A szexmentesség nem jelenti a házasság végét - így lépj rajta túl

Borítókép: A szexmentesség nem jelenti a házasság végét - így lépj rajta túl Forrás: Getty Images
Nem kell mindent borítani, nincs még itt a világ vége. Számtalan megoldás létezik arra, hogyan építhetitek vissza az intim együttléteket a kapcsolatotokba. A jó hír, hogy attól kezdve, hogy fölismeritek, milyen okok lehetnek a háttérben, már „csak” a megoldásukra kell koncentrálni.

Annak ellenére, hogy a jelenség meglehetősen gyakori, azt beismerni, hogy szexmentes házasságban élsz, szinte tabunak számít. Önmagában már az is, ha szembenézel azzal, hogy épp csak egy átmeneti szünetről van szó, avagy tartós szexmentesség állapotába került a kapcsolatod hatalmas lépés a megoldás felé vezető úton. Túlmisztifikálni sem feltétlen kell a problémát, amin nagyon könnyen lehet, hogy már egy igazán őszinte beszélgetés is hatalmasat segít.

Mindig van visszaút az egészséges párkapcsolathoz.

Mindenekelőtt azt sem árt definiálni, mit jelent az, hogy egy házasság szexmentes. Ez pedig már csak azért sem egyszerű, mert mindenkinek eltérőek az igényei, ahogyan az is, ki mit tekint normális szintű szexuális kapcsolatnak. Vannak párok, akiknél naponta van szex, míg mások a havi egy-két alkalommal is teljesen elégedettek.

Egyes vélekedések szerint, ha egy házaspár évente 10-nél kevesebbszer él nem életet, az már szexmentesnek nevezhető. Mielőtt ezt azonban teljesen magatokra vennéd, érdemes átgondolnod, hogy a múltban milyen gyakran volt közöttetek szex, s hogy a változás ehhez képest mikor következett be, mióta tarthat. Ráadásul a szex egyáltalán nem kell, hogy csakis a közösülést jelentse, sokkal inkább az általános testi vonzódást és ennek megélését; akár csókolózásokon, simogatásokon keresztül.

Annak pedig, hogy mi vezethet a szexmentes házasságig, számtalan oka lehet.

Az, hogy a vágy alacsonyabb hőfokon ég egy idő után, teljesen természetes, ezt a legtöbb pár megtapasztalja az első két év után. Félreértések, mellőzöttség, betegség, a gyerekek okozta nyomás, a stressz és a kimerültség mind-mind közre játszhat abban, hogy az intimitás és a szexualitás a háttérbe szoruljon köztetek, hogy csak néhányat említsünk a lehetséges okok közül. Beszélgetést kezdeményezni ezekről a problémákról viszont nagyon nehéz és érzékeny dolog. Ha pedig nem jól sül el és csak felidegesítitek magatokat rajta, megoldás pedig nem születik könnyen ördögi körben ragadhattok.

Míg egy szexmentes házasság jelezheti, hogy nem vagy boldog a kapcsolatban, ám közel sem vonja magával automatikusan azt is, hogy a házasságod emiatt „rossz”. A megoldásra viszont törekedni kell, méghozzá minél előbb, nem elodázva a problémákat. Mert minél tovább tart ez az állapot, annál inkább félő, hogy már nem lehet helyre hozni mindazt, ami egyszer „eltörött”. S hogy ez ne történhessen meg, érdemes megfogadnod a következő tippeket.

Így mentsd meg a házasságotokat a teljes testi elhidegüléstől