A pornófüggőség keresztje

pszichológia,pornó,pornófüggés,betegség,függőség Forrás: South Park Studios
Amikor valaki csak alkoholfogyasztás mellett tud oldottan szórakozni, épp azt a veszteséget éli meg, mint más a pornófüggőséggel.

...az adott szer nélkül már laposnak, kevésbé szórakoztatónak éli meg az élményt.

Ez a cikk a playboy.hu-n jelent meg először.

Nem biztos, hogy az érintett férfiak örömmel olvasnak erről a témáról, a nők ellenben annál inkább, hiszen sokan szenvednek emiatt, és kutatják a megoldási lehetőségeket. A férfiak jellemzően rejtegetik ezt a szokásukat, sőt, sokszor támadásnak veszik, ha akár a partnerük befolyásolni szeretné őket e téren. A pornófilmek időnkénti megtekintése ritkán okoz problémát a pároknál és az egyéneknél, hiszen akár serkenthetik is a szexuális vágyat és színesíthetik a fantáziát.

Bizonyos mennyiség felett ellenben már kifejezetten káros hatásokkal számolhatunk.

A pornófilmekben látott jelenetek mindkét fél számára megterhelőek bizonyos értelemben: beállított szituációk sorát láthatjuk, melyek ebben a formában igen kis eséllyel valósulhatnának meg. Míg a férfiak számára általában a rendkívül hosszú ideig tartó együttlétek és az azokban nyújtott teljesítmény a frusztráló, addig a nőknek leginkább az esztétikum, illetve a nők látványos orgazmuskészsége kelt kisebbrendűségi érzéseket. A pornófüggőségnél is hasonló lefolyással számolhatunk, mint a szerfüggőségek esetében. Eleinte csupán az érdeklődés hajtja az embereket, hogy kipróbálják az adott dolgot, de később egyre inkább ehhez a helyzethez kötik örömük és elégedettségük megélését.

A pornó eltávolítja a nézőt a valóságtól és felerősíti benne az illuzórikus vágyakat. Ha utóbbi javára billen az arány és a felhasználó már gyakrabban ereszkedik bele ebbe a világba, mint a valóságosba, akkor komoly nehézségei adódhatnak a szexualitás területén. Az önkielégítés önmagában is problémát okozhat, ha túl gyakorivá válik, még akkor is, ha közben nem bombázza magát az illető olyan esztétikai tartalmakkal, amelyek a gyakorlatban nem állnak rendelkezésére.

Ilyenkor ugyanis belesüppedünk a fantáziavilágunkba, és csakis saját testünk jelzéseire figyelhetünk. Nincs megfelelés, ami kulcsfontosságú, hiszen szex közben sok nőnek és férfinak pont a megfeleléskényszerből fakadóan adódnak komoly nehézségei vágy, készenlét vagy kielégülés terén. Bár egyre gyakoribb kérés, hogy a partner előtt maszturbáljon valaki, számos olyan beszámolót hallottam, amely szerint ilyenkor kevésbé élvezik a folyamatot az emberek, mert közben arra is próbálnak figyelni, hogy a másiknak is kellően izgalmas és tetsző legyen, amit csinálnak.

Ezzel pedig éppen a lényegétől tér el az eredeti helyzet: már nem csupán önmaga, hanem a másik kielégülését is szolgálja. Könnyen elképzelhető, hogy ha az előbbiekben leírt belső képzeletvilágot még készen kapott, izgalmasabbnál izgalmasabb képsorok is színesítik, ahol a néző azonosulhat bárkivel, akkor szinte lehetetlen versenyhelyzetbe kerül a hétköznapi együttlét egy hosszú távú kapcsolatban.

Ebből következik, hogy a pornófüggő férfiaknak a partnerük iránt érzett vágya csökkenni kezd, merevedési zavarral küzdhetnek, ami aztán teljesítményszorongást idézhet elő. Így végül a kudarc elkerülése végett sokszor magát a szexuális együttlétet is kerülik az érintett férfiak. A nő úgy érzi, hogy nem kívánják, a férfi pedig nem tud teljesíteni.

A cikk további részét a playboy.hu-n olvashatod el!

Edzőterem? Az meg mi? Mutatjuk a legszexibb pozitúrákat, amelyek mellesleg még zsírégető hatással is bírnak. Túl szép, hogy igaz legyen? Oké, győződj meg róla magad: itt van hét pozitúra, ami nem csak szexi, de zsírt is égethetsz vele.