Mit tegyél, ha folyton meghazudtol a párod? A mérgező „gaslighting”-ról

Borítókép: Mit tegyél, ha folyton meghazudtol a párod? A mérgező „gaslighting”-ról Forrás: unsplash/Claudia Soraya
Az elmúlt években találkozhattál már a „gaslighting” kifejezéssel (valójában ez volt az Oxford Dictionary egyik legnépszerűbb divatszava 2018-ban). A szó egyfajta mérgező viselkedést takar, ami előfordulhat munkahelyeken, baráti és szerelmi kapcsolatokban, sőt politikai rendszerekben is. Összeszedtünk pár dolgot, amit tudnod kell a jelenségről: hogyan tudod észrevenni és hogyan tudod megállítani, ha szükséges.

Noha sokféle formája lehet, a „gaslighting” lényegében olyan kommunikációs technikát jelent, amelyben valaki megkérdőjelezi a múltbeli eseményekkel kapcsolatos emlékeidet. Legtöbbször azt a célt szolgálja, hogy úgy érezd, elveszíted a valósággal való kapcsolatot. A jelenség enyhébb formáiban egyenlőtlen hatalmi dinamikát hoz létre, legrosszabb esetben pedig a pszichológiai bántalmazás egyik formájának tekinthető.

A kifejezés Patrick Hamilton 1938-as thrillerjéből, a Gázlángból (Gaslight) származik, amiből később népszerű film készült Ingrid Bergman és Charles Boyer főszereplésével. A filmben a férj rendkívül ügyesen manipulálja az őt vakon imádó feleségét, Paulát, és elhiteti vele, hogy a nő teljesen elveszítette kapcsolatát a valósággal, azaz tulajdonképpen: megőrült.

Öt „gaslighting” technika létezik:

1. Visszatartás: A bántalmazó partner úgy tesz, mintha nem értené, amit mondasz, vagy nem hajlandó téged meghallgatni. Pl. "Nem akarom ezt újra hallani", vagy "Össze akarsz zavarni."

2. Kontrakció: A bántalmazó partner megkérdőjelezi az emlékeidet bizonyos eseményekről, még akkor is, ha pontosan emlékszel rájuk. Pl. "Tévedsz, soha nem emlékszel helyesen a dolgokra."

3. Blokkolás / terelés: A bántalmazó partner megkérdőjelezi a gondolataidat. Pl. "Ez egy másik őrült ötlet, amit (baráttól / családtagtól) kaptál?" vagy "Te csak beképzeled a dolgokat".

4. Trivializálás: A bántalmazó partner miatt szükségleteid vagy érzéseid lényegtelennek tűnnek. Pl. "Dühös leszel egy ilyen apróság miatt?" vagy "Túl érzékeny vagy".

5. Elfelejtés / tagadás: A bántalmazó partner úgy tesz, mintha elfelejtette volna, mi történt, vagy tagadja a neked tett ígéreteket. Pl. "Nem tudom, miről beszélsz" vagy "Csak kitalálod a dolgokat".

A jelenségre rengeteg figyelmeztető jel létezik egy kapcsolatban. Például:

1. Naponta tucatszor kérdezed magadtól: "Tényleg túl érzékeny vagyok?"

2. Gyakran zavarodottnak, akár őrültnek hiszed magad.

3. Mindig bocsánatot kérsz édesanyádtól, édesapádtól, partneredtől, főnöködtől.

4. Nem tudod megérteni, miért nem vagy boldogabb az életedben, amikor oly sok látszólag jó dolog történik.

5. Partnered gyakran kifogásolja a viselkedésedet a barátok és a család előtt.

6. Tudod, hogy valami nincs rendben, de soha nem tudod rendesen kifejezni, mi az, még önmagadnak sem.

7. Hazudni kezdesz, hogy elkerüld a kellemetlen helyzeteket.

8. Problémáid vannak az egyszerű döntések meghozatalával is.

9. Olyan érzésed van, hogy régen egészen más ember voltál - magabiztosabb, szórakoztatóbb, lazább.

10. Reménytelen és örömtelen érzések járnak át. Úgy érzed, mintha semmit sem tudnál helyesen tenni.

A 'gaslighting' egyik korai jele lehet az egyoldalú szerelmi 'bombázás'.

Ilyen például a meglepetésszerű megjelenés, amelynek célja a manipuláció, hogy több időt tölts el a támadóval és kevesebbet egyedül vagy másokkal. Azért is hatékony, mert azt az illúziót kelti, hogy a támadó sebezhető veled szemben. Ez viszont arra késztet téged, hogy jobban megnyílj előtte, kiszolgáltatva magad a manipulálhatóságnak és a kontrollnak.

Mit tehetsz ellene?

Mivel a fő cél az, hogy úgy érezd, elvesztetted a kapcsolatot a valósággal, fontos, hogy nyilvántartást vezess a veled történtektől. Így bármikor előveheted mint bizonyítékot, amikor elkezdesz kételkedni a saját emlékezetedben. Vezethetsz páldául egy naplót, amely tartalmazza a dátumokat, az időpontokat és a lehető legtöbb részletet.

A bántalmazó célja általában az, hogy elszigeteljen téged emberektől, akik törődnek veled. Egy megbízható barát vagy családtag elfogulatlan harmadik fél lehet, és mindig emlékeztethet téged arra, hogy nem vagy őrült.

Pszichológus segítségét is kérheted - különösen olyan személyét, aki párkapcsolati terápiára szakosodott.

Milyen egyéb jelei vannak egy mérgező kapcsolatnak?

1. Nyugtalannak érzed magad, ha nem vagytok együtt

Amikor néhány órát külön töltöttél partneredtől, már nehezen tudod meghozni saját döntéseidet, és attól tartasz, hogy valamit rosszul csinálsz.

2. Nem érzed jól magad vele sem

Az egészséges kapcsolatnak a legjobbat kell kihoznia belőled. Amikor pároddal együtt elmész táncolni, akkor magabiztosnak és gondtalannak kell érezned magad, nem olyannak, akire féltékenykednek, akit bizonytalanságban tartanak vagy ignorálnak.

3. Többet adsz, mint amennyit kapsz

Nem anyagi dolgokra és nagyszerű gesztusokra gondolunk, például rózsákra és szarvasgombákra. Ez inkább az apró dolgokról szól, mint például a masszírozás, a simogatás, a kedves szavak. Ha a partnered ezt soha nem viszonozza, akkor itt az ideje, hogy közelebbről vizsgáljuk meg a kapcsolatotokat.

„Mérgező” ember voltam a környezetem számára, elmondom, mit tettem ellene: