. A 16–35 év közöttiek majdnem 50%-a azt hiszi, hogy nem fenyegeti őket a HIV-vírus veszélye…

5. …miközben minden 30. másodpercben megfertőződik egy fiatal!

6. 10-ből 9 úgy véli, hogy egy „biztonságos szex emoji” elősegítené a biztonságos szex nyílt kommunikációját.

7. Egy közvélemény-kutatáson az „esernyő esőcseppekkel” emoji mellett tették le legtöbben a voksukat.

8. Ennek az előzménye az volt, hogy a Durex kampányolni kezdett az ügyben, hogy egy új, kifejezetten óvszert ábrázoló emoji is megjelenjen a telefonok és betűkészletek eszköztárában. Erre többek közt a padlizsán emoji átalakítását javasolták, mert azt sokan használják a pénisz jelképeként. A Durex odáig ment, hogy még egy padlizsánízű óvszer piacra dobását is belengették (de ezt azért nem gondolták komolyan). Szóval miután az Unicode elutasította a hivatalos „biztonságos szex hangulatjel” kérelmét…

9. …a Durex megszavaztatta, hogy akkor melyik már létező emoji jelképezze nem hivatalosan a biztonságos szexet. Na így lett az esernyő – ezt a nem hivatalos hangulatjellel szeretnék felhívni a figyelmet a védekezés nélküli szex kockázataira.

10. Ha tehát azt szeretnéd, hogy a gyereked védekezzen, és tudjon erről nyíltan és gátlások nélkül kommunikálni, akkor mutasd meg neki ezt az emojit!

A Durex videót is készített a fentiek ábrázolására: