A nem kívánt szex 5 fajtája és a következmények, ahová ezek vezetnek

nemkívánt szex,szexuális zaklatás,nő Forrás: Getty Images
A szex nemcsak fizikai kényszerítés mellett lehet nem kívánt, hanem bizonyos esetekben akkor is, ha a partner a beleegyezését adja.

Grant Hillary Brenner pszichiáter a Psychology Today oldalon mutatta be a híres amerikai szexológusról elnevezett Kinsey Intézet kutatását.

Meggyőződésem, hogy minden ember kötelessége küzdeni az igazságtalanság valamennyi formája ellen.
Hugh Masakela

Elterjedt jelenség

A nemi erőszak, szexuális abúzus és incesztus túlélőit segítő Egyesült Államokbeli hálózat, a RAINN nemrégiben lehangoló statisztikákkal állt elő:

• kilencből egy lány és ötvenháromból egy fiú szenved el szexuális erőszakot vagy szexuális visszaélést felnőtt elkövetőtől;

• a 18 év alatti áldozatok 80 százaléka lány;

• a 16 és 19 év közti fiatal lányok négyszer nagyobb valószínűséggel válnak nemi erőszak áldozatává az össznépességhez képest.

A jelentésben az is szerepel, hogy

• az áldozatok gyakrabban szenvednek mentális betegségekben, mint azok, akiket nem ért szexuális erőszak;

• felnőttkorukban négyszer nagyobb valószínűséggel folyamodnak szerhasználathoz, vagy szenvednek poszttraumás stressz szindrómától (PTSD);

• háromszor nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják őket súlyos depresszióval.

A társadalom, a környezet hozzáállása a szexuális abúzus és nemi erőszak túlélőihez általában igen káros és romboló: jellemző az áldozat hibáztatása, megbélyegzése és megszégyenítése, a tagadás, a racionalizáció. Szintén gyakori a történtek elhallgatása, eltusolása a családi és intézményes következmények, és egyáltalán a feltűnés elkerülése érdekében.

A nem kívánt szexuális aktusok egy skálán ábrázolhatók a fizikai kényszerítéstől az intoxikáción át (valamilyen tudatmódosító, bódító szer beadása, például leitatás, bedrogozás) a manipulációig, és az olyan esetekig, amikor az egyik fél azért megy bele az egyébként nem vágyott aktusba, hogy bizonyos problémákat (például veszekedés) elkerüljön, illetve bizonyos célokat (például párkapcsolat stabilitása) elérjen.

A Kinsey Intézet kutatása

A Kinsey Intézet kutatói, S. G. Kern és Zoe Peterson 2019-ben 276 fős kutatást végeztek nemi és szexuális erőszak, illetve nem kívánt szex túlélői körében. Céljuk az volt, hogy azonosítsák a nem kívánt szex típusait, és kiderítsék ezek pszichológiai következményeit.

A résztvevők egy részével személyesen beszélgettek, a másik csoport pedig online kérdőívet töltött ki. A válaszadók 55 százaléka nő, 41 százaléka férfi volt, 4 százalékuk pedig nem bináris neműként azonosította magát. Életkoruk 18 és 66 év között volt. Az átlagéletkor 30 év volt. A válaszadók a 76,8 százaléka fehér bőrű volt, 80,8 százalékuk heteroszexuálisnak vallotta magát. A válaszadók fele főiskolai tanulmányokat folytatott.

Minden résztvevő tájékozott beleegyezés alapján döntött a részvételről, egyúttal információt kapott arról, hogy hol kérhet segítséget. A szerzők korábbi kutatásokra támaszkodva kiemelték a tanulmányukban, hogy az alkalmazott kutatásmódszertan biztonságos a résztvevők számára (azaz nem traumatizálja tovább őket).

Fogalmak

A szexuális erőszak egy ernyőfogalom, amibe minden olyan szexuális, vagy szexuális jellegű tevékenység beletartozik, amibe az áldozat nem egyezett bele. A szexuális erőszaknak az egyik formája a nemi erőszak, azaz a kényszerített nemi aktus (ami alatt nem csak a pénisz behatolását értjük a vaginába!). A szexuális erőszak formái közé tartozik a szexuális zaklatás (például a nem kívánt, szexuális tartalmú megjegyzések), továbbá az áldozat kényszerítése, hogy pornót nézzen, és ide tartozik a reprodukciós jogok megvonása is (például az elkövető megtiltja az áldozatnak, hogy fogamzásgátlást alkalmazzon, a kívántnál nagyobb gyerekszámot kényszerít rá, vagy éppen abortuszra kényszeríti).

A szexuális abúzus kifejezés általában gyerekekkel szembeni szexuális visszaélésre vonatkozik. Incesztusról akkor beszélünk, ha az ilyen jellegű visszaélést családtag követi el.

A pozitív változás felé

Nagyon fontos, hogy megértsük a nem kívánt szex fajtáit és a köztük levő különbségeket. Például az 1. és a 2. típus fedik egymást, de a külső megítélésük és a következményük eltérhet.

Ami az az érzelmi manipulációt és a pszichológiai nyomásgyakorlást illeti, már önmagában segít, ha tudatában vagyunk ezeknek a technikáknak – ez esetben ugyanis kisebb eséllyel alkalmazzák őket sikerrel rajtunk!

Azoknak, akik kényszer, fenyegetés és manipuláció jelenléte nélkül is hajlamosak belemenni a szexbe, amikor valójában nem kívánják, hasznos lehet, ha tudatosítják a saját mozgatórugóikat. Egyúttal tegyék fel maguknak a kérdést: biztos ez az egyetlen, vagy a legjobb módja a negatív következmények elkerülésének, illetve a kívánt eredmények elérésének? Nem lehet, hogy a partnerrel való kommunikáció kívánnivalót hagy maga után? (Fontos! Itt azokról az esetekről beszélünk, amikor a másik fél nem mutat sem fizikai, sem lelki erőszakot. Egy bántalmazóval nem lehet beszélgetés által dűlőre jutni, ő nem lesz partner a probléma konstruktív megoldásában!)

A partnerrel való beszélgetés felszínre hozhat eddig lappangó problémákat, így magában hordoza a konfliktus kockázatát, ugyanakkor lehetőséget kínál a párbeszédre és a fejlődésre.

Sokszor könnyebbnek tűnhet túlesni a nem kívánt aktuson, mint beszélgetni a szexről. Ugyanakkor az, ha az egyik fél rendszeresen belemegy úgy az együttlétbe, hogy valójában nem kívánja és nem élvezi, az (azon túl, hogy neki sem jó) egy idő után kihathat a kapcsolatra és elmélyítheti a gondokat.

NANE Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek:

06 80 505 101

– Ingyenes és anonim, hívható: hétfő, kedd, csütörtök, péntek este 18 és 22 óra és szerdán 12–14 óra között.

A válaszok alapján a kutatók a nem kívánt szex öt kategóriáját különítettek el, előfordult, hogy egy-egy résztvevő ezek közül többet is átélt. Nézzük meg a típusokat részletesebben!