A gyerekek utáni szexről tabu lenne beszélgetni?

Borítókép: A gyerekek utáni szexről tabu lenne beszélgetni? Forrás: pexels
Az egész várandósságot több szakember, orvos kíséri végig. Felkészítenek a szülésre, cuki kis reklámanyagokat kapunk, babakelengye listát. Mindenre van szórólap, válasz és ember, akit felhívhatunk. De miután megszületnek a babák ez a nagy biztonsági háló eltűnik és magunk maradunk, a kérdésekkel, fájdalommal és az ismeretlennel. Ehhez társul a párkapcsolatunk, amit fennt kell tartani, táplálni, de mégis van egy akadály, amiről nagyon előre senki nem tájékoztat, a szexuális életünk megváltozása.

Nem csak a spontaneitása tűnik el az első időszakban, de az érzés is más, sok nő fájdalomról számol be az első együttlétek során. A Maimami podcastot vezető Rényi Júlia, azt kutatta egy adásában, hogy mennyire befolyásolja a szülésélményünk azt, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben a várandósság után és ebből kifolyólag, mennyire és milyen irányba változott a szexuális élet.

Az ma már nem kérdés, hogy a szülés és a születés egész életünkre kiható események, befolyásolják személyiségünket, az idegenekhez való bizalmunkat, párkapcsolatainkat, de még önmagunkba fektetett hitünket, magabiztosságunkat is. Innen is látszik, hogy az, ahogyan velünk bántak abban a pár napban, amennyi negatív kritikát, érces megjegyzést kaptunk a dolgozóktól azok, mind- mind hatással vannak ránk. Nem beszélve arról, hogy a szülés utáni időszak egy érzékeny, kiszolgáltatott helyzet, amikor a nőket bársonypárnán kellene hordozni, dicsérni és bátorítani. Hiába mondják előttünk felnővő generációk, hogy ők is túlélték ezt az időszakot, a mai fiatalok túl érzékenyek, szerintem attól még, hogy valakinek rosszabb volt régen nem jelenti az, hogy szabad a másikat szavakkal vagy tettekkel bántani, és azt se jelenti, hogy ne lehetne felszólalni az igazságtalan bánásmód ellen.

Juli kutatásából kiderült, hogy a megkérdezett nők közül átlagosan egy 10-es skálán 7,9-es szinten érezték magukat a nők a bőrükben a várandósság ideje alatt, azonban ez a szint visszaesett a szülés után és csupán 7,2-re értékelték a testükkel való viszonyukat a kérdőívre válaszoló édesanyák. A kérdőív alapján egyértelműen látszik, hogy a császármetszéssel szült nők esetében az önbecsülés, a pozitív élmény jóval alacsonyabb, mint a hüvelyiúton szült nőtársak esetében. Ezekből az adatokból és számokból következik az, hogy a nők nagy százaléka a szülés után nem csak testileg érezte magát rosszabbul, de még lelkileg is, ami mind-mind ront a szexuális életen, az intimitáson.

Nagyon fontos lenne erről beszélni és arról, hogy egy bizonyos mértékig teljesen normális hormonális folyamat az, hogy mennyire kívánjuk a szexuális együttlétet kicsi baba mellett, de a hosszan elhúzódó fájdalom, hüvelyszárasság vagy alacsony libidó szint a megfelelő szakember által javítható legyen az akár nőgyógyász vagy pszichológus. A lelkünk és az agyunk össze van kötve, hat az egyik a másikra, a lelki rosszullétünknek, vagy annak ha a szülést erőszaknak éltük meg, hatással van egész hátralevő szexuális életünkre, ha nem foglalkozunk vele. De az ilyen adásoknak köszönhetően, hallhatjuk, hogy nem szégyen róla beszélni, más is keresztül megy ilyen érzéseken, gondolatokon és természetes az, hogy a szexuális életünk megváltozik a gyerekek érkezése után.

Ha tovább olvasgatnál a témában nézegesd meg galériánkat!