A szexbeszéd csábereje: miért szeretjük, ha szex közben mocskosan beszélnek velünk?

Borítókép: A szexbeszéd csábereje: miért szeretjük, ha szex közben mocskosan beszélnek velünk? Forrás: GettyImages
Te is használtál már olyan szavakat szex közben, amelyeket egyébként sohasem, csak mert azt tapasztaltad, hogy azoktól felforrósodik a hangulat? Ne aggódj, nagyon sokan vannak így vele! De miért is kedvelik a párok az ilyesmit?

Dr. Justin Lehmiller, a Kinsey Intézet szexuális témákkal foglalkozó kutatójának definíciója szerint a szexbeszéd az a jelenség, amikor szex közben nevükön nevezzük a dolgokat, illetve amikor partnerünket az egyébként a mindennapokban vállalhatatlan kifejezésekkel illetjük (akkor is, ha egyébként teljesen normális, szeretetteljes és kölcsönös tiszteleten alapul a kapcsolatunk).

Bármennyire is furcsának tűnik, az útszéli stílus és a kifejezetten a légyottokra kifejlesztett „szexkommunikáció” nagyon sok pár számára hat izgatóan.

Állítólag még akik egyébként el is ítélik a trágárságot, azok is vágynak rá, hogy egyszer kipróbálhassák.

Dr. Lehmiller 4000 amerikait kérdezett ki legtitkosabb vágyaikról és azokat az immár magyarul is megjelent Mondd el, mire vágysz című munkájában összegezte. Ebből megtudhatjuk, hogy nemüktől függetlenül az emberek több mint 90 százaléka fantáziált már arról, hogy mocskosul beszélnek vele, vagy ő beszél úgy valakivel az ágyban, és 49 százalék úgy, hogy ez a fantázia egészen rendszeres nála. Bár a szexbeszéd-fantáziák mindkét nemnél nagyon gyakoriak, a mocskos szexbeszédért a nők valamivel jobban rajonganak.

Míg a nőket elsősorban a (degradáló vagy explicit) jelentéssel bíró kifejezések hozzák lázba, addig a férfiakat inkább a nyögések, sóhajtások és sikolyok.

Vagyis, bár eltérő módon, de mindkét nem számára fontos, sőt izgalmas a partner valamilyen hangos visszajelzése.

Lehmiller kutatásából az is kiderül, hogy a mocskos beszédhez való hozzáállásunkat nagyban befolyásolja az, ahogyan a szexről általánosságban gondolkodunk. Ez utóbbit pedig egy sor más tényező: nemünk, életkorunk, neveltetésünk, személyiségünk. Azok, akik számára a szex elsősorban izgalom, kaland, akikre jellemző az impulzus- és élménykereső viselkedés a szexben, vagy a mindennapi életben, nagyobb eséllyel nyitottak arra is, hogy szex közben afrodiziákumként használják a csúnya szavakat. A szexuális szokásainkat a személyiségünk is meghatározza.

Azok, akik alapvetően impulzív, extrovertált személyiségek, nagyobb eséllyel érdeklődnek a hangos és kifejező szex iránt, mint az introvertáltak.

Lehmiller szerint a szex közben használt trágár szavaknak nem csak abban van szerepe, hogy fokozzák az izgalmat, de abban is, hogy segítenek a gátlások oldásában. Ha ugyanis verbálisan el merünk térni az etikettől, az felszabadító lehet szexuális szokásrendszerünkre nézve is.

Lehmillerrel ellentétben, aki a gyönyört fokozó mondatokat és kifejezéseket kereste, a Dailystar nevű bulvárlap azokat gyűjtötte össze – egy 5000 fő bevonásával végzett kutatás keretében-, amelyek inkább lelombozzák a partnereket az ágyban. Íme a legborzalmasabb mondatok listája, melyek hatására azonnal elmegy a kedvünk a hancúrozástól:

A nők szerint:

"Lekonyult."

"Ezt a volt barátoddal is csináltad?"

"Mit csináljak legközelebb?"

"Nem szeretlek."

"Szólíthatlak Anyunak?"

"Majdnem olyan jó vagy, mint a volt barátnőm."

A férfiak szerint:

"Kakilni kell."

"Mennyi az idő?"

"Már bennem vagy?"

"Fejezzük be minél gyorsabban."

"Mi legyen holnap a vacsora?"

"Apukámra emlékeztetsz."

Neked is voltak már szexuális töltetű álmaid? Kíváncsi vagy rá, mit jelenthet? Kattints a galériára!