Borítókép: Fontos tanács a terapeutától, ha megőrjít a házastársad Forrás: Getty Images

Fontos tanács a terapeutától, ha megőrjít a házastársad

Hetek óta bámuljátok egymást a bezárt lakásban, szinte mindennapos a konfliktus és a felborult helyzet egyre jobban kikezdi a kapcsolatotokat?

A fütyörészése kávéfőzés közben, az ásításának nyomatékot adó sikoly szerű hang, vagy épp, hogy minden ételt csak kanállal hajlandó megenni. Azok a furcsa szokásai, amiket korábban szerettél, de most ütni tudnál, annyira idegesítenek. A négy fal közé rekedve már őrjítőnek érzed őket.

Ahogy telnek a napok úgy közelítetek a türelmetek végéhez, egyszer pedig robban a bomba és kész is a fölösleges és annál is pusztítóbb veszekedés. Az a fajta ami közben már minden olyat egymás fejéhez vágtok, aminek semmi köze az alapproblémához, sőt nagy valószínűséggel nem is gondoljátok komolyan.

Terry Real családterapeuta szerint egyetlen elv képes megmenteni a szakítópróbának alávetett kapcsolatot, ez pedig nem más, mint a tisztelet. A tanácsa végtelenül egyszerű, semmi olyat nem mondhatnak egymásnak a vitázó felek, ami nem üti meg az általános tiszteletaádás mércéjét.

Ez nem azt jelenti, hogy nem állhatsz ki magadért, ha úgy érzed helyesnek, de agresszív módszerek helyett asszertív eszközökkel tedd meg ezt. Kerüld a szitkozódást, káromkodást, kiabálást, bármilyen megalázó fordulatot.

Ha kezd elmérgesedni a helyzet, tedd fel magadnak a kérdést:

Tiszteletteljes amit mondani készülök?

Egészen döbbenetes, hogy mennyire könnyű elbukni egy vita hevében ezt a szabályt, pláne, ha a körülmények ennyire kiélezettek. Ha gyerekek is vannak körülöttetek a karanténban, még nehezebb lehet, de ha szemtanúja annak, hogy megfelelő módon kezelitek a problémát, kifejezetten hasznára is válhat.

forrás:medium.com

Te magadra ismersz ezekre a hibákban?