szex,alkalmi szex,csók Forrás: Getty Images

A nőknek mégsem jön be az alkalmi kapcsolat, de nem erkölcsi okból

Azt gondolná az ember, hogy végre eljött a nők aranykora is, ami az elköteleződésmentes szexet illeti. Csakhogy van egy aprócska probléma...

A cikk eredeti változata a healthline.com oldalon jelent meg.

Elvileg nem is lenne baj az alkalmi szexszel. A szexpozitív feminista mozgalmak is zászlójukra tűzték már – a nőknek igenis joguk van élvezni a szexet, és nem szabad ítélkezni fölöttük, bármilyen formáját választják is (természetesen amíg a partner beleegyezik). Az utóbbi évek mozifilmjei, tévésorozatai sokszor szinonimaként kezelik a promiszkuitást és a függetlenséget. A Szex és New York című tévésorozat például pontosan erről szól: négy nő elhatározza, hogy mostantól ők is ugyanúgy „kihasználják” a férfi partnereket, mint ahogy azt amazok tették eddig velük. Persze ennél valamivel összetettebb a sztori, de ez a felállás mégis egyfajta szexuális hatalmat ad nekik.

Napjainkban pedig, amikor már senkit sem hívnak lotyónak, csak mert rendszeresen szexel olyan férfiakkal, akikbe nem szerelmes és amikor a randiappok lehetővé teszik, hogy annyi alkalmi kapcsolatunk legyen, amennyit csak akarunk, azt gondolná az ember, hogy végre eljött a nők aranykora is, ami az elköteleződésmentes szexet illeti.

Csakhogy van egy aprócska probléma: az alkalmi szex nem feltétlenül annyira jó a nőknek

A magam részéről egy sor förtelmes tapasztalat után hagytam fel végleg az alkalmi szexsszel. Heteró nő vagyok, a húszas éveim nagy részét szingliként éltem le és ezalatt egész pontosan nulla alkalommal éltem át orgazmust – a partnereim pedig csak ítélkezni tudtak emiatt. Amikor kiírtam magamból a jelenséget a Twitterre, elárasztottak a reakciók és a privát üzenetek más nőkkel, akik hasonló sztorikat osztottak meg velem az alkalmi szexuális élményeikről.

flört,bárpult,alkalmi ismerkedés
Forrás: Getty Images

Amikor elmondom egy nőnek, hogy most egy ideig nem szexelek olyan férfival, akivel nem élek kapcsolatban, megértő bólogatás a válasz. Ők sem azért mondanak le az alkalmi szexről, mert feltétlenül komoly kapcsolatot akarnak vagy mert nem tudnák tolerálni az alkalmi együttlétet – ez lenne, ugyebár, a nőket övező sztereotípia a témában. Nem, ezek a nők azért hagynak fel a szexkapcsolatokkal, mert kicsit sem élvezik az alkalmi szexet.

Az alkalmi szexben nincs érzelmi töltet. De az érzelmi töltet nem előfeltétele a jó szexnek. Akkor hát mitől érzik úgy a heteró nők olyan gyakran, hogy nem kapták meg az egyéjszakás kalandtól, amit szerettek volna?

A leggyakoribb probléma, amiről nők beszámoltak nekem, az volt, hogy férfi partnereik a minimumot hozzák az örömszerzés tekintetében.

A magam részéről egy kezemen meg tudom számolni, hogy az egyetem utáni szexpartnereimtől hány esetben kaptam orális szexet. (Egyszer.) De jóval többször adtam!

Ráadásul többféle kutatás is kimutatta már, hogy a heteró nőknek nincs olyan gyakran orgazmusuk, mint a heteró férfiaknak vagy a leszbikus nőknek – részben azért, mert a heteró szex általában akkor ér véget, amikor a férfi elélvez.

Mivel a nők többsége nem él át orgazmust a behatolásos szextől, a klitorisz ingerlése lehet a kulcs az ő gyönyörükhöz, leginkább orálisan. Mégis minden nő, akivel beszéltem, ugyanarról számolt be a témában: „A férfiak szinte soha nem nyalnak, kivéve, ha kifejezetten kérem őket erre, és néha még akkor sem.”

Egyikük így fogalmazott: „Több férfitól is megkaptam, hogy az orális szex olyasmi, amiben csak komoly barátnőt részesítene – amit nem értek, mert azzal semmi problémájuk nincs, hogy ők kapjanak orális szexet.”

Ha rákattintasz egy random pornóvideó play gombjára, nagy valószínűséggel nem egy orgazmust átélő nőről fog szólni – és ha mégis, az az orgazmus nyilvánvalóan színjáték és nem életszerű.

Szerinted mikor jó az alkalmi szex?
Ha van orgazmusom
Ha van intimitás
Ha a partneremnek van orgazmusa
Ha józan vagyok
Nem tudom
Soha

Az alkalmi szex és a pornó közötti összefüggést is több nő felhozta, akivel beszéltem.

„Emlékszem, az egyik pasi elkezdett furán durvulni akció közben anélkül, hogy megkérdezte volna, jó-e nekem így. Egyfolytában ezt a felemelt lábú, kifacsart pornó-pozíciót erőltette, ami fájt is” – írta nekem egy nő privát üzenetben. Egy másik nő pedig arról számolt be, hogy a partnere hörgött, csapkodta a fenekét és erőltetett, agresszív tempóban nyomult. Ez a tiszteletlenség a nőkkel szemben nem teszi jobbá a szexuális élményt, sőt, elmondható, hogy a nemi erőszak határát súrolja, talán át is lépi.

A mainstream filmekben és a pornófilmekben is gyakorlatilag egyféle szex – és lássuk be: viszonylag kevés fajta testalkat – létezik. A nők ízlése ezzel szemben egyedi, a szexben ugyanúgy, mint minden más területen. Ha tizenkettő-egy-tucatként kezelnek minket, az nem segít rajtunk sem pszichésen, sem szexuálisan.

Amióta feladtam az alkalmi szexet, sokkal több időm van magamra.

A testem és a vágyaim valódibbnak érződnek, mint valaha, amióta csak olyan partnerekkel szexelek, akik valóban odafigyelnek rám. Sokkal, sokkal többször van orgazmusom – és megugrott az önbizalmam is, persze. A szexpozitív szemlélet a mi verziónkban az, hogy a saját orgazmusunkat tartjuk szem előtt, nem pedig bárki másét.

Nézd meg ezt a galériát is: